loading
close
SON DAKİKALAR

Mehmet Şeker, 'Suriyeli Muhalifleri kim finanse ediyor'

Mehmet Şeker, 'Suriyeli Muhalifleri kim finanse ediyor'
Tarih: 21.05.2014 - 12:22
Kategori: Siyaset

CHP Gaziantep milletvekili Mehmet Şeker'in Suriye Ekonomik Forumu'na ilişkin soru önergesine başbakan adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yazılı bir cevap verdi...

CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, Suriyeli muhaliflerin Türkiye'de düzenlediği Suriye Ekonomik Forumu'na ilişkin bir soru önergesi vermiş, 'Suriye'de rejim ile muhalifler arasında başlayan iç çatışmadan sonra AKP Hükümeti tarafından hiçbir ayrım gözetilmeksizin, Suriyelilere zulmeden grupların da aralarında bulunduğu muhaliflere her türlü destek verilmektedir' demiş ve 4 başlıkta başbakanın cevaplandırılmasını istenmişti..

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Suriye Ekonomik Forumu'na ilişkin bir soru önergesine başbakan adına yazılı bir cevap verdi...

Dr. Mehmet Şeker soru önergesinde;

Suriye'de rejim ile muhalifler arasında başlayan iç çatışmadan sonra AKP Hükümeti tarafından hiçbir ayrım gözetilmeksizin, Suriyelilere zulmeden grupların da aralarında bulunduğu muhaliflere her türlü destek verilmektedir.

Geçtiğimiz ay muhalifler arasında ilan edilen bir geçici hükümetin İstanbul'da toplantı yapmasının ardından şimdi de 13.12.2013 tarihinde Gaziantep'te bir otelde Suriye Ekonomik forumu düzenlenecektir. Türkiye işlerinden sorumlu başbakan yardımcısı olarak atanan bir zatın organize ettiği bu toplantıya Koordinatör Vali'nin de katılacağı bilinmektedir.

Konuya ilişkin olarak;
1. İstanbul'da yapılan toplantıda Suriyeli muhalifler tarafından ilan edilen geçici hükümet için Gaziantep'te bir hükümet binası oluşturulacağı yönündeki açıklama doğru mudur?

2. Suriye ile ekonomik ilişkilerin olmadığı bir dönemde Gaziantep'te Suriye ekonomik forumu düzenlenmesi için alınmış bir izin var mıdır? Söz konusu izin kim tarafından, hangi sıfatla, hangi makamdan alınmıştır?

3. Meşruiyeti olmayan bir geçici hükümetin Gaziantep'te düzenlediği toplantıya Koordinatör Vali'nin katılması doğru bir davranış mıdır?

4. Kasım ayında İstanbul'da düzenlenen ve 13.12.2013 tarihinde Gaziantep'te düzenlenecek olan toplantıların masrafları kim tarafından karşılanmıştır?

Dışişleri bakanı Ahemt Davutoğlu'nun önergeye verdiği cevap;

Suriye'de demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı ilkelerine dayalı bir devlet ve toplum sisteminin inşası, evvelemirde evrensel değerleri özümsemiş bir muhalefetin oluşturulması ile mümkün olabilecektir.

Suriye Yönetimi'nin, gerçek ve bağımsız bir muhalefetin Suriye içinde yapılanmasına imkân tanımaması, muhalif oluşumların faaliyetlerini ülke dışına taşımaları sonucunu doğurmaktadır. Bu çerçevede, Suriye halkının meşru temsilcisi olarak kabul edilen Suriye Ulusal Koalisyonu'nun, tamamen kendi girişim ve organizasyonu ile ülkemizde siyasi nitelikte faaliyet göstermekte olduğu bilinmektedir.

Suriye Ulusal Koalisyonu'nun, 18-19 Mart 2013 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirdiği Genel Kurul Toplantısı'nda Geçici Hükümet ihdas edilmesi yönünde karar alınmıştır. Geçici Hükümetin başkanlığı Ahmed Toumah tarafından yürütülmekte olup, hâlihazırda 11 bakanlıktan 10'una atama yapılmıştır. (Münhal konumdaki İçişleri Bakanlığı bu aşamada Başkan Ahmed Toumah tarafından deruhte edilmektedir.)

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları