loading
close
SON DAKİKALAR

'MR tetkikini radyolog yapmalı'

'MR tetkikini radyolog yapmalı'
Tarih: 11.02.2012 - 21:14
Kategori: Sağlık, Yaşam

Hastanın aleyhine sonuç doğmaması için MR tetkiklerinin radyologlar tarafından yapılması gerektiğini belirtti

Türk Radyoloji Derneği, “MR çektiren ameliyata gider” başlığı ile bazı basın organlarında çıkan haberle ilgili bir açıklama yaptı. Radyolojik tetkiklerin bu işin eğitimini almış radyoloji uzmanları tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Türk Radyoloji Derneği Prof. Dr. Okan Akhan’ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu haberdeki ana tema özetle, ‘New York Times Gazetesi’ndeki habere göre Dr. Andrews ve bir grup meslektaşı, çoğu doktorun, kendi MR cihazına sahip olduğu için, her fırsatta hastalarının MR’ını çekerek para kazandığına dikkat çekti. MR çektirmek, doktora bu beklentiyle gelen sporcuları psikolojik olarak rahatlatıyor. Ancak MR’ın yanlış okunmasıyla yanlış teşhisler konulabiliyor ve bunun sonunda sporcuya yararından çok zararı olan tedaviler uygulanabiliyor’ olarak ifade edilmiştir.

Bu haberde çok önemli olan 2 noktayı kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı duyuyoruz. ABD’de birçok ortopedistin kendi MR cihazı vardır. Hastalara kendi cihazlarıyla MR yapmakta ve kendileri görüntüleri yorumlamaktadırlar. Dolayısıyla endikasyonsuz tetkik oranları artmaktadır. Ayrıca yeterli radyolojik bilgileri olmadığı için yanlış yorumlama oranları yükselmektedir. Bu şekilde bir uygulama hastaların aleyhine birçok sonuç doğurmaktadır. Yukarıda ki haberin ana fikri bu çerçevededir. Zaten bu iki temel sakıncayı ortadan kaldırmak ve hastaları korumak için MR tetkiklerini Radyologlar yapmalı ve yorumlamalıdır. Hastayı muayene eden ve hastanın tetkikini yapan hekimler ayrı olmalı ve tartışarak hastanın tedavisine karar vermelidirler. Bizim ülkemizde Sağlık Bakanlığı bu sakıncaları nedeniyle bu tür yanlış uygulamalara izin vermemektedir.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları