loading
close
SON DAKİKALAR

MSB’yi yalanlayan TESUD’da Soylu’nun emriyle denetim başlatıldı

MSB’yi yalanlayan TESUD’da Soylu’nun emriyle denetim başlatıldı
Tarih: 08.04.2021 - 16:43
Kategori: Gündem

Emekli amirallerin bildirisini kınamadıklarını açıklayarak Milli Savunma Bakanlığı'nı yalanlayan Türkiye Emekli Subaylar Derneği'ne (TESUD) İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla denetçi gönderildi, denetim başlatıldı.

Milli Savunma Bakanlığı’nı “104 amiralin bildirisini kınamadıklarını” şeklinde yalanlayan Türkiye Emekli Subaylar Derneği’ne yönelik (TESUD) bu açıklamadan bir gün sonra denetim başlatıldı. İçişleri Bakanlığı’nın oluruyla Ankara Valiliği, denetim için iki denetçi gönderdi.

104 emekli amiralin bildirisinin ardından Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) yöneticileri, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı 5 Nisan’da ziyaret etmişti. Bu ziyareti “Destek ziyareti” olarak açıklayan bakanlık, ziyaret sırasında dernek yöneticilerinin bildiriyi kınadığı şeklinde bir haber yayımladı.

TESUD’dan yapılan açıklamada ise “Emekli amirallerin bildirisine yönelik herhangi bir kınama ifadesi kullanılmamıştır” denilirken, davetin bizzat bakanlıktan geldiği de vurgulandı. Bu açıklama, bakanlık ile dernek arasında kriz yarattı.

Gazeteci Alican Uludağ’ın ankaragazetecisi.com’da yer alan haberine göre, derneğin bakanlığı yalanlamasının ardından dikkat çeken bir talimat verildi. İçişleri Bakanlık Makamı’nın 6 Nisan tarihili “oluruyla” TESUD’a yönelik denetim talimatı verildi.

Ankara Valiliği, 7 Nisan’da derneğe gönderdiği yazıda, 8 Nisan Perşembe günü (bugün) saat 10:00’dan itibaren denetime başlanacağı bildirildi. Yazıda, şöyle denildi:

“Derneğinizin genel denetime tabi tutulması İçişleri Bakanlık Makamı’nın 6 Nisan 2021 tarihli “olur”ları ile uygun görülmüş olup, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün ilgili yazıları ile de bu denetimi yapmak üzere Bakanlığımız Mülkiye Müfettişi Başkanlığı’nda Dernek Denetçileri V.B.Ç. ve Ö.D.’nin görevlendirilmiş olduğu ve denetime 8 Nisan 2021 tarihinde Perşembe günü saat 10:00’dan itibaren başlanılacağı hususunun derneğinize tebliğ edilmesi istenilmiştir. Bu nedenle, derneğinizin iş ve işlemlerinden bilgi sahibi olan bir yönetim kurulu üyesi veya yetkili dernek görevlisi tarafından derneği ait her türlü defter ve belgelerin incelenmek üzere derneğinizin ikametgahında hazır bulundurulması hususunu bilgilerinize rica ederim.”

Yazıda, 5253 sayılı Dernekler Yasası’nın 19. Maddesindeki, “Gerekli görülen hallerde, derneklerin tüzüklerinde gösterilen amaçlar doğrultusunda faaliyet gösterip göstermedikleri, defterlerini ve kayıtlarını mevzuata uygun olarak tutup tutmadıkları İçişleri Bakanı veya mülki idare amiri tarafından denetlenebilir. Bu denetimler en az 24 saat öne derneklere bildirilir” hükmüne vurgu yapıldı.

İlgili haber:
MSB, emekli subayların Hulusi Akar'ı ziyaret ederek emekli amirallerin bildirisini kınadığını açıkladı, TESUD'dan yalanlama geldi: 'Kınamadık'

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları