loading
close
SON DAKİKALAR

Mısır'da protestocular cinsel tacize karşı kadın ve erkekleri ayırdı

Mısır'da protestocular cinsel tacize karşı kadın ve erkekleri ayırdı
Tarih: 03.07.2013 - 18:58
Kategori: Dünya

Müslüman Kardeşler: Cumhurbaşkanını seçen Mısırlılar demokratik tercihlerini koruyacaktır...

Müslüman Kardeşler, Mısır'daki gelişmelere dair "Mursi, Mübarek değil. Cumhurbaşkanını özgürce seçen Mısırlılar bu demokratik tercihlerini koruyacak ve korkuya yenik düşmeyecektir" dedi. Mısır'da cinsel taciz olaylarının önüne geçmek gerekçesiyle gönüllü protestocular kadınlar ve erkekleri ayırıp, aralarında "güvenli bölge" oluşturdu.

BBC Türkçe'nin Mısr'daki gelişmeler hakkında hazırladığı canlı akışta yer alan bazı ifadeler şöyle: 

"Mursi, Mübarek değil. Cumhurbaşkanını özgürce seçen Mısırlılar bu demokratik tercihlerini koruyacak ve korkuya yenik düşmeyecektir." – Müslüman Kardeşler

Cinsel taciz olaylarının önüne geçilmesi için gönüllü protestocular kadınlar ve erkekleri ayırıp, aralarında "güvenli bölge" oluşturdu.

"Mısır'daki askeri darbe girişimini reddediyorum. Mursi'nin otoriter yönetimine karşı siviller direnmelidir. Asker kışlaya siviller Tahrir'e!" - Osman Elbek

Kahire'den BBC okuru Sarah: Mısırlılar neden daha geçerli bir muhalef için gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerini beklemedi diye düşünüyordum. Ama muhtemelen birçoğu yakıt, gıda eksikliği veya kısıtlı istihdam olanağı nedeniyle o kadar uzun yaşayamayacak... Mursi yerel saatle 1630'da konuşma yapacak. 'Meşruiyet'ten daha az, danışma ve ordunun adım atmasına gerek kalmadan taviz vermek gibi 'demokrasinin gereklilikleri'nden daha çok bahsetmesini umalım.

Emekli Büyükelçi ve USAK Başkanı Özdem Sanberk: Mısır'ın bu noktadan sonra otoriter bir sürece girmesi bütün Arap dünyasını olumsuz etkiler ve Türk diplomasisi için büyük hüsran olur.

Askerler, arkadaşlarımla birlikte oturduğumuz kafeye gelip, hepimize evlerimize gitmemizi emretti. Mısır'da özgürlük yankılansın, ama askeri darbe olmasın. 

@HatemRushdy - Twitter
Mısır'ın başkenti Kahire'de halk isyanın sembolü olan Tahrir Meydanı'ndan ayrılmıyor. Mursi destekçileri "şehir olmaya hazırız" diyor. BBC Ortadoğu Editörü Jeremy Bowen, Kahire'den bildiyor.
Eğer bir asker Mısır devlet televizyonundaki kişilere eve gitmelerini söylüyorsa buna 'ele geçirme' denebilir mi? Binadan ayrılan çalışanlara göre evet.

@AleemMaqbool - Aleem Maqbool, BBC Muhabiri - Twitter
Kings College London'da ekonomi-politik dersleri veren Dr. Ashraf Mishrif, BBC World televizyon kanalındaki canlı yayın bağlantılarında Mısır'daki siyasi krizi değerlendiriyor.

Mishrif, geçen yıl büyük oy desteğiyle Cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi'nin bugün kitlesel gösterilerle karşı karşıya kalmasının sebebini, "geçiş dönemiyle ilgili uzun vadeli bir stratejisinin olmamasına" bağlıyor.
Uzmana göre, ikinci sebep ise 2011'de 30 yıllık Hüsnü Mübarek iktidarının devrilmesinin ardından yönetime gelen Müslüman Kardeşler ekibinin ülkede ekonomik ve siyasi istikrarı sağlayabilecek kadar yetkin olmaması.
Mishrif'e göre ordu, yönetime el koyma veya bir geçiş hükümetine gözetleyici olma seçeneklerinden ikincisini tercih edecek öncelikle.

"Niye bu coğrafyada insan veba ya da koleradan birini seçmek zorunda kalıyor? Mısır'a bak." – Figen Batur
Associated Press Haber Ajansına göre, Mısır Devlet Televizyonu'nun haber merkezinde subaylar ültimatomun süresinin dolmasından önce yayınları denetliyor.

BBC World televizyon kanalındaki canlı yayında konuşan Mısırlı emekli Tuğgeneral Ayman Salama, ordunun bir iki saat içinde vereceği kararın "pandoranın kutusunu açabileceğini" söyledi. 

Salama, generallerin "meşruiyet" vurgusu yaptığına dikkat çekerek, ordunun kitabında meşruiyet kaynağının seçim veya anayasa değil, "halkın istekleri" olduğunu belirtti.

Emekli general, Cumhurbaşkanı Mursi'nin 2011'deki devrimi koruma adına yargıyla ve yeni anayasa yapımıyla ilgili birçok yetkiyi kendi üzerinde toplayan bildirisine gönderme yaparak, "Mursi meşruiyetini 21 Kasım'da kaybetti" dedi.
"Mübarek gibi diktatöre on yıllarca tahammül edenlerin halkının üçte ikisinin oyu ile seçilen Cumhurbaşkanı Mursi'ye itirazları 2 yüzlülüktür" - Egemen Bağış, Türkiye AB Bakanı

@EgemenBagis - Twitter

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları