loading
close
SON DAKİKALAR

Murat Muratoğlu: Gerçek işsizlik yüzde 20, genç işsizlik yüzde 30'larda

Murat Muratoğlu: Gerçek işsizlik yüzde 20, genç işsizlik yüzde 30'larda
Tarih: 17.01.2018 - 15:17
Kategori: Medya

Sözcü yazarı, ekonomist Murat Muratoğlu, Can Ataklı'nın sunduğu Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı.

Sözcü yazarı, ekonomist Murat Muratoğlu, Can Ataklı'nın sunduğu Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı.
 
Murat Muratoğlu'nun açıklamalarından bazı bölümler şöyle:
 

"Yüzde 11.1 büyümedik aslında. Dünyanın büyük ülkeleri büyümeyi çeyrek ayda alır. Biz önceki yılın kaybını 3 ayla karşılaştırıyoruz. Bizim önceki yılın 3 ayı darbe girişimi dönemiydi ve kötüydü.

 
Aslında bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,1 büyümüş Türkiye. Bunu açıklayan TÜİK. Başkanı yok. BDDK'nın 7 üyesi olması gerekiyor, 5'i boş. Toplantı yapamaz, karar alamazlar. Niye o 5 kişi atanmaz? Yıllarca Hazine'ye atama yapmadılar. 
 
TÜİK büyüdünüz, dedi ama hesaplama setini değiştirdiler. 2009'u baz alıyoruz, dedi. Eski skalaya göre kaç büyüdük diyoruz, onu bilemiyoruz diyor, eski skalayı açıklamıyorlar. Birinci ve ikinci çeyrek büyümeleri durmuyor. Türkiye istese de küçülemez bu saatten sonra devamlı büyüyeceğiz. İnşaat sürekli büyümüş ama çalışan sayısı azalmış. Teknolojik ihracat düştü. Artık Çin'den alıp burada montajlıyoruz. Yerli otomobil diyoruz, hangi teknolojiyle yapacağız, merak ediyorum.
 
Elon Musk geldi, yetkililerle görüştü, pil sattı. Türkiye'de pazar gördü, araba fabrikaları da var. Bu iş için geldi.
 
Satılan her 100 otomobilin 70'i ithal. 
 
Yolcu uçağı ile ilgili anlaşmalar yapıldı. Adam 6 ay önce üretimi dondurdu. Açıklama bile yapılmadı. 
 
Türkiye'nin en büyük kazığı Türk Telekom'da yedi. Kanal İstanbul projesi var. Para verirsen Sinop'tan girer Hatay'dan çıkarsın. Katkı sağlaması için talep olması lazım. Gemilerin talebi var mı, yok. Tanker faciaları oluyor,  diyorlar. Cep telefonlarında navigasyon programını açın nereye gittiğinizi gösterirler. Neredeyse insansız kullanılan gemi yapmak üzereler. Eskiden kılavuz kaptan alıyorlardı şimdi almıyorlar bile. Boğazda son 10 yılda kaza gördünüz mü? Eskiden gemiler boğazda yalılara çarpardı artık yok. Teknoloji o kadar gelişti ki tanker çarpma riski çok az. Kanal İstanbul'u yapsan etrafına ev yapıp pazarlayacaksın. Elle tutulur yanı yok. Bakana bütçeyi soruyorlar, rakam vermem doğru olmaz, diyor. 65 milyar lira deniyor nereden çıkaracaksın. 
 
Amerika Türkiye'yi ekonomik olarak batırmak istese 10 günde yapar. Para öyle bir şey ki yarın şeriatı ilan ediyorum de dünyanın umurunda değil para kazandıktan sonra. 
 
Türkiye'nin verileri çok kötü. 435 milyar borç var. 220 milyar dolar bir yıl içinde çevirmen gereken para var. Bu yüzden Hazine içerden borçlanmak zorunda kaldı. 
 
OHAL'le birlikte iflas erteleme yasaklandı. İnsanlar korkuyor. Terörist tanımı yok. Sana da, bana da PKK'ya da, Esad'a da, CHP genel başkanına da terörist diyor. Herkesin terörist olduğu ortamda adam da terörist olmamak için benim işim kötü demiyor.
 
Türkiye'nin 2023 hedefi, '500 milyar dolar ihracat yapacağız' diyorlar. Türkiye jeopolitik olarak çok iyi yerde, insan gücü var ama kötü yönetim var. 
 
Basit inşaatla bütün Suriyelilere ev yapsan 5,5 milyar tutuyor. 30 milyar dolar deniyor. OECD açıklama yaptı, siz en fazla 8 milyar dolar harcamış olabilirsiniz, diyor. Bakana soruyorsun, 'Suriyeliler bizim yaptığımız köprülerden geçmiyor mu?' diyor. 2 tane Kanal İstanbul yaparsın 30 milyar dolar çok büyük para, kime harcandı. 
 
(Hakan Atilla davası) Dünyada 40'a yakın bana ABD'den ceza aldı. Hepsi de cezalarını ödedi. Dünyada her bir dolar önce ABD'ye gider. 3 milyar dolar ceza geldi diyelim, Türk hükümetinin lobi yapması gerekiyor. Sevilmeyen bir ülke pozisyonuna düştük. Bizim korumalar gitti adam dövdü ondan sonra hava döndü. 
 
Mehmet Şimşek, 'Halkbank bu parayı kendi öder' dedi. İngiltere'ye gitti başka şey söyledi. Duyulmayacağını mı sanıyor. 
 
İdlib'e gireceğiz, Afrin'e gireceğiz, gerekirse ABD'li askerleri öldüreceğiz diyorlar. Savaşa gireceğiz diyorsun turist mi gelir?
 
Hava savunma sistemi aldık, nerde kullanacağız? ABD'ye kullanmamız mümkün değil Rusya'ya da öyle.
 
İşsizlik tanımında sorun var. 4 haftada herhangi bir iş bulma kurumuna başvurmaz, 2 hafa içinde herhangi bir ücret alırsan işsiz tanımına girmiyorsun.
 
Türkiye 2017'de inanılmaz teşvikler verdi. 210 milyar lira kredi garanti fonundan teşvik verdi. Bu başımızı çok ağrıtacak. Geçen sene 350 bin civarındaki stajyer bursiyer sayısı bu sene 1,5 milyon civarında. Bunlara normalden daha az para ödeniyor. İşten çıkarınca ödeme yapılmıyor. 
 
Gerçek işsizlik yüzde 20'ye genç işsizlik yüzde 30'larda."
 
 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları