loading
close
SON DAKİKALAR

Melen'de tartışmalar bitmiyor

Melen'de tartışmalar bitmiyor
Tarih: 21.09.2012 - 13:51
Kategori: Özel Haberler

2001 yılında başlatılan Melen Suyu Projesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor...

İstanbul’da suyun arz ve talep dengesinde meydana gelen su eksikliğini gidermeye yönelik 2001 yılında başlatılan Melen Suyu Projesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün soru önergesini yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, projenin Melen Barajı da tamamlanarak 2016 yılında açılacağını söylese de, konunun uzmanları kamuoyunun yanıltıldığını ifade ediyor.

Daha önce Melen Suyu Projesi'ni TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, son olarak Bakan Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Öğüt, Proje'nin 1. aşamasının bitimi için 2004, 2. aşaması içinde 2010 yılının işaret edildiğini ancak söylenen hedeflerin tutturulamadığını belirtti.

İçme suyu Melen Projesi'nin çıkmaza girdiğini söyleyen CHP'li Öğüt, 1. aşamanın neden hala tamamlanamadığını ve gecikmenin sebeplerini sordu. Bakan Eroğlu ise verdiği yanıtta, projenin yaklaşık 135 km.lik kısmının tamamlandığını ve 2007 yılında kente su verilmeye başlandığını söyledi. Projenin 1. aşamasının bittiğini belirten Eroğlu, proje kapsamında 11 iş paketi bulunduğunu, 2 paketin ihale dokümanlarının Japon Kreditör kuruluşu tarafından incelemeye alındığı için ihale tarihlerinin geciktiğini ve işin mukaveledeki bitim tarihinin 6 Eylül 2012 olduğunu belirtti.

Ne var ki konunun uzmanlarına göre bu bilgiler ışığında kamuoyu yanıltılıyor. 1.Melen sisteminin bütün bir sistem olduğunu, 135 km.lik kısmın tamamlanması ile açılmasının mümkün olmadığına işaret eden mühendisler, sistemin parça parça ama birbirinden kopuk kesimlerinin yapıldığını, projenin toplam uzunluğunun 189 km'den oluştuğunu ve halen ihalesi bile yapılmamış etaplar olduğunu söylüyor. Bakan'ın verdiği 6 Eylül 2012 tarihinin üzerinden yaklaşık 2 hafta geçmesine rağmen proje kapsamında yapılması gereken Melen Barajı ve 4 adet arıtma tesisinin ihalesinin dahi yapılmadığı, proje dahilindeki 11 paketten bir çoğunda fiziki gerçekleşmenin %100'e ulaşmadığı, dolayısıyla DSİ yetkilerinin "Proje bitti" açıklamalarının aldatmaca ve maksatlı olduğu dile getiriliyor.

Kafa karıştıran bir diğer önemli nokta ise, Melen Projesi için öngörülen maliyet. Bakan Veysel Eroğlu, proje toplam tutarının 3.517.818.000 TL olduğunu ve 2011 yılı sonu itibariyle yapılan harcamanın 3.467.818.000 TL olduğunu söylese de, projenin her aşamasının soruşturulması gerektiği ve söz konusu rakamların gerçeği yansıtmadığı da iddialar arasında. Bir diğer önemli nokta ise, projedeki 11 paketten bir çoğunun halen yapım aşamasında olduğu ve baraj yapımına da başlanılmadığı göz önünde bulundurulduğunda tüm bu işler için nereden ve nasıl kaynak bulunacağı. Bakan Eroğlu'nun yanıtını değerlendiren Öğüt, " Sayın Bakan'ın verdiği cevap daha proje bitmeden toplam tutarın neredeyse tamamının harcandığını gösteriyor. Geriye kalan işler için bakanlık nereden kaynak bulmayı planlıyor; daha ne kadar harcama yapılacak gibi yanıt bekleyen bir çok soru var" değerlendirmesinde bulunuyor.

CHP İstanbul Milletvekili Öğüt'ün yönelttiği bir diğer soru ise, AKP'nin kendi iktidarı öncesi başlayan kaç projesi tamamladığına ilişkin.

Bakan Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2003 yılı öncesi başlanan tesislerden 681 tanesini tamamlanmış olduğunu söyledi. Konuyu değerlendiren CHP'li Öğüt ise, Eroğlu'nun verdiği bu yanıtın tamamen kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğunu, DSİ'nin her yıl ajanda yayınladığını ve bu ajandalarda kaç adet proje olduğu ve içeriğinin yer aldığını belirtti. Öğüt ayrıca, "Sayın Bakan bu 681 projenin kaçının baraj, kaçının gözlem kulübesi, kaçının meteoroloji ölçüm istasyonu, ormanlarda hayvan barınağı ve kuş yuvası olduğunu ya da 10 m.lik terkip bendi olduğunu söyleye bilir mi?" diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları