loading
close
SON DAKİKALAR

Metin Feyzioğlu'nun İstanbul buluşmaları

Metin Feyzioğlu'nun İstanbul buluşmaları
Tarih: 05.12.2013 - 11:19
Kategori: Gündem

Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu bilindiği gibi ülkede ayak basmadık yer bırakmıyor.

Barolar Birliği Başkanı Prof.Dr.Av.Metin Feyzioğlu’nun İstanbul Temasları...

Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu bilindiği gibi ülkede ayak basmadık yer bırakmıyor. Dün bir dizi toplantı ve söyleşilere katılmak üzere İstanbul’daydı. Dün faklı kesimlerle çok yoğun bir program vardı. 

İlk olarak Esenyurt Evren Oto Sanayi Sitesi’nde esnaf ve esnaf yöneticileri ile yapılan çok samimi bir söyleşi vardı. İkinci olarak kalabalık bir öğrenci kitlesi ile Kültür Üniversitesi’nde değerli sanatçı Müjdat Gezen ile beraber Sayın Feyzioğlu’nun katılımı ile çok güzel bir söyleşi oldu. Boğaziçi Üniversitesi’nde yine öğrencilerle yapılan yararlı bir söyleşi vardı. Son olarak sanatçı girişimi ile yapılan çok verimli bir toplantı ve çalışma vardı.

Yapılan bütün söyleşi ve toplantıların ülkemizin şu sıralar yaşadığı siyasi durumdan bağımsız olduğu düşünülemez. Ülkede demokratik değerlere karşı yürütülen yoğun bir saldırı var. Son olarak “Ahlaklı Senaryo” gündeme geldi.

Sayın Metin Feyzioğlu gün içinde, işçi, öğrenci ve sanatçılarla bir araya geldi. Her kesimin aslında derdi aynı kendi gibi olarak özgürce yaşamak. Hiç kimse fazla bir şey istemiyor eşit ve özgür bir vatandaş olarak yaşayabilmek ve geleceğe dair endişe duymamak.

Sayın başkan tarzı ile bütün kesimlerin beğenisi kazanıyor. Bugüne kadar alışık olduğumuz siyasetçi veya devlet adamlarında görmeye alıştığımız protokolleri bir kenara bırakan, insanlara çok samimi yaklaşan bir anlayışa sahip. İşçi ile işçi, öğrenci ile öğrenci ama tabi ki sanatçı ile sanatçı değil ama onlarında sorunlarına eğilen bir karakteri var.
Dediğimiz gibi bugün çok faydalı konuşmalar ve görüşmeler oldu. Güzel düşüncelerin ve fikirlerin doğmasına yardımcı olan görüşmeler oldu.


Sayın başkan kısaca bütün konuşmalarında anlatmaya çalıştıkları şöyle;

Sayın Başkan’ın birincisi bütünüyle kucaklayıcı bir söylemi var. İnsanların kategorize edilmesine asla kabul edilemez olduğunuz söyledi. İnsanları raflara koymaktan vazgeçmeliyiz. Siyasetin amatör ruhla yapılması gerektiğini ve siyaseti profesyonel mantıkla yapanlardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Siyaseti genel merkez koridorlarında yapanları siyasetten elememiz gerektiğini söyledi. Siyasette samimiyetin şart olduğunu dile getirdi. Siyasette gözünün arkasını gördüğünüz adayları destekleyin dedi. 



Sayın başkan birlik olmanın önemine değindi. Bertolt Brecht’in bir sözünü hatırlattı, “Faşizme karşı birleşmeyenler, faşizmin zindanlarında buluşurlar!". Son zamanlarda yaşanan hukuksuzluklara değinerek , haksızlık nereden gelirse gelsin karşı durabilmeyiz yoksa toplumsal barışın sağlanamayacağını söyledi.

Ergenok ve Balyoz süreçlerinde usulü bırak esasa bak diyerek gerçeğin görülmemesi için çaba sarf edildi. Hukuksal davalarda Usul esasın giriş kapısıdır. Yanlış kapıdan girersen yanlış odaya çıkarsın bu kadar basittir. Savunmanın tüm söylem ve yaptıklarına engeller konuldu. Süreçte yapılan haksızlıklar ortaya çıkmaya başladı.



Kurutuluşun hukuk devletinin bütün kuralları ile işlemesini sağlamaktır. Demokrasiden başka çıkış yolumuz yoktur. Çağdaş millet tarifine Atatürk Milliyetçiliği denir. Atatürk Milliyetçiliği çıkış noktamızdır.

Siyaset anlayışının da değişmesi gerektiğini vurguladı. Halka inmek ifadesinin yanlış olduğunu çünkü halkın alt tabakada bir yer olmadığını bilakis halkın üst tarafta olduğunu halka çıkmak gerektiğini vurguladı.

Siyasi iktidarların doğası gereği iktidar alanını genişletmek ister. İktidar bulunduğu alandaki duvarları halkın bulunduğu alana doğru sıkıştırırlar. Bu şekilde kendi iktidar alanları genişlerken halkın özgürlük alanı daralmış olur. Bunu engellemenin yolu etkili bir muhalefetin varlığıdır. Eğer bakı grupları gerektiği işlevi yapmazsa halkın özgürlük alanı daralır.



Sayın başkan cumhuriyetin ne anlama geldiğini kısa bir hikaye ile anlattı. Şerbet ustası ile Atatürk arasında geçen olayda. Atatürk şerbetçiyi buyur eder ve cumhuriyet ile ilgili soru sormak ister şerbet ustası bir su ister, koltuğuna şöyle yaslanıp kana kana suyunu içer. Cumhuriyetin geldiği nokta budur. İnsani noktada herkesi eşit konuma getirmesi. Şimdi başbakanın gözünü içine baka baka eleştirmek başbakan tarafından hakaret olarak kabul ediliyor. Yargı yılı açılışında Sayın Feyzioğlu’nun konuşması sonrası başbakanın verdiği tepki bu yönde olmuştur.

Sayın başkanın sanatçılarla yaptığı çok verimli toplantının önümüzde ki günlerde yansımalarını göreceğimizi tahmin ediyorum. Sayın başkan gittiği yol tam demokrasi ve hukuk devleti yoludur. Atatürk ilkelerine bağlı çağın gereklerine uygun bir anlayış. Ayrıştırıcı değil birleştirici bir yol. Başkana yaptığı tüm çalışmalarda başarılar diliyorum.

Haber ve Fotoğraflar: Nasuh Bektaş.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları