loading
close
SON DAKİKALAR

Meclis Başkanı Şentop'tan yeni idam cezası açıklaması

Meclis Başkanı Şentop'tan yeni idam cezası açıklaması
Tarih: 29.09.2020 - 16:02
Kategori: Gündem

İdam cezasına ilişkin yeni bir açıklama daha yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Taammüden adam öldürme suçları, küçüklere, kadınlara karşı işlenen cinsel suçlarla ilgili idam cezasının düşünülebileceği kanaatindeyim" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM ) Başkanı Mustafa Şentop, idam cezasına ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. Şentop, "Taammüden adam öldürme suçları, küçüklere, kadınlara karşı işlenen cinsel suçlarla ilgili idam cezasının düşünülebileceği kanaatindeyim" diye konuştu.

Mustafa Şentop, A Haber'de gündeme dair açıklamalarda bulundu. İdam cezasıyla ilgili yeni açıklamalarda bulunan Şentop, "Ben de bazı suçlar için geri getirilmesinden yanayım. Tasarlayarak adam öldürme, vahşetle kadınlara ve çocuklara karşı işlenmiş olan suçlara karşı idam geri getirilmelidir ama bunun hem iç hem de dış hukuk anlamında adımlar gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Seçim sisteminde değişiklik olacak mı?" sorusuna da yanıt veren Şentop, "Bu tartışmalar zaman zaman oluyor, bu düzenlemelerin 2023 yılına kadar olacağını düşünüyorum. Parlamenter sisteme göre düzenlenmiş bir iç hukuk sistemi var bunun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine göre düzenlenmesi gerekli, yeni sisteme göre alt düzenlemelerinde yapılması adına adımların atılması gerekli, doğru olan bu…" dedi.

BAHÇELİ GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Şentop, daha önce yaptığı idam açıklamasında da, "Çok sınırlı olarak, belli suçlara mahsus olmak üzere idam cezasının bulunması gerektiği kanaatindeyim" demişti.

Şentop şu ifadeleri kullanmıştı:

“Çok sınırlı olarak belli suçlara mahsus olmak üzere idam cezasının bulunması gerektiği kanaatindeyim. Bunlardan bir tanesi eski tabirle teamülden, tasarlayarak adam öldürme, vahşice insan öldürme suçları bir de küçük çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar çerçevesinde sadece bunlarla sınırlı olmak kaydıyla idam cezasının olması gerektiğini düşünenlerden birisiyim. Bu konuda cezanın gelebilmesi için bir Türkiye içerisinde anayasa değişikliğine ihtiyaç var, bir de Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde ek protokoller var bunlarla ilgili de değerlendirilme yapılması gerekir, bu konuda takdir parlamentomuzun, görüşülüp, tartışılması gereken bir konu."

Şentop açıklamayı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'idam cezası'nı tekrar gündeme getirmesinin ardından yapmıştı. Bahçeli de idam cezasına ilişkin yaptığı açıklamada, ülkede yaşanan şiddet, taciz ve cinsel saldırı olaylarına değinmişti. Bahçeli, "Karşımızdaki tablo alarm verici niteliktedir. İnsanın kanını donduran, vicdanları kanatan, sabır ve tahammül ölçülerini berhava eden en ağır suçlara her gün şahit olunmaktadır" ifadelerini kullanmış, "İdam cezasının hukuk mevzuatımıza tekrar alınması, iğrenç ve ilkel suçların işlenmesini caydırabilecektir" açıklamasında bulunmuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları