loading
close
SON DAKİKALAR

Metabolizmayı kuruyemişle canlandırın!

Metabolizmayı kuruyemişle canlandırın!
Tarih: 11.02.2012 - 19:35
Kategori: Sağlık, Yaşam

Uzmanlar, ceviz, fındık, kayısı, badem, incir gibi kuruyemişleri gün içinde yeterli miktarda tüketmenin yorgunluğu azalttığını, kan şekerinin düşmesini engellediğini ve metabolizmayı hızlandırdığını söylüyor

Yoğun iş temposundan düzenli yemek yiyemiyor, akşam yemeklerine yükleniyor ve vücuttaki yağ, enerji dengesini kontrolde tutamıyor; yorgunluk hissediyorsanız yeterli miktarda tüketilecek kuruyemişlerle zinde kalabilir, sağlıksız bir beslenme alışkanlığından kurtulabilirsiniz.

Bu öneri; Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özturna’dan geldi. Özturna, daha dinç olmak, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Yağlı besinlerin tokluk hissi verdiği belirten Özturna, yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta kullanımını sağladığı için beslenme düzenindeki yağ miktarının günlük enerjinin yaklaşık yüzde 25-30'unun yağlardan gelecek şekilde planlanması gerektiğini belirtti.

Özturna, kompleks karbonhidratların tüketiminin ise daha çok tokluk sağladığı için artırılması gerektiğini dile getirerek, ''Besinlerin yüzde 55-60'ı karbonhidratlardan gelecek şekilde ayarlanmalıdır'' dedi.

Günlük olarak ortalama 25-30 gram posa tüketiminin önemli olduğunu dile getiren, sağlıklı ve aktif bir yaşam için günlük en az 2-3 litre su tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Özturna, insan vücudunun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için bütün besin öğelerine gereksinim duyduğunu belirtti. Özturna, ''Unutulmamalıdır ki yeterli ve dengeli beslenme dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır'' dedi.

Özellikle yoğun iş temposunda çalışanların, sağlıklarının bozulmaması için beslenmede şeklinde dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulunan Özturna, ''Gündüz yemeğe zaman ayıramayan ve yoğun çalışanlar zinde kalmak ve vücuttaki yağlanmayı önlemek için akşam yemelerinde dikkat etmelidir'' dedi.

Özturna, şeker ihtiyacının karşılanmasında taze meyve ya da kuruyemişlerden faydalanılabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler, diyet bisküviler hem tüketim açısından pratiklik sağlıyor hem de çabuk enerji vererek kan şekeri düşüklüğünün neden olduğu yorgunluğu azaltıyor. Sık tercih edilen ve toplum olarak beslenme alışkanlığımızda bulunan kuru kayısının içerdiği yüksek potasyum, tüm kasların ve sinirlerin iyi çalışmasını sağlıyor. Kayısı, yüksek lif içeriği ile sindirim sorunlarına iyi geliyor, başta bağırsak kanseri olmak üzere kanserden koruyucu rol oynuyor. 3 kuru kayısı 50 kalori ediyor. İncir yüksek oranda içeriğinde bulunan B1, B2 vitaminleri ve fosfor, potasyum gibi minerallerle hücrelerin yenilenmesine yardımcı oluyor. Ceviz ise yorgunluğu azaltıyor.''

Ara öğün olarak seçilecek bir besin olan ceviz, içindeki yüksek doymamış yağ asidi içeriği ile kalp sağlığı açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Özturna, ''Özellikle gün içindeki yorgunluktan uzaklaşmak için vücuda zindelik katan ceviz seçmek iyi bir tercih olacaktır. Fakat bunları tüketirken yüksek kalorili olduklarını unutmamak ve tüketilen miktarlara dikkat etmek gerekir'' uyarısında bulundu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları