loading
close
SON DAKİKALAR

Mehmet Uzun ölümünün 5. yılında anılyor

Mehmet Uzun ölümünün 5. yılında anılyor
Tarih: 11.10.2012 - 15:27
Kategori: Kültür & Sanat

Yazar Mehmet Uzun için ölümünün 5. yılında bugün Diyarbakır, İstanbul, Erbil ve Stockholm'de anma törenleri düzenleniyor...

11 Ekim 2007'de hayatını kaybeden, Kürtçe, Türkçe ve İsveççe yazdığı kitapları yirmiye yakın dilde yayınlanan Mehmet Uzun için dostları, yazar arkadaşları, ailesi ve sevenleri tarafından bugün Diyarbakır, İstanbul, Erbil ve Stockholm'de anma törenleri düzenleniyor.

55 yaşında mide kanseri nedeniyle hayatı veda eden Modern Kürt edebiyatının öcülerinden Uzun, geride sekizi roman olmak üzere 19 eser bıraktı.

Eserleri bir çok dünya diline çevrildi.

Türkiyede hakkında bir çok dava açılan Uzun 1981'de Türkiye Yazarlar Sendikası'nın 12 Eylül'de kapatılması ve yazarların bir bölümünün tutuklanmasını eleştiren yazıları nedeniyle Türkiye vatandaşlığından çıkarıldı ve 1992 yılına kadar Türkiye'ye gelemedi.

Mide kanserine yakalandıktan sonra İsveç'teki doktorlarının bir haftalık ömür biçtikleri yazar Kürt Aydın'ı Mehmed Uzun 2006 yılı Temmuz ayında radikal bir kararla Diyarbakır'a döndü. Diyarbakır Havaalanına indiğinde "Diyarbakır hayatımın şehridir. Berxwedan jiyane (Direnmek Yaşamaktır). Ben buraya ölmeye değil yaşamaya geldim" demişti.

1985 yılında Türkiye Yayıncılar Birliğinin "Düşünce ve İfade Özgürlüğü" ödülünü aldı. Daha sonra Berlin Kürt Enstitüsünün Edebiyat Ödülü ile Erick Lundeberg ödülüne “İsveç kültür yaşamına katkılarından dolayı” İsveç Kültür Akademisince layık görüldü. Torkmeye Seegerstedt “Özgürlük Kalemi” ödülünü ise "Edebiyat ve sözün özgürlüğüne ilişkin duruşundan dolayı" layık bulundu.

Bu yıl Mehmed Uzun'un ölümünün beşinci yılı olması nedeniyle aynı gün dört şehirde olmak üzere Diyarbakır, Hewlêr (Erbil), İstanbul ve Stockholm'de anılacak.

Mehmet Uzun için Diyarbakır Mardinkapı mezarlığında düzenlenecek anma törenine dostları, yazar arkadaşları, ailesi ve sevenleri katılacak.

Yaşar Kemal, Yılmaz Erdoğan, Ahmet Altan, Ahmet Türk, Gülten Kaya, Fatoş Güney, Hasan Cemal ve Sırrı Sakık gibi isimlerin katılımının beklendiği İstanbul'daki anma töreni ise saat 19.00'da, Taksim Metro Park Otel'de yapılacak.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları