loading
close
SON DAKİKALAR

Mor Çatı'dan İçişleri Bakanlığı'na: Kadınların şiddet şikayetleri alınmıyor

Mor Çatı'dan İçişleri Bakanlığı'na: Kadınların şiddet şikayetleri alınmıyor
Tarih: 29.05.2020 - 15:23
Kategori: Kadın

İçişleri Bakanlığı'nın "Koronavirüs salgını döneminde kadına yönelik şiddet olayları azaldı" açıklamasına Mor Çatı'dan yanıt geldi.

İçişleri Bakanlığı'nın 26 Mayıs'taki “Ülkeleri etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını döneminde dünya genelinde aile içi ve kadına yönelik şiddet olayları artarken, Türkiye’de bu olaylar azaldı” saptamasına yanıt verilen Mor Çatı'nın açıklamasında şiddete uğrayan kadınların şikayetlerinin alınmadığı, bu nedenle kayıt tutulmadığı belirtildi.

Açıklama şöyle:

“İçişleri Bakanlığı 26 Mayıs tarihli açıklamasında ‘Ülkeleri etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını döneminde dünya genelinde aile içi ve kadına yönelik şiddet olayları artarken, Türkiye’de bu olaylar azaldı” saptaması yer aldı.

“30 yıldır alanda çalışan ve Türkiye’de ilk koronavirüs resmi açıklaması yapıldığı günden bu yana kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının nasıl çalıştığını izleyen bir kadın örgütü olarak bu açıklamanın gerçeği yansıtmaktan uzak olduğunu kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

‘Salgın bahanesi ile şiddet tedbirleri uygulanmadı’

“Hazırladığımız raporlarda daha önce paylaştığımız üzere, koronavirüs salgınının yarattığı olağanüstü durumda ortaya çıkabilecek sorunlara cevap oluşturacak bir plan, ilgili bakanlıklarca hazırlanıp kamuoyu ile paylaşılmadığı gibi Mor Çatı’ya başvuran kadınların deneyimleri var olan mekanizmaların salgın bahane gösterilerek uygulanmadığını gösterdi.

“Kadınlar sık sık 155 Polis İmdat hattına ulaşamadıklarını, KADES uygulaması ile yardım istediklerinde polisin gelmediğini paylaştılar. Polis geldiğinde ya da karakola gidildiğinde ise “Salgın var, işlem yapılmıyor” gibi yanlış bilgiler de vererek şikayet alınmadığı sıkça paylaşıldı.

"155’e ulaşamayan, polis tarafından şikâyeti alınmayan kadınların bilgileri sisteme girilmediğine göre İçişleri Bakanlığı’nın veri toplama biçiminin başlı başına sorunlu olduğu göz önünde bulundurularak paylaştığı verilerin gerçeği yansıtmadığı görülmelidir.

‘Görev ihmal edenler hakkında işlem yapılsın’

“İlgili diğer bakanlıklar gibi İçişleri Bakanlığı’nı da başta 6284 sayılı Kanun’un öngördükleri olmak üzere kadına yönelik şiddetle mücadelede üstüne düşen görevi yapmaya, görev ihmalinde bulunan personel hakkında işlem yapmaya davet ediyoruz." 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları