loading
close
SON DAKİKALAR

Metropoll'ün anketi: AKP’ye oy veren seçmenler önemli ölçüde kararsızlara doğru kaydı

Metropoll'ün anketi: AKP’ye oy veren seçmenler önemli ölçüde kararsızlara doğru kaydı
Tarih: 05.06.2020 - 11:00
Kategori: Gündem

Metropoll Araştırma'nın anketine göre, bu pazar erken bir milletvekili seçimi olsa kararsız, cevapsız ve sandığı protesto edeceğini belirten seçmenlerin yüzde 29’u AKP, yüzde 13’ü CHP, yüzde 7’si MHP ve HDP, yüzde 4’ü İYİ Parti'li.

Metropoll Araştırma "Türkiye'nin Nabzı Ayın 5 Rakamı", "Mayıs 2020" ve "Kararsız, Cevapsız Ve Sandığı Protesto Eden Seçmenlerin Analizi" anketlerinin sonuçlarını yayınladı. 

Ankete göre, toplumun %11,1’i kendisinin ve ailesinin geçim şartlarının/refah düzeyinin son bir yıl içerisinde iyileştiğini söylüyor. Geçim şartlarında bir değişim olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde %34,6. Son bir yıl içerisinde geçim şartlarının kötüleştiğini düşünenler ise %53,5’lik bir çoğunluğu oluşturuyor.

Anketin sonuçları şöyle:

Halkın %58’inin giderleri gelirini aşıyor. Gelirim giderlerimden fazla diyen kesim seçmenin %9,5’lik azınlığını oluşturuyor. Buna karşılık, halkın büyük bir kısmı, %58 oranıyla giderlerinin gelirinden fazla olduğunu belirtiyor. Gelir gider dengesinin eşit olduğunu söyleyen %31,1’lik bir kitle bulunuyor.

Seçmenlerin yarısı kriz nedeniyle en az bir tür borç ödemesinde zorluk çektiklerini belirtiyor. Kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin oranı %20,4 ve banka borcunu ödeyemeyenlerin oranı %17,2. Seçmenin %17,7’si faturalarını, %17,2’si de kirasını ödeyemediğini söylüyor. Kişilere olan borcunu ödeyemeyen %17,8’lik bir kesim mevcut.

Koronavirüs krizi nedeniyle sınav tarihlerinde yapılan değişiklikleri halkın %52,2’si onaylamıyor. %33,9'luk kesim ise yapılan bu değişiklikleri onaylıyor.

Hükümet tarafından, Atatürk’ün vasiyeti olarak CHP’ye devredilen İş Bankası hisselerinin hazineye devredilmesi talebini doğru bulan kesim seçmenin %34,9’unu oluşturuyor. Halkın %42,4’ü ise bu talebi doğru bulmadığını belirtiyor.

Mayıs 2020 ölçümüne göre bu pazar erken bir milletvekili seçimi olsa kararsız, cevapsız ve sandığı protesto edeceğini belirten seçmenlerin yüzde 29’unun AKP, yüzde 13’ü CHP, yüzde 7’si MHP ve HDP, yüzde 4’ünü İYİ Parti'li.

Ankete göre, AKP’ye oy veren seçmenlerin kararsızlara doğru önemli ölçüde kaydığı görülüyor. Mayıs ayında bu oran yüzde 29’a yükseldi. Bu da AKP seçmen kitlesinin partisinden uzaklaşmaya başladığına işaret ediyor. Ancak eldeki veriden bu kişilerin başka bir partiye de gitmediği anlaşılıyor. 

Ankete göre AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a görev onayı verenlerin oranı yüzde 50.8 oldu. Erdoğan'ın 'Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını' onaylamayanların oranı ise yüzde 39.8. Soruya 'Fikrim yok/cevap yok' diyenlerin oranı da yüzde 9.4.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları