loading
close
SON DAKİKALAR

MEB ile Maarif Vakfı arasında yetki çatışması

MEB ile Maarif Vakfı arasında yetki çatışması
Tarih: 03.08.2020 - 13:22
Kategori: Eğitim

MEB Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü, Maarif Vakfı ile aynı alanlarda çalışmaktan yakındı. MEB, vakfın kaynakların etkin kullanımına engel olduğunu bildirdi.

FETÖ okullarının devralınması amacıyla kurulan ve eğitim bütçesinden yüz milyonlarca lira aktarılan Maarif Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasındaki yetki karmaşası, resmi raporlara da yansıdı.

Birgün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre; Maarif Vakfı’na eğitim bütçesinden ayrılan payın büyüklüğü MEB’in 2019 Yılı Faaliyet Raporu ile gün yüzüne çıktı.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile izinsiz bağış toplama hakkı verilen vakıf, MEB’in yardım yaptığı kurumlar listesinde de ilk sırada yer aldı. MEB Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü ile Maarif Vakfı’nın mükerrer sahalarda çalıştığı, bunun da MEB’in faaliyetlerini engellediği bildirildi.

MAARİF’E HARCANAN MİLYARLAR

2016’dan beri eğitim bütçesinden toplam 1,3 milyar TL pay alan Maarif’e aktarılan paraların, Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü’nün bütçe harcamalarını da artırdığı belirtildi.

Müdürlük, 2018’de 773 milyon TL olan harcamanın 2019’da 1 milyar TL’ye yükselmesini, “Maarif Vakfı’na ayrılan cari transfer miktarı ve yurt dışında lisansüstü öğrenim gören bursiyerlerin bütçesindeki artış nedeniyle ödenek miktarı artmıştır” gerekçesiyle açıkladı.

Müdürlük ile Maarif Vakfı’nın mükerrer çalışmalar içerisinde olmasının, MEB’in kaynaklarının verimli şekilde kullanılmasına engel olduğu ifade edildi.

Müdürlüğün 2019’a yönelik faaliyet raporunda yer alan, “Zayıflıklar” bölümüne şu not düşüldü:

“Türkiye Maarif Vakfı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) gibi kuruluşlar özellikle yurt dışında Genel Müdürlüğümüzle mükerrer sahalarda bulunmaktadır. Söz konusu kurum ve kuruluşlarla iletişimin artırılıp farklı sahalara yönlendirme yapılarak devletin kaynakları daha etkili ve verimli kullanılmalıdır.”

 

 

 

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları