loading
close
SON DAKİKALAR

Morsümbül dosyası, 32 yıl sonra raftan indi

Morsümbül dosyası, 32 yıl sonra raftan indi
Tarih: 07.12.2012 - 12:52
Kategori: Sağlık, Yaşam

Cumartesi Anneleri’nin sembol isimlerinden Fatma Morsümbül’ün oğlu Hüseyin’in kaybolmasıyla ilgili soruşturma 32 yılın ardından başlatıldı...

İSTANBUL - Anne ve babasının ifadesi alındı; aralarında dönemin askeri yetkililerinden emekli Jandarma Albay Durmuş Coşkun Kıvrak’ın da olduğu şüphelilerin adreslerini tespit etti.

Morsmübül Ailesi, 12 Eylül’ü Bingöl’de karşıladı. 18 Eylül akşamı saat 20.00’de bir grup jandarma ve polis tarafından evleri basıldı. Oğulları Hüseyin hakkında ihbar vardı. Bingöl Lisesi’nde okuyan Hüseyin, 18 yaşındaydı. Kürt örgütlerinden ‘Kawa’nın sempatizanıydı. Hüseyin gözaltına alındı. Ertesi gün annesi Fatma, oğlunu alay komutanlığında buldu, yemek götürdü. “Burada ama sana göstermeyeceğiz” dediler.

Fakat umutlar daha o akşam tükendi. Ev basıldı, “Oğlun kaçtı” denilerek, baba Hanifi gözaltına alındı, alay komutanlığına götürüldü. İşkence gördü. Aylar sonra eve telefon edip asker olduklarını söyleyen iki kişi, Hüseyin’in işkencede öldürüldüğünü ve cesedinin battaniye içinde nehre atıldığını iddia etti. Aile 1987’de baskılara dayanamayıp İstanbul’a göçtü.


O yaşta çocukmuş!

Fatma Morsümbül, 1996’da başlayan ‘Cumartesi Anneleri’nin arasına katıldı. Oğlu, 12 Eylül’ün ilk kayıplarındandı. Morsümbül’ün avukatı Eren Keskin, kayba ilişkin ‘işkence ile adam öldürme’ iddiasıyla 17 Kasım 2011’de Ankara Başsavcılığı’na dilekçe verdi. Dilekçe üzerine Hanifi ve Fatma Morsümbül’ün 10 Ocak 2012’de talimatla ifadeleri alındı. Baba Morsümbül, ifadesinde, “O tarihte görevi Durmuş Kıvrak isimli yüzbaşıydı. Kendisi beni de sorguladı. Oğlumun meçhul şekilde kaybolmasına neden olan, işkence yapanların tespiti ile oğlumun durumunun aydınlatılmasını istiyorum” dedi. Anne Morsümbül de şikayetçi oldu.

Savcı Kemal Çekin, 3 Şubat 2012’de, görevsizlik kararı verip dosyayı suçun meydana geldiği Bingöl’e gönderdi. Bingöl Savcısı Ahmet Coruk da ilk iş olarak, o tarihte Bingöl’de görevli askeri personelin listesini istedi. Aralarında Durmuş Kıvrak’ın da olduğu dokuz personelin listesi, adresleri ve irtibat bilgileri savcılığa ulaştı. Bu listeden, Radikal’in aradığı ve aile tarafından bizzat suçlanan Durmuş Kıvrak, ancak savcılığa ifade vereceğini söyledi. Halil Çalik ise “Ben o tarihte çocuk yaşta sayılırım, hatırlamıyorum” dedi.

Baba Hanifi Morsümbül “Soruşturma eğer bir şey ortaya çıkıyorsa, hakkımız aranacaksa, devam etmesini isterim. Yoksa fuzuli bir soruşturma olacaksa kendimizi yormayalım. Kime başvurduksa hep boşa gitti” diyor. Anne Fatma da “Oğlumun kemiklerini versinler” diye konuşuyor ve sorumluların yargılanmasını istiyor. “Bunu kim yaptı? Askerden başkası değildir. En sevdiğim, en güvendiğim insan yaptı. Canımızı feda ettiğimiz asker bunu yaptı. Bizim için 12 Eylül devam ediyor” diyor.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları