loading
close
SON DAKİKALAR

Merkel faturadan kaçıyor

Merkel faturadan kaçıyor
Tarih: 12.08.2012 - 11:36
Kategori: Dünya

Çöküşün eşiğine gelen Avro bölgesinde kriz, Alman karşıtlığını düşmanlığa doğru itiyor...

Avro krizi derinleşirken Almanya’nın bu felaketten sorumlu olduğunu ve yaşanan çöküşten de kazançlı çıktığını düşünen Güney Avrupa devletlerinin tepkisi giderek sertleşiyor. Hedef alınan Almanya, “Yeni Naziler” başlığı altında ve Avrupa’yı ele geçirmek için artık tank değil Avro kullanan bir savaş makinesi gibi çiziliyor. Bu arada, işsizliğin patladığı İspanya, Yunanistan, İtalya ve Portekiz’den Almanya’ya yönelik kalifiye işgücü akınının belli sınırlar içinde kalması için çaba harcanıyor.

Egemenlik haklarını denetim altına almadan kriz ülkelerine kurtarma fonu ESM üzerinden daha fazla yardım yapmayı halka kabul ettiremeyeceğini anlayan Başbakan Angela Merkel’in ise halkoylaması hesapları içinde olduğu ileri sürülüyor.

Avro bölgesinin çökme belirtileri Almanya’nın AB’deki belirleyici ağırlığına karşı tepkiyi de yaygınlaştırdı. Merkel hükümetinin krize karşı alınacak önlemleri engellemesi, “Kurtarma Şemsiyesi” ESM’nin genişletilmesi veya Avrupa Merkez Bankası tarafından kriz ülkelerinden devlet tahvili satın alınmasına karşı çıkması, Yunanistan’dan sonra İtalya’da da Alman karşıtlığını tetikledi. 

Almanya’nın “artık toplarla değil Avro ile” yeniden kıtayı ele geçirmeye başladığını savunan İtalyan medyasında, yeni imparatoriçe Merkel’e ağır saldırılar düzenlendi. İtalya Başbakanı Mario Monti geçen hafta “Avro krizi Avrupa projesinin temellerini paramparça edebilir” demiş ve Avro bölgesindeki gerilimlerin Avrupa’nın çözüldüğünü gösteren psikolojik özellikler içerdiğini belirtmişti.

Avusturya gibi Almanya’nın en büyük destekçilerinde de Merkel politikalarına tepkilerin yayıldığı gözlendi. Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Merkel’in izlediği politikaya karşı çıtı.

Almanya’da ise krize karşı yükülümlülük getirecek ve halkın bir çöküş durumunda “paralarını çarçur edecek” yardım politikaları, hükümet düzeyinde de reddedildi. Bavyera Maliye Bakanı Markus Söder, Yunanistan’a artık destek verilmemesini ve bu ülkenin Avro dışında kalması gerektiğini savunurken Almanya’nın Avrupa Merkez Bankası üzerindeki nüfuzunun da artmasından yana görüş belirtti.

Merkel hükümetinin liberal ortağı FDP ile Bavyeralı Hıristiyan Demokrat ortak CSU’dan özellikle Monti’nin açıklamalarına sert yanıtlar geldi. FDP, “Monti kendi sorunlarını Alman vergi yükümlülerinin sırtından çözmek istiyor” görüşünü savunurken, CSU Genel Sekreteri Alexander Dobrindt, “Almanlar, İtalyan borçlarını finansmanı için demokrasimizi feda etmeye hazır değil” ifadesini kullandı. 

İtalyan gazetesi Libero’daki “Alman Naziler bize demokrasi dersi vermek istiyor” satırları ise şaşkınlıkla karşılandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları