loading
close
SON DAKİKALAR

Maslak'taki inşaat çukuru plazalarda panik yaratıyor

Maslak'taki inşaat çukuru plazalarda panik yaratıyor
Tarih: 14.07.2014 - 10:31
Kategori: Ekonomi

İstanbul'da iş ve finans dünyanın kalbi sayılabilecek noktalardan biri olan Maslak'ta, 147 metrelik 32 katlı Sun Plaza'nın hemen yanı başındaki inşaat çukuru nedeniyle panik yaşanıyor...

İstanbul’un plazalar semti haline gelen Maslak, son dönemlerde önemli bir sorunla çalkalanıyor. S.S. Otomotiv Yedek Parça İthalat ve Toptancıları Konut Yapı Kooperatifi’ne ait bir arsa üzerinde kat karşılığı geliştirilen bir inşaat projesi, Şişli Belediyesi’nden gerekli izinler alınarak üç yıl önce start alıyor. Hafriyatı ve iksa imalatı (kuru veya yumuşak zeminlerde kaymayı önlemek için yapılan çalışma) tamamlanan inşaatın ruhsatı Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal ediliyor.

Buraya kadar olay, arsa sahibi S.S. Otomotiv Yedek Parça İthalat ve Toptancıları Konut Yapı Kooperatifi, projeyi geliştiren müteahhit firma Taşyapı’yı ilgilendiren veya bunlarla Şişli ve Büyükşehir Belediyesi arasındaki bir sorun. Ancak ruhsat izniyle ortaya çıkan kriz, kısa sürede çözülemeyip, uzadıkça sorun bu projeyle hiçbir ilişkisi olmayan Sun Plaza’yı vuruyor. Fortune dergisinden Kenan Şanlı’nın haberine göre, Sun Plaza’nın burayla ilgisi ise, bu projenin dibinde yapılıyor olması. Başka bir ifadeyle proje komşuluğu Sun Plaza’yı içinden çıkılması zor sorunlar yumağına sürüklüyor. Kulaktan kulağa yayılan binada risk oluştuğu yönündeki söylemler Sun Plaza’da kiracı olan şirketlerin bir kısmını tedirgin ediyor ve binadan ayrılmalar başlıyor.


ÇUKURUN ÖMRÜ DOLUYSA RİSK VAR
Peki Sun Plaza açısından son durum ne? Sun Plaza için sorun üç yıl önce yanı başındaki 136 numaralı parselde inşaat kazı çalışmasıyla başlıyor. Sorun ise hafriyatı yapılmış iksa imalatı tamamlanmış ama temel betonları atılmamış, yani çukur vaziyette bir inşaatın uzun süre devam etmesi. Çünkü iksa imalatlarının belirli bir ömrü var. Bu süre uzadığında çevresi için de risk yaratabileceği belirtiliyor. Nitekim Sun Plaza Gayrimenkul Kiralama A.Ş’nin Avukatı Yeşim Dere, “Biz süreci başından beri takip ediyoruz. Birçok bilim adamı bir sıkıntı olmayabileceğini söylüyor ancak literatürde iksa imalatlarının belli bir ömrünün olduğu biliniyor” diyor.


ŞİŞLİ BELEDİYESİ İLGİSİZ KALDI
Olası bir riski önlemek adına Sun Plaza Gayrimenkul Kiralama, Şişli Belediyesi’nden burada gerekli önlemleri almasını istiyor. Ancak Sun Plaza’nın "önlem alın" talebi hemen karşılık bulmuyor. Şişli Belediyesi ‘nin çok ağır davrandığını belirten Dere, ısrarlarının sonucunda geçen yıl Eylül ayında Şişli Belediyesi’nin inşaat ilgililerine “Bu çukuru doldurun ya da hiçbir tehlike olmadığına dair üniversiteden rapor getirin. Bunu yapmazsanız biz dolduracağız” diye ihtar çektiğini söylüyor. Dere’nin verdiği bilgiye göre Şişli Belediyesi’nin ihtarına rağmen çukur doldurulmadığı gibi bir rapor da getirilmiyor. Neden böyle davranıldığını bilmediğini belirten Dere, “Böyle olunca biz yasal şikayetlere, ihtarlara, davalara başladık. Çünkü olası bir riskten bahsediliyor. Geldiğimiz noktada bu çukurun yarıya yakını dolduruldu. Bu dolgunun yeterli olduğuna dair rapor da alıp bunu bizimle paylaştılar” diyor.

Çukurun yarısı doldurulup Sun Plaza açısından bir risk olmadığına dair rapor alınsa da dedikoduların önü kesilemiyor. Başından itibaren bu inşaatın Sun Plaza’da bir riske neden olup olmadığını veya bir bir risk oluşturma ihtimaline karşı birkaç kez inceleme yaptırdıklarını belirten Dere, “Dolgunun yeterli olduğu ve Sun Plaza açısından bir riskin söz konusu olmadığına dair yakın zamanda bize de bir rapor ilettiler. Zaten biz başından beri bir sorun olmadığını biliyorduk. Ancak çıkan dedikoduların önüne geçmeye çalıştık ve binamızı incelettik. Şu anda binamızda hiçbir sorun yok. Temelde herhangi bir kayma ya da sıkıntı yok. Ancak ‘alınması gereken bir önlem var mıdır’ diye düşünüp bize iletilen son raporun üzerine biz bir kez daha başka bir üniversiteye yeniden inceletme yaptırıyoruz. Neden? Çünkü biz her türlü önlemi, çalışanlarımız, bu binaya giren çıkan herkes adına almak yükümlülüğündeyiz. Bu nedenle çok sayıda uluslararası firmadan rapor aldık. Örneğin İngiltere’ye gönderdik raporları, bu raporlar doğrulandı. Bizim lehimize raporların hepsi. Yetinmedik karşı taraftan da rapor istedik. Onlar da aldılar, yine yetinmedik bu raporu da inceletiyoruz. Ben bunu kısaca özetledim ama tam bir yıldır şirketimizin hem teknik elemanları hem de biz, her gün bu işle uğraşıyoruz. İpin ucunu bırakmak istemiyoruz” diyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları