loading
close
SON DAKİKALAR

Musa Anter Gazetecilik Ödülleri sahiplerine verildi

Musa Anter Gazetecilik Ödülleri sahiplerine verildi
Tarih: 21.09.2020 - 10:31
Kategori: Kültür & Sanat

Bu yıl 28’incisi düzenlenen ve 5 ayrı dalda verilen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, yapılan törenle sahiplerine verildi

Kürt gazeteci ve yazar Musa Anter’in (Apê Musa) 20 Eylül 1992’de öldürülmesinin ardından gazetecilik alanında verilen ve bu yıl 28’incisi düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, yapılan törenle sahiplerine verildi.

Yeni Yaşam gazetesinin düzenlediği tören, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nde gerçekleşti.

Törene Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, milletvekilleri, birçok basın kuruluşu ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Gazete Karınca editörlerinden Pelin Özkaptan’ın sunuculuğunu üstlendiği tören, yaşamını yitiren gazetecilerin anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Yeni Yaşam gazetesinin İmtiyaz Sahibi Rıdvan Turan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve İsmail Beşikçi’nin törene gönderdikleri mesajlar okundu.

Yeni Yaşam gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, ödül töreninin Musa Anter’in 100’üncü doğum gününe denk gelmesinin önemine değinerek, halkların sesi olmaya devam eden özgür basın emekçilerini tebrik etti.

İnkar edilen Kürt halkının, ezilen tüm halkların, her inancı sesi olmaya çalıştık. Özgür basın olmasaydı, 1990’lı yıllarda yaşananlar görülmemiş olacaktı. Özgür Basın Kemal Kurkut’tan Ceylan Önkol’a kadar yaşananları açığa çıkardı. Görünmeyenleri görünür kıldı. Devletin üstenci dilini teşhir ettik. Bunları yaparken bedel ödedik. Ödemeye devam ediyoruz. 90’lı yıllarda gazeteciler, muhabirler katledildi. Birçok gazeteci habere giderken büyük bedelleri göze alarak gidiyor. Biz de halkımıza olan borcumuzu ödemek için çalışmaya devam edeceğiz.

Çelik’in konuşmasının ardından sinevizyon gösterimi yapıldı, daha sonra ise ödül törenine geçildi.

Türkçe Haber Dalı Jüri Özel Ödülü, gazeteci Ercüment Akdeniz’in Evrensel Gazetesi’nde yayınlanan “Yolcu şifresiyle mültecileri ölüme taşıdılar” başlıklı haberi layık görüldü. Akdeniz’e ödülünü Gazeteci Tuğrul Eryılmaz verdi.

Kürtçe Haber Dalı’nda Fahrettin Kılıç ve Ayşe Sürme’nin Mezopotamya Ajansı’nda yayımlanan “Cenaze piştî 3 salan bi rêya PTT’ê ji malbatê re şandin” (Cenaze 3 yıl sonra aileye kargo ile gönderildi) haberi ile Medya Üren’in JinNews’te yayımlanan “Me xwe gihaşt nameya Î.E. ya ku çawişê pispor tecawizî wê kir” (Uzman Çavuş’un tecavüz ettiği İ.E.’nin mektubuna ulaştık) başlıklı haberleri ödüle layık görüldü.

Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği dalında birincilik ödülünü gazetemizde yayımlanan “Polisler adeta Emine Bulut’u suçlamış” başlıklı haberiyle Sibel Yükler aldı.

Yükler’e ödülünü Yeni Yaşam gazetesinin Yazı İşleri Müdür İnci Aydın takdim etti.

Bu yıl birincilik ödülünün yanı sıra Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği dalında Jüri Özel Ödülü’nü, “Kızının uğradığı tecavüze tanık olan annenin şüpheli ölümü” haberiyle Mezopotamya Ajansı’ndan Arjin Dilek Öncel aldı.

Fotoğraf Dalı’nda iki fotoğrafa ödül verildi. Fotoğraf ödülleri “Abluka” isimli fotoğrafıyla gazeteci Zeynep Kuray ve “Türkiye’nin Fotoğrafı” isimli fotoğrafı ile dokuz8HABER’den Fatoş Erdoğan’a verildi. Fotoğraf Dalı Jüri Özel Ödülü ise “Hasankeyf’in yasını kuşlar tutuyor” adlı fotoğrafıyla gazeteci Seda Taşkın aldı.

Karikatür Dalı’nda birincilik ödülü Beşir Geroğlu’na verildi. Karikatür Dalı’nda Jüri Özel Ödülü ise Kıymet Güven aldı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları