loading
close
SON DAKİKALAR

Murat İde: İYİ Parti kendisini 3. yol olarak tarif ediyor, bu da iktidar partisini tedirgin ediyor

Murat İde: İYİ Parti kendisini 3. yol olarak tarif ediyor, bu da iktidar partisini tedirgin ediyor
Tarih: 19.12.2017 - 12:13
Kategori: Medya

İYİ Parti basın danışması, gazeteci Murat İde, ''AKP'ye son 3-4 seçimde oy vermiş o kadar çok insan var ki AKP'den İYİ Parti'ye 'sizinle yürümek istiyorum' diye geliyor'' dedi.

İYİ Parti basın danışması, gazeteci Murat İde, Can Ataklı'nın hazırlayıp sunduğu Yazıişleri programına konuk olarak katıldı.

İYİ Parti basın danışmanı, gazeteci Murat İde, ''AKP'ye son 3-4 seçimde oy vermiş o kadar çok insan var ki AKP'den İYİ Parti'ye 'sizinle yürümek istiyorum' diye geliyor'' dedi.

Murat İde'nin açıklamaları şöyle:

"(Basında) Önceden desteklediği bir partinin yanlışını görünce yazabilmenin ötesinde buluşulan bir ortak akıl vardı. Bu ortak aklı yitirdik. Tribün mantığıyla yürüyoruz. 

Türkiye için hayati bir konudur, aynı cephede durulabiliyordu, artık öyle değil. Meslek açısından bakınca üzücü ama bunun geçici olduğu kanaatindeyim. 

İYİ Parti iyi gidiyor bana göre. Toplumdan gördüğü ilginin karşılığı olacak şekilde yer bulmuyor basında. Siyasi atmosfer ve zamanın ruhu bunu gerektiriyor. Bir takım programlarımız var telefon açıyorum İYİ Parti'nin durumunu konuşan 'şöyle olsa iyi olur' diyen insanlar var. 'Canlı yayınımız var ekranda yer bulur mu?' deyince ajanstan alırız diyorlar. Kendiliğinden gelişen bir otokontrol hakim oldu sektöre. Bir de öğrenilmiş çaresizlik var. Doğrudan şu an için bir müdahale olduğu kanaatinde değilim. Sektör kendince önlem alıyor. 

Türkiye'de dünyada olan birçok olayla ilgili genel başkan, genel sekreter, genel başkan yardımcıları her yerde bir şeyler söylüyor, Meral hanım bir şey söylediğinde daha fazla yer bulabiliyoruz. Meral Hanım'ın vücut dili çok iyi. İnsanlar samimi buluyor. İlk çıktığı televizyon programı İsmail Küçükkaya'nın Çalar Saati idi. Son 2 yılın en yüksek raitingini almış.

-StarWars filmi tam İYİ Parti'ye göre yapılmış. İyilerle kötülerin mücadelesi var. İyilerin tarafını kontrol eden kadındı. Çıkışta da Meral Hanım bunun altını çizdi. 

-81 il, yüzlerce ilçe, partiye yoğun teveccüh var. Tabelayı görüp ben bir Meral Hanım'ı göreyim diyen insanlar o kadar çok ki. 

-Meral Hanım sosyal medyayı da en iyi kullanan siyasetçidir. MHP'deyken biliyorum sıkı takip edip dönüş yapıyor. Genel olarak telefonla ulaşılabilen ve telefonu kendisi kullanan bir siyasetçi.

-Kurulduğu andan itibaren yeterliliklerini getirdikten 6 ay sonra seçime katılabilir bir parti. Geçenlerde Meral Hanım mevcut düzen üzerinden cumhurbaşkanlığı seçiminden bahsetti. AYM'ye referandumla ilgili bir başvuru vardı. Olumlu sonuçlanması  durumu... Uyum yasaları neredeyse 1 yıl oluyor ve çıkarılmadı. Bu kadar hevesli olunan bir sistem için hala uyum yasaları çıkarılmadı. 

Sürekli erken seçim yok diyen iktidarın erken seçime gidiyoruz demesi İYİ Parti korkusu olarak algılanacak. Tayyip bey bir kadından korktu dedirtmez algısı da var. Meral Hanım'ın bahsettiği 15 Temmuz tarihi uzun zamandır dillendiriliyor. 2019'u görmeyeceğimiz konusunda ben de hemfikirim.

-MHP'den gelen eleştirilere bakıyorsunuz, 'Türk milliyetçilerinin değil o parti' diyorlar. Başka tarafa bakıyorsunuz 'orası MHP' diyorlar. Bunu söyleyenlerin MHP ile ittifak içinde olmaları da mizahi durum. 

Parti içinde MHP kökenli insanların 'daha fazla mı olsaydık yönetimde' düşüncesinde olanlar var. Parti kendini sağ-sol değil merkez olarak nitelemekte kararlı. Bu kadar bölünmüş bir toplumda burada ortak bir söylem var. Bu süreç gerektiriyor. Partinin bütün yöneticileri konuşurken iki düşünüp bir konuşmaya dikkat ediyor. 

-Meral Hanım anket yaptırıyor. AKP'den önemli bir oranda İYİ Parti'ye bir teveccüh var. Başka veriler var. Yurt dışındaki 2 kaynak var sürekli araştırma yaptıran. Oralardan takip ediyorum. AKP'de 5,6-6 puan civarında İYİ Parti ilgisi görünüyor. AKP Milli Görüş kökenli bir parti. Milli Görüş'ün oy oranı da belli. Onun dışındaki merkez sağın oyları AKP'yi iktidar yapıyor. AKP'ye şu ya da bu şekilde kredi açmış, toplulukları oraya yönlendiren isimlerin çoğu İYİ Parti'de. 

-AKP'ye çok kırgın olanlar var. Kimse değilse bile Burhan Hoca kırgın. AKP'ye son 3-4 seçimde oy vermiş o kadar çok insan var ki AKP'den İYİ Parti'ye 'sizinle yürümek istiyorum' diye geliyor. 

-Türkiye'de ısrarla ikinci tur konuşturulmaya çalışılıyor. Meral Hanım da söylüyor, iktidar öyle bir kamplaştırdı ki ülkeyi herkes çok yorgun. Muhalefetle aralarındaki tartışmalar keskinleşti. Bunlar riskli şeyler. İYİ Parti kendisini 3. yol olarak tarif ediyor. Bu da iktidar partisini tedirgin ediyor. 2. tur söylendiğinde AKP bir tarafta milliyetçi muhafazakar kesimin oy vermeyeceği CHP, HDP ve kamplaşmanın içinde dahil ediyor İYİ Parti'yi. Cumhurbaşkanı Ey Kılıçdaroğlu diyor, ey Bahçeli derdi. Ey Akşener demedi. Bunu kadın lidere söylediğinde ters tepeceğini biliyordu. Atarlı giderli bir söylem söyleyemeyecek. Adamlarının 2. turu bu kadar çok konuşturmasının sebebi bir cephenin içine dahil etmek. 

Geçenlerde Nuri Okutan siyasette ihtimaller konuşulurken söylediği söz her yerde manşet oldu: İttifak arayışı. 

-Tayyip Bey'in siyasetteki yürüyüşü gerginlikler yaratmak, kazanıyor da. Terörist dediği herkesle bir arada gördük Tayyip Bey'i. Bugün Türkiye'nin bu noktaya gelmesine sebep dediği tüm yapılarla bir araya geldiğini gördük. Ortağın hiç suçu yok mu? Bu süreçte kamplaştırmayı devam ettirmenin yolu 2. turu konuşmak. 

Meral Hanım'ın hedefi parlamenter sisteme dönüş. 

-O kadar AKP 'ye oy vermiş insanın sohbetine şahit oldum ki milletin bazı şeyleri net şekilde sorguladığı kanaatindeyim. Mızrak çuvala sığmıyor. Tatvan'da bir amca 2002'den beri AKP'ye oy verirmiş, Meral Akşener'i dinlemeye geldi. Meral Hanım için 'bu aslanın dişisidir' dedi.

-Ekonomide işler sıkıntılı gidiyor ve toplumda birçok şeyi belirleyen ekonomik tablodur. Dünyanın her yerinde insanların bu iktidarın bana faydası ne olacak diye bakar. 

-(NATO'ya bağlılık tartışması) NATO'ya bağlıyız diye bir ifade kullanılmadı. 'Türkiye şu anda NATO'nun üyesidir. Uluslararası şartlar bu üyeliğin devamını zorunlu kılıyor. Ancak bu üyelik milli menfaatler ve milli güvenliğimiz konularında ihtiyaç halinde farklı ittifaklar aramasının önünde engel değildir' diyoruz."

Vişne Haber Ajansı 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları