loading
close
SON DAKİKALAR

Müftüden dini nikah sigortası

Müftüden dini nikah sigortası
Tarih: 15.08.2014 - 15:59
Kategori: Kadın

Müftü Yardımcısı Muharrem İmamoğlu, özellikle evli gençlerin yeterince bilgi sahibi olmadıklarını bir anlık öfkeye kapılarak eşlerini dini nikahta boşadıklarını bildirdi...

Müftü Yardımcısı Muharrem İmamoğlu, özellikle evli gençlerin yeterince bilgi sahibi olmadıklarını bir anlık öfkeye kapılarak eşlerini dini nikahta boşadıklarını bildirdi. Evli olan bir erkeğin eşine söylediği 'Ben seni boşadım', 'Ben senden ayrılmak istiyorum', 'Babanın evine git' ' 3'ten 9'a şart olsun ben seni boşadım. Bundan sonra kardeşimsin' gibi sözleriyle dini nikahın bozulduğunu anımsatan İmamoğlu, bu konuda ne yapılması gerektiğini şöyle anlattı:

"Nikahı bozacak diyelim... 'Ben seni boşadım', 'Babanın evine git', Ben senden ayrılmak istiyorum, ayrıldım.' Erzurum'da sıkça karşılaştığım '3'ten 9'a şart olsun, seni boşadım. Bundan sora sen benim kardeşim ol' gibi kelimeler nikahı bozar. Nikahı bozan bu gibi kelimeleri Müslüman hiçbir zaman kullanmamalıdır. Ben size bir tavsiyede bulunayım ki halkımız da bilsin. İnsanlarımız bu konudan pek haberdar değiller. Ağzını tutamıyor, kızgınlık nedeniyle söylüyorlar. Bu nedenle; nikahı daha kıyılırken Müslüman olan oğlumuz ve Müslüman olan kızımız 'Ben boşama yetkisini şu anda yürürlükte olan mer'i mahkemeye veriyorum. 'Ben boşama yetkisine haiz (Bir şeyi olan, elinde bulunduran, taşıyan) değilim' derlerse bunları boşama yetkisine sahip olan, boşama yetkisini kullanan mahkemeler olabilir. Yani kocası hanımını, hanımı kocasını boşayamaz. Bu, bugün gençlik için bir çıkış yoludur. 'Tefrit' (Herhangi bir konuda geride kalma, yeterli ölçüde olmama durumu, ifrat karşıtı) denir buna. Yani boşama yetkisini meri mahkemeye havaledir. Bu kullanılırsa ufak tefek kelimelerle bunların yetkileri bozulmuş olmaz. Zaten resmi nikah da yapılıyor. Meri mahkemeye verildiği zaman evlendiren resmi nikahtır. Boşayan da meri mahkemedir. Böylece onların nikahları devam eder. Ancak kocası, hanımı tarafından iman bozacak şeyler kullanıldığı zaman o nikah da biter. Öyle olmadığı zamanda mahkeme boşamadıkça onların nikahları devam eder."

"İMAN BOZULURSA NİKAH BOZULUR"
Bir erkeğin eşine ve onun ailesine küfretmesinin de dini nikahı bozacağına dikkati çeken Müftü Yardımcısı İmamoğlu "İmanı bozan her şey nikahı da bozar. Mesela Allah'a, dine, peygambere, Kuran'a, İslam'a küfrediyor. Hanımının annesine babasına sövüyor. 'Senin dinine...' diye küfrediyor. 'Senin Allah'ına, kitabına... diye sövüyor. İşte bunlar imanı giderir. Koca imandan çıkınca Müslüman kadınlar evli kalamaz" diye konuştu.

DHA - Nursima Keskin-Hümeyra Pardeli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları