loading
close
SON DAKİKALAR

Merkez Bankası faizi düşürdü

Merkez Bankası faizi düşürdü
Tarih: 22.05.2014 - 16:57
Kategori: Ekonomi

Piyasa uzmanları haftalık repo faizinin yüzde 10'da sabit kalmasını bekliyordu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz oranlarını açıkladı. Merkez Bankası'nın kararına göre haftalık repo faizi yüzde 10'dan yüzde 9,50'ye indirildi. Piyasa aktörleri bu kararı olumsuz karşılamazken borsa bankacılık hisseleriyle birlikte yükselişe geçti.

merkez bankası Para Politikası Kurulu'ndan sürpriz faiz kararı çıktı. Merkez Bankası'nın kararına göre haftalık repo faizi 50 baz puan azaltarak yüzde 10'dan yüzde 9,50'ye indirildi. Merkez Bankası borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 8'de marjinal fonlama oranını ise yüzde 12'de(faiz koridorunun üst bandı) sabit bıraktı.

Piyasa uzmanları haftalık repo faizinin yüzde 10'da sabit kalmasını bekliyordu.

Kararın ilk anda dolar/TL kuruna etkisi sınırlı oldu. Karar öncesi 2.0950 TL'den seyreden dolar şu dakikalarda 2.1005 TL'ye yükseldi. Gösterge tahvil faizi ise yüzde 9,09'dan yüzde 9'a kadar inse de yüzde 9,05'te dengelendi.

Borsada da karara tepki önce sınırlı oldu. Ancak politika faizinin 50 baz puan düşmesiyle bankacılık hisselerinde yükseliş başladı. Borsa şu dakikalarda bankacılık hisselerindeki yükselişin de etkisiyle günlük yüzde 1,33 primle 77 bin 501 puandan seyrediyor.

Merkez'den flaş<br>faiz kararı

"PİYASA FAİZLERİ DÜŞTÜ"

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada faiz indirimine gerekçe olarak "Son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki iyileşme sonucunda tüm vadelerde piyasa faizlerinde düşüşler gözlenmiştir. Bu çerçevede, bir hafta vadeli fonlama faizinde ölçülü bir indirime gidilmesine karar verilmiştir. Kurul, getiri eğrisinin bu karardan sonra da yataya yakın seyretmesi ile para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceğini değerlendirmiştir" denildi.

EKONOMİST UĞUR GÜRSES DEĞERLENDİRDİ: MESAJ KAYGILI

"DÜNYADA DALGALANMA ARTACAK, OLUMSUZ KARAR"

Merkez Bankası'nın kararını değerlendiren ALB Menkul Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut 50 baz puan indirimi olumsuz gördüklerini belirtirken "Enflasyon nisan ayında yüzde 9,38’e çıktı. Çekirdek enflasyon 9,74’e yükseldi ki henüz enflasyonda tepe noktası ve gerileme görmedik. Dün piyasalarda tam tepki vermese de FED Toplantı tutanaklarında üzerine basa basa 'faizi tartıştık' dedi. ABD'de de verilerin iyi açıklanması durumunda ,ki bizim beklentimiz bu yönde, gelişmekte olan piyasalardan tekrardan para çıkışı olacağı ülke para birimlerinde değer kaybının yaşanacağı kurlarda volatilinenin artmaya başlayacağını düşünüyoruz. Bunu da uzak bir tarih olarak görmüyoruz. ABD'de faiz tartışmaları ve Türkiye’de enflasyonda yukarı yönlü eğilim devam ederse Merkez Bankası düşürdüğünden daha fazla faiz artırımı yapabilir. " diye konuştu.

"YERİNDE KARAR"

XTB Menkul Değerler Strateji Müdürü Halil Reçber ise mevcut enflasyon oranlarına göre Merkez Bankası kararının yerinde olduğunu söyledi. Reçber "Yaz aylarıyla zaten bir faiz indirimi bekliyorduk. Bunun geçen ay açıklanan karar döneminde de yapılabileceğini düşünmüştük. Bunun nedeni, dünyada da şuanda durgunluk ve negatif faiz dönemi olduğu bir süreçteyiz. Enflasyonun yıllık bazda yüzde 9.40 olduğunu düşündüğümüzde Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 9.50’ye çekmesi, enflasyon faiz değerlendirmesi açısından çok yerinde bir karar diyebiliriz" diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları