loading
close
SON DAKİKALAR

MİKK kuruldu, MİT terörle mücadelede tek 'patron

MİKK kuruldu, MİT terörle mücadelede tek 'patron
Tarih: 22.12.2012 - 12:44
Kategori: Sağlık, Yaşam

MİT, ‘terörle etkin mücadele’ için, alanında uzman jandarma ve polislerden oluşan Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu (MİKK) adlı bir birim kurdu...

Pazartesi günü çalışmaya başlayacak koordinasyon birimi, aynı amaçla 2010’da kurulan Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nın varlığını da tartışmaya açtı. 

Hakan Fidan’ın MİT Müsteşarlığı’na atanmasının ardından, iç-dış istihbarat toplama ve analiz süreçlerinde yeniden yapılanmaya giden MİT, yeni bir süreç daha başlattı. Ülke güvenliğini ilgilendiren suçlarla etkin mücadele ve istihbarat liderliğini elinde tutmak isteyen MİT bünyesinde oluşturulan MİKK’te, alanında deneyimli Genelkurmay, Emniyet ve Jandarma görevlileri bulunacak. Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Kamu Güvenliği Müsteşarlığı ile irtibata geçen MİT, yeni kurulda görev yapacak personelin belirlenmesini istedi. Adı geçen kurumlar da istihbarat ve terörle mücadele alanlarında görev yapmış 5’şer kişilik uzman listesini MİT’e gönderdi. Şimdilik, ‘geçici görevle’ MİT Müsteşarlığı bünyesinde görev yapacak olan terör uzmanları, önümüzdeki haftadan itibaren göreve başlayacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Kurul’a Emniyet Genel Müdürlüğü’nün isteği doğrultusunda araştırma, analiz ve değerlendirme çalışması yapacak 2 emniyet müdürü gönderdi. Ankara ’ya atanan müdürler, istihbarat ve terör alanında önemli deneyimlere sahip.

‘KGM’ ne olacak?

Yeni yapı, aynı amaçla 2010’da kurulan ‘Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın (KGM) varlığını tartışmaya açtı. Terörle mücadelede verimlilik ve etkinliğin sağlanması ve kurumlar arası koordinasyon görevleriyle İçişleri Bakanlığı’na bağlı oluşturulan KGM, 8 Temmuz 2011’de Başbakanlık’a bağlanmış, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın sorumluluğundaki bu teşkilat, Ocak 2012’ye kadar Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu’na da ev sahipliği yapmıştı. Ancak, o tarihten sonra ev sahipliğini MİT üstlendi. Bu değişiklik, “KGM devre dışı mı kaldı” sorusunu da gündeme getirmişti. MİT’in son hamlesi, bu sorunun cevabı olarak da yorumlanıyor. 

Devasa bir yatırımla kurulan ve halen Müsteşar Murat Özçelik’in yönettiği KGM’de, çeşitli bakanlıklar ve kurumlardan atanan 79 personel görev yapıyor. Eski İstanbul Valisi Muammer Güler’in ilk müsteşar olarak atandığı KGM, “Başbakan kendine özel istihbarat teşkilatı kuruyor” eleştirilerinin de hedefi olmuştu. Geçmişte Turgut Özal ve Tansu Çiller’in de hayata geçirmek istediği ‘MİT benzeri istihbarat örgütü’, oluşum aşamasında çeşitli sebeplerle gündemden kalkmıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları