loading
close
SON DAKİKALAR

Muhalefete din alimi başkan

Muhalefete din alimi başkan
Tarih: 12.11.2012 - 17:09
Kategori: Dünya

Katar'ın başkenti Doha'da bir haftadır süren toplantılar dün öğle saatlerinde noktalandı...

Muhalif grupların oluşturduğu Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu’nun başkanlığına Sünni din adamı Şeyh Ahmed Muaz el Hatib seçildi.

Ilımlı görüşlere sahip olduğu belirtilen El Hatib, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı muhalafetin önemli simâlarından biri haline gelmişti. El Hatib, 2011 ve 2012'de rejim tarafından birkaç kez tutuklanıp salıverilmişti.

Riyad Seyf ve Süheyr el Etesi'nin koalisyonun başkan yardımcılıklarına seçildiği toplantıda, Mustafa es Sabbağ ise koalisyonun genel sekreteri oldu.

Yeni koalisyon, Özgür Suriye Ordusu’nun da dahil olduğu askeri bir konseye sahip olacak. Uluslararası toplum yeni oluşumu tanıyınca alternatif hükümet ilan edilecek. Anlaşmanın en önemli maddelerinden biri, yeni muhaletin rejimle müzakere etmemek konusunda anlaşması. Hedef, Baas rejiminin tüm sembolleri ve güvenlik organlarıyla yıkılması, yetkililerinin de yargılanması olacak.

MISIR'A GİDİYOR

Muaz el-Hatib, Katar Başbakanı Hamad bin Casim bin Cabir Al Sani eşliğinde Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile görüşmek üzere bugün Kahire'ye gideceği bildirildi.

Hatib'in, SMDK'nin, Suriye halkının temsilcisi olması için gerekli hukuki formül arayışları için Kahire'ye gideceği ifade edildi.

Arap Birliği Genel Sekreterliği'nin bugün Kahire'deki genel merkezinde, Katar Başbakanı Cabir Al Sani başkanlığında, Dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplanacağı açıklanmıştı.

Toplantıda, Katar'da düzenlenen Suriye toplantısının sonuçlarının ele alınacağı belirtildi.

Bakan Davutoğlu, Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu toplantısında yaptığı konuşmanın ardından, koalisyon başkanlığına seçilen Şeyh Ahmed Muaz el Hatib ve Suriye Ulusal Konseyi başkanlığına seçilen George Sabra ile görüştü.

Hatib ve Sabra'yı yeni görevlerinden dolayı tebrik eden Davutoğlu, ikiliye Suriye halkına desteklerinin her zaman süreceği mesajını verdi.

ŞEYH AHMED MUAZ EL HATİB KİMDİR?

1960 Şam doğumlu Muaz el Hatib, Şam'ın önde gelen alimlerinden Babası Muhammed Ebu'l Ferac el Hatib ve Abdulkadir el Arnavut başta olmak üzere birçok alimden tefsir ve usul-ü fıkıh gibi dini ilimler tahsil etti.

Dünyanın her yerinden İslam üzerine çalışmak için Şam'a gelen öğrencilere dersler veren el Hatip, Batı’da yaşayan Müslümanlar tarafından da tanınan ve takip edilen bir aydın.

Bir dönem Şam'daki Emevi Camisi'nde imamlık yapan el Hatip, Nijerya, Bosna Hersek, İngiltere, ABD ve Hollanda gibi pek çok ülkede dini sempozyumlara katıldı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı muhalafetin önemli simâlarından biri haline gelen Muaz el Hatib, 2011 ve 2012'de rejim tarafından birkaç kez tutuklanıp salıverildi. “Biz herkes için özgürlük talep ediyoruz” söylemlerini sıkça tekrar eden el Hatib, konuşmalarında toplumsal adalet, çok partili sisteme geçiş ve mezhepçiliğin yanlış olduğuna vurgu yapıyordu.

Jeofizik mühendisliği de yapan evli ve dört çocuk babası el Hatib'in Ehli Beyt'ten olduğu iddia ediliyor.

Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları