loading
close
SON DAKİKALAR

Muhalifsen sus!

Muhalifsen sus!
Tarih: 23.10.2013 - 10:45
Kategori: Siyaset

Gezi Parkı eylemlerinde ön planda yer alan Taksim Dayanışması’nı kuran TMMOB’ye dava üstüne dava...

Gezi Parkı eylemlerinde ön planda yer alan Taksim Dayanışması Platformu’nun kurucusu ve örgütleyicisi olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı hakkında yeni davalar açıldı. Hakkında istenen cezaların miktarı 12 yılı aşan Soğancı, AKP’nin kendisine ne kadar muhalif varsa yargılama, gözaltına alma, tutuklamalarla susturmaya çalıştığını, ancak TMMOB’nin sözünü kesmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Soğancı hakkında Tekel eylemleri ve genel sağlık sigortasına (GSS) karşı gerçekleştirilen eylemlerle ilgili dava açılmıştı. Şimdi de Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nda yapılan değişiklikler ile kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen İlköğretim ve Eğitim Yasası’na karşı yapılan eylemlere ilişkin de Soğancı hakkında ceza davası açıldı. TMMOB, Soğancı hakkında açılan davalarda istenen ceza miktarının 12 yılı aştığına dikkat çekti. Davaları değerlendiren Soğancı, “Tekel, GSS bir de bu sonuncusuyla 3 oldu. Son 6 ayda bu şekilde...” dedi.

AKP’nin önceki gün ODTÜ’lülere yaptığı gibi ne kadar kendisine muhalif olan varsa, yargılama, gözaltına alma, tutuklama, baskılarla müdahale ettiğine işaret eden Soğancı, “Bunlar AKP’nin boş işleridir. Türkiye’de meslek örgütlerinin sesi soluğu bu türden yargılamalarla durmaz. Bunları AKP’nin boş işleri olarak, belki çırpınışları olarak da değerlendirmek lazım. Bir sonuç vermez. TMMOB sözünü söyleyeceği zaman söyler” dedi. Davayı kişisel olarak algılamadığını, TMMOB’ye açılmış bir dava olarak gördüğünü dile getiren Soğancı, bütün kararlarını yönetim kurulu olarak aldıklarını ve yaptıkları etkinliklerin de TMMOB’nin etkinlikleri olduğunu söyledi.

Gezi eylemlerinde ön planda yer alan Taksim Dayanışması Platformu’nun direkt kurucusu ve örgütlendiricisinin, toplantıların düzenleyicisinin TMMOB olduğuna dikkat çeken Soğancı, “Platform TMMOB’nin öncülüğünde kurulmuştur. Bugüne kadar da platformun sekreteryası ve sözcülüğü de TMMOB tarafından yürütülmektedir” değerlendirmesini yaptı. Soğancı, Gezi eylemlerinden sonra 5 arkadaşlarının gözaltına alındığını, o zaman TMMOB üyelerinin “Örgüt arama TMMOB burada” diye çok hoş bir slogan bulduklarını söyledi. Meslek örgütü olarak bilim ve teknik doğrultusunda Türkiye gerçeklerini ifade ettiklerini belirten Soğancı, bunun da iktidarın hoşuna gitmediğini bildirdi. Soğancı, “Gitmeyince de bu sefer baskı, zor, tazyikli su, kendilerine göre orantısız gaz kullanımı, bize göre kimyasal gaz kullanımı olarak da refleks gösteriyor. Gezi’nin faturası TMMOB’ye çıkmaz. Gezi’nin faturası Türkiye halkıdır. Türkiye’nin her yerinde insanların artık yeter dediği Türkiye demokrasi mücadelesi içinde yerini almış bir olaydır. TMMOB mütevazı olarak bu direnme hakkının içinde yer almıştır. TMMOB’nin 60 yıllık tarihinde sözünü kesmeye kimsenin gücü yetmedi. Bildiğimizi söylemeye devam ederiz her zaman” dedi.

Mustafa Çakır, / Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları