loading
close
SON DAKİKALAR

Menderes son yolculuğuna uğurlandı

Menderes son yolculuğuna uğurlandı
Tarih: 12.02.2012 - 02:37
Kategori: Şehir

Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in Fatih Camii'nde cenaze namazı kılındı.

Aydın Menderes, Fatih Camisi'ndeki törenin ardından Topkapı'daki anıt mezarda babası Adnan Menderes'in yanına defnedildi.

Siyasetçilerin yanı sıra kalabalık bir halk topluluğu da Fatih Camisi'ndeki cenaze törenine katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kısa süre içinde camide olacağı belirtildi. Cenaze namazına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı. Törene Egemen Bağış ve Hayati Yazıcı gibi bakanların yanı sıra eski bakanlar Köksal Toptan ve Kürşat Tüzmen katıldı.

Törene Çiller de katılıdı

Eski başbakanlardan Tansu Çiller'de cenaze törenine katılanlar arasında yer aldı. Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek ve Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da Aydın Menderes'i son yolculuğunda yalnız bırakmayan siyasetçilerden.   

Menderes'in cenazesi, Atatürk Havalimanı'ndan konvoy eşliğindeki cenaze aracıyla Fatih Camisi'ne getirildi. Menderes'in Türk bayrağına sarılı tabutu, cami avlusundaki musalla taşına bırakıldı.

Menderes'in cenazesinin önüne büyük boyutta bir fotoğrafı da yerleştirildi. Tabutun başında iki polis nöbet tuttu.

Eski Başbakanlardan merhum Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in cenaze töreninin düzenleneceği Fatih Camisi'ne vatandaşların girişi devam etti.

Vatandaşlar arama noktalarından geçirilerek cami avlusuna alındı. Menderes'in bazı sevenleri tabutun başına gelerek dua etti.

Yassıada mahkumu Duman, Menderes'i son yolcuğunda yalnız bırakmadı

Merhum Başbakan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'i son yolculuğuna uğurlamak için sevenleri Anıt Mezarlığa akın etti.

Menderes'i toprağa vermek için gelen Yassıada mahkumlarından Veli Duman, Menderes'in bıraktığı mirasın hiçbir şeye benzemediğini söyledi.

Menderes ailesi ve Aydın Menderes'e vefa borcunu ödemek isteyen çok sayıda vatandaş, son yolculuğuna uğurlamak için Anıt Mezarlığa geldi. Yasısıada mahkumlarından dönemin Demokrat Parti Zeytinburnu İlçe Başkanı Veli Duman da Menderes'i son yolculuğuna uğurlamak için geldi. Adnan Menderes ile Yassıada'da birlikte kaldıklarını söyleyen Duman, Yassıada'dan ayrıldıktan sonra Aydın Menderes ile sürekli görüştüğünü ifade etti. Babasıyla ilgili Aydın Menderes ile sürekli dertleştiklerini aktaran Duman, "Menderes'in büyük oğlu benim, ufak oğlu ise Aydın Menderes'ti. Menderes'e sürekli 'Babanın mirasına sahip çık' diye çok rica ettim. Menderes'in mirası Türkiye'de gelmiş geçmiş hiç bir şeye benzemez. Nur içinde yatsın." dedi.

Aydın Menderes'in de dünyadan ayrıldığını, tek kaldığını gözyaşları içerisinde söyleyen Duman, "Menderes ailesine büyük geçmiş olsun. Allah hepsini nur içinde yatırsın. 1938'den 1950'ye kadar kimse Kuran-ı eline alamıyordu. Camilerin kapısı açılmıyordu. İktidar olmasıyla birlikte camileri açtı. Menderes hiç bir suçu olmayan bir adamdı" ifadesini kullandı.

Fatih Camii'nde Menderes için Kur'an okutuldu

Tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybeden merhum Başbakan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes için, Fatih Camii'nde Kur'an-ı Kerim okutuldu.

Eski Başbakan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in naaşı Fatih Camii'ne getirildikten sonra camide Kur'an-ı Kerim okunmaya başlandı. Cenaze törenine TBMM Başkanı Cemil Çiçek ilk gelenler arasında yer aldı. Daha sonra eski Demokrat Parti Başkanı Süleyman Soylu geldi. Cami avlusunda iki ayrı bölüm oluşturuldu. Ön bölümde protokol için yer ayrılırken, arka bölüme ise Aydın Menderes'i son yolculuğuna uğurlamak isteyen vatandaşlar için geniş yer bırakıldı.

Millet, Menderes'e vefa için saatler öncesinden camiye koştu

Eski Başbakan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in cenaze törenine katılmak için birçok vatandaş saatler öncesinden camiye geldi. Menderes ailesinin ülkeye büyük hizmetleri olduğunu anlatan vatandaşlar, özellikle ezanın eski haline çevrilmesi konusunda Adnan Menderes'in attığı adımları dua ile yad etti.

Fatih Camii Aydın Menderes'in cenaze töreni sebebiyle tarihi günlerden birini daha yaşayacak. Menderes'in naaşı camiye geldikten sonra, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Menderes'in eşi Ümran Menderes camiye ilk gelenler arasında yer aldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Fatih Camii'nde avlu yavaş yavaş dolmaya başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren camiye gelen vatandaşlar Adnan Menderes ve Aydın Menderes'i övgü dolu sözlerle anlattı.

Menderes ailesinin Türkiye'ye büyük hizmetleri olduğunu belirten vatandaşlar, ezanın orjinal haline çevrilmesinde merhum Başbakan Adnan Menderes'in çabalarına dikkat çekti. Aydın Menderes'inde babası Adnan Menderes gibi demokratik bir tavrı olduğunu anlatan vatandaşlar, "Biz de vefa için buraya geldik ve onun cenaze törenine katılacağız" dedi. 

Bu arada, basın mensuplarına açıklama yapan Demokrat Parti (DP) eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, bir dostu kaybetmekten dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Menderes'in ölümünün ani ve beklenmedik olduğunu ifade eden Soylu, ''Aydın bey hayatımızın her döneminin bir parçası oldu. Siyasi hayatta birlikte olduğumuz bir insandı. Kendine has özellikleri vardı. Türkiye'nin en derinlikli entelektüellerinden biriydi. TÜrkiye'nin önemli bir aydınıydı. Aynı zamanda mümin bir insandı'' diye konuştu.

Soylu, hastalık sürecinde Menderes'le görüşmediğini, ancak hastalık öncesinde kendisiyle bazı paylaşımları olduğunu kaydetti. Açıklama sırasında Soylu'nun duygulandığı görüldü.

Eski Cumhurbaşkanılarından merhum Celal Bayar'ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali de, çok değerli bir insanı kaybetmekten duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Naskali, şunları kaydetti:

''Aydın Menderes, Adnan Menderes'in bir emanetiydi, ama bunun ötesinde siyasi kimliği olan görüşleri ile bizi aydınlatan biriydi. Çok üzüntülüyüz.'' 

Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Aydın Menderes, Ankara'dan İstanbul'a getirildi. Atatürk Havalimanı'ndan cenaze aracına konulan Menderes'in naaşı polis eskortu eşliğinde Fatih Camii avlusuna getirildi. Menderes'in naaşı getirildiği sırada camiye TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Menderes'in eşi Ümran Menderes de geldi. Cenaze resmi polislerin omzunda caminin avlusuna götürüldü.

Menderes'in cenazesi, ailesi tarafından Atatürk Eğitim ve Araştırma Eğitim Hastanesi morgundan saat 06.35'te alındı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait cenaze aracına konulan Menderes'in naaşı, çevre yolu güzergahından Esenboğa Havalimanı'na götürüldü.

Başbakanlık koruma ekibinin de eşlik ettiği cenaze aracının geçiş güzergahında trafik polisleri de görev yaptı.

Menderes'in cenazesi, havalimanında THY'ye ait özel bir uçağa nakledildi. Uçak, saat 08.00'de İstanbul'a hareket etti. Uçakla, Mehderes'in ailesinin yanısıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek de İstanbul'a gitti.

Bakan Günay, Aydın Menderes’in gıyabında cenaze namazı kıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, önceki gün organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybeden eski başbakanlardan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes’in doğduğu Aydın'ın Çakırbeyli köyünü ziyaret etti.

Burada köylülere başsağlığı dileyen Bakan Günay, köyde meydan düzenlemesi yapacaklarını, Adnan Menderes’in bir anıtını meydana dikeceklerini söyledi.

Köylülerle tek tek tokalaşan Bakan Günay, daha sonra köy meydanındaki 'Demokrasi Çınarı'nı inceledi. Aydın Menderes ve ailesinin, Türk milletine çok büyük hakları geçtiğini belirten Bakan Ertuğrul Günay, çınar ağacının altına oturarak burada bir süre dinlendi. Türkiye’nin bugünlere demokrasi şehitleri sayesinde ulaştığını belirten Günay, "Menderes ailesinin çektiği bedellerin, çektikleri acıların sonucunda bugün Türkiye sarsılmaz bir demokrasiye kavuştu. Bu yüzden ben Menderes ve ailesinin çok haklarının geçtiğine inanıyorum. Bizlere haklarını helal etsinler. Çünkü bu millete canlarını verdiler. Özellikle aile çok büyük acılar çekti. Bu millete hakları geçti. Siz de bütün kalbinizle haklarınızı helal edin. Bu Çakırbeyli’de çınar ağacının altından diliyorum. Allah bir daha bizlere böyle sıkıntılı günler, darbeler, acılar göstermesin. Demokrasi içinde böyle şehitler göstermesin. Birbirimizi fikirlerine hürmet edelim. Biz bir milletin evlatlarıyız. Ayrı fikirler elbette olabilir. Ama kimsenin kimseyi zorla susturma, kendi fikrini ötekine darbeyle kabul ettirme hakkı dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Türkiye bir daha böyle acılar yaşamasın. Barış içinde birlik içinde yaşalım ve onların hayalleri de böylece gerçek olsun. Adnan Menderes’in hayalinin milletin egemen olduğu, köylünün milletin efendisi olduğu, çalışanın efendi olduğu, milletin her kazancının yine milletin kesesine girdiği gelişmiş bir Türkiye hayali olduğunu düşünüyorum. O hayaller gerçekleşsin oların ruhları şad olsun. Hepimiz birlikte bir kere daha onlara rahmet dileyelim. Onlar için El Fatiha." dedi.

Daha sonra Adnan Menderes tarafından yaptırılan köy camiine giden Bakan Günay, öğle namazına müteakip gıyabi cenaze namazı kılarak Aydın Menderes’e hakkını helal etti. Bakan Günay, Yassıada’nın bir demokrasi müzesi haline getirileceğini ifade etti. Daha sonra Adnan Menderes Çiftliği'ne geçen Günay, binanın dışından çiftliği inceledi ve aileden talep gelmesi halinde burayı da müze yapabileceklerini söyledi.

Öte yandan Adnan Menderes Çifliği’nde 11 yıl kahyalık yapan Mehmet Koca(63), Aydın Menderes ile çocukluk arkadaşı olduğunu ve ölüm haberiyle adeta yıkıldıklarını söyledi. Aydın Menderes’in zaman zaman çiftliğe gelip dinlendiğini aktaran Koca, çiftliğin arka kısmına tekerlekli sandalye ile kolay giriş yapabilmesi için küçük bir ev yaptırdıklarını kaydetti.

Menderes ailesini talihsiz bir aile olarak niteleyen Koca, "Adnan Menderes ileri görüşlü bir insandı. Ancak acı gördü, çile yaşadı. Sudan bahanelerle Adnan Menderes’i astılar. Asıldıktan sonra Aydın Menderes’in bana anlattığına göre, cellat ve astıkları ipin parasını da aileye ödettiler." ifadesini kullandı.

Cenaze namazına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çok sayıda siyasetçi ve iş adamı katıldı. Sabahın erken saatlerinde Aydın Menderes'e son görevlerini yapmak için gelen binlerce vatandaş Fatih Camii avlusuna sığmadı.

Cenaze törenine TSK’yı temsilen Korgeneral İsmail Serdar Savaş ve rütbeli bazı askerlerin de katıldığı gözlendi.

Namaz öncesi Fatih Camii'nde Kur’an tilaveti okundu, merhum Başbakan Adnan Menderes ve Aydın Menderes'e dualar edildi. Avluyu dolduran binlerce vatandaş, Adnan Menderes ve Aydın Menderes için yapılan dualara hep bir ağızdan ‘amin’ dedi.

Öğle namazının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Fatih Camii'ne birlikte geldi. Cenaze namazında Gül, Erdoğan, TBMM Başkanı Çiçek, bakanlar Hayati Yazıcı, Erdoğan Bayraktar, Egemen Bağış ön safta yer aldı. Cenaze törenin ardından Menderes için helallik istendi.

Namazın ardından Fatih Camii imamının cemaate yaptığı konuşmada Adnan Menderes ve oğlu Aydın Menderes'in yaptığı hizmetlerden bahsetti.

Daha sonra Menderes için dua edildi. Duaların ardından Aydın Menderes’in Türk bayrağına sarılı naaşı omuzlara alındı. Cenaze aracına konulan tabut Topkapı’daki Anıtmezar’a doğru yola çıktı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları