loading
close
SON DAKİKALAR

Moskova'daki saldırının failleri yakalandı: Ölü sayısı 143'e yükseldi!

Moskova'daki saldırının failleri yakalandı: Ölü sayısı 143'e yükseldi!
Tarih: 23.03.2024 - 08:32
Kategori: Dünya

Moskova'daki bir konser salonuna gerçekleştirilen saldırı dünyanın gündemine oturdu. Rusya Soruşturma Komitesi, terör saldırısında 143 kişinin hayatını kaybettiğini ve sayının artabileceğini açıkladı.

Moskova'daki bir konser salonuna gerçekleştirilen saldırıyı gerçekleştiren, 11 şüphelinin gözaltında alındığını bildirdi. Rusya saldırganlarla ilgili Ukrayna iddiasını gündeme getirdi. Moskova'nın saldırıya ne yanıt vereceği merak ediliyor.

Rusya'nın başkenti Moskova’da Crocus Belediye Binası'daki bir konser salonunda dün akşam yaşanan silahlı saldırı dünya gündeminde yankılandı. Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova’daki terör saldırısında 143 kişinin hayatını kaybettiğini ve sayının daha da artabileceğini duyurdu. Aralarında çocukların da bulunduğu en az 145 kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlenirken Rus RIA Novosti haber ajansı, Moskova'daki Crocus Belediye Binası'na saldırıyı gerçekleştiren silahlı saldırganların olay yerinden beyaz Renault marka bir araçla kaçtıklarını ileri sürdü.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in saldırı hakkında ilk andan itibaren bilgilendirildiğini söyledi. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, sosyal medya hesabında saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

Medvedev, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledikten sonra, "Şiddete güçle karşılık verilmediği, teröristlerin toplu infazları ve ailelerine yönelik baskılara ölümlerle karşılık verilmediği sürece hiçbir mahkeme ve soruşturmanın faydası olmayacaktır" diye konuştu.

Medvedev, saldırılara verilecek tek yanıtın "Ölüme ölüm" olduğunu söyledi.

Putin'den ilk açıklama

Saldırı sonrası ilk açıklamasını yapan Devlet Başkanı Vladimir Putin, terör saldırısında yaralanan herkese acil şifalar diledi.

Milletvekili Alexander KhinshteinTelegram'da yaptığı açıklamada, saldırıyı gerçekleştirdiğinden şüphelenilen 2 kişinin Rusya'nın Bryansk bölgesinde gözaltına alındığını söyledi.

Khinshtein, diğer şüphelilerin yürüyerek yakındaki bir ormana kaçtığını söyledi.

Terör saldırısı dünya basınında da geniş yer buldu.

Daily Mail saldırıyı "Moskova konser salonunda silahlı saldırı" başlığıyla servis etti.

The Times, katliamı "Moskova'da terör saldırısı: 62 kişi öldü, konser salonu ateşe verildi" başlığıyla gördü.

Wall Street Journal gazetesi "Amerika uyarmıştı" başlığını attı. Olası bir saldırıya karşı 7 Mart'ta Rusya ile istihbarat paylaşıldığını hatırlatan gazetede, "Rus yetkililer bu uyarıyı provokatif mesaj olarak algıladı" ifadeleri kullanıldı.

11 şüpheli yakalandı

Interfax'ın Kremlin'den aktardığına göre; Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, Crocus City Hall'deki saldırıya doğrudan katılan 4 kişi dahil toplamda 11 kişinin yakalandığını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bildirdi. FSB yaptığı yeni açıklamada saldırganların, Ukrayna sınırına doğru kaçmaya çalıştığını ileri sürdü. Açıklamada, "Teröristler sınırı geçmeyi planladı ve Ukrayna tarafında temasları vardı" ifadelerine yer verildi.

New York Post, saldırıyı okuyucularına "Rusya'da kaos" başlığıyla servis etti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Moskova'daki saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunun üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.

Açıklamada, "Masum sivilleri hedef alan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Rus halkına ve Rusya hükümetine en derin taziyelerimizi sunuyoruz" ifadelerine yer verildi.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'nin, 8 Mart' tarihinde başkent Moskova'daki vatandaşlarına kalabalık ortamlardan ve etkinliklerden uzak durma uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, ABD vatandaşlarını 48 saat boyunca Moskova'da kalabalık alanlardan uzak durmaları konusunda uyarmıştı.

ABD'nin ardından İngiltere, Almanya, İsveç, Letonya, Çekya, Kanada ve Güney Kore'nin Moskova büyükelçilikleri Rusya'daki vatandaşlarına dikkatli olmaları uyarısında bulunmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının Rusya'ya seyahat etmemelerini "şiddetle" tavsiye etmişti.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com-Dünya

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları