loading
close
SON DAKİKALAR

Mate çayının faydaları

Mate çayının faydaları
Tarih: 01.03.2021 - 06:53
Kategori: Sağlık, Yaşam

Sağlıklı beslenmede meyve-sebzeler önemli bir yer tutuyor. Bitkilerin de sağlık açısından pek çok faydası bulunuyor. Mate çayı da bunlardan biri…

Brezilya ve Paraguay’da yetişen mate bitkisinin, içerdiği yüksek orandaki vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa yararı çok.

İçeriğinde yüksek oranda kafein barındıran mate bitkisi çay olarak tüketiliyor. Aktarlarda ve marketlerde satılan mate çayı bitkisi, kafein içeriğiyle uyarıcı ve termojenik özellik gösteriyor. Potasyum, magnezyum ve manganezden de zengin olan mate, kötü kolesterolün düşmesine, iştahı azaltarak ve yağ yakmaya yardımcı olarak kilo vermeye yarıyor, romatizmaya ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Doğal hücre yenileyici özelliği olan mate, cildi tazeleyici ve canlandırıcı özelliklere de sahip. sıcak suda 1-2 dakika demlendikten sonra mate yaprağının tercihe göre sade, sütlü veya limonlu tüketilebileceğini söylüyor.

Mate yorgunluğu alıyor

İştah kesme ve diüretik özelliği bulunan mate yaprağı, vitamin ve mineral yapısı açısından da güçlü bir fiziksel performans sağlıyor. Bu vitamin ve mineraller vücuttaki yağ parçalayıcı enzimlerin aktivitesini engelleyerek yağ emilimini azaltıyor. Açlık duygusu ve aşırı iştahın önünde geçmeye yardım ediyor. Özellikle spor yapan ve ağır bedensel aktivite gösteren kişiler için oldukça iyi bir enerji kaynağı olan bitki, vücudun ve zihnin erken yorulmasını engelliyor, zihinsel aktivitenin artmasına da katkıda bulunuyor. Sindirim kolaylaştırıcı ve bağırsak çalıştırıcı etkiye sahip olan mate bitkisinin, kafeinin emilimini geciktirerek kafeine bağlı uyarıcı etkinin daha dengeli ve uzun süreli olmasını sağlıyor. Ancak kafein içeriği nedeniyle hamilelik ve emzirme döneminde kullanılması önerilmiyor. Merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisi nedeniyle dokularda yağ ve glikozun hareketini ve hızlı yakılmasını sağlıyor. Ödem giderici etkisi ile de özellikle karbonhidrat kısıtlı zayıflama diyetlerine olumlu katkı sağlıyor.

Yeşil çaydan daha güçlü antioksidan

Mate yaprağ, çok sayıda aktif fitokimyasal içermesi sayesinde kalp damar hastalıklarını önlüyor. Mate yaprağı bünyesinde, A, C, E, B1, B2, B3 ve B5 vitaminleri ile klorofil, kalsiyum, manganez, demir, selenyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve protein yapı taşı olan 15 farklı aminoasit türü barındırıyor. Yeşil çaydan daha kuvvetli antioksidan içeriğine sahip bitki, bu sayede birçok kronik dejeneratif hastalığa, romatizmaya, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik gösteriyor.

Mate kanser hücrelerini yavaşlatıyor

Linosis Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar, mate bitkisinin kanser hücrelerini yavaşlatıcı etkisi ve orofaringeal, özofagus, gırtlak ve mesane kanserlerinin yavaşlatılması ile arasında bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Mate bitkisinin anti-kanser olduğunu belirten bazı çalışmalar da mevcut.

Mate çayı nasıl demlenir?

Kurutulmuş ve kıyılmış mate bitkisi, sıcak su içerisinde bekletilerek çay olarak tüketilir. Yeşil çay tadını andıracak şekilde acımsı bir tadı vardır. Kurutulmuş mate yaprakları üzerine kaynar olmayan sıcak su dökülür. Bir iki dakika demlenmeye bırakılır. Genellikle sade olarak içilir. Farklı lezzetler elde etmek için süt veya limon ekleyebilirsiniz.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları