loading
close
SON DAKİKALAR

NATO operasyonunun bedeli

NATO operasyonunun bedeli
Tarih: 19.11.2012 - 15:03
Kategori: Dünya

NATO operasyonunuda kullanılan fakirleştirilmiş uranyum mermileri ve bombaları nedeniyle Kosova'da kanser vaka sayısı arttı...

Kosova'daki Sırp güçlerine karşı 1999 yılında düzenlediği hava harekatı sırasında NATO'nun yaklaşık 30 bin fakirleştirilmiş uranyum mermisi kullandığı öğrenildi. Kullanılan fakirleştirilmiş uranyum silahları arasında zırhlı askeri araçlara yönelik bombalar da yer aldı.

Kosova'da KFOR barış gücü ile varlığını sürdüren NATO, fakirleştirilmiş uranyum mermilerin kullandığı bölgeleri denetliyor.

KFOR Sözcüsü Alexander Willing Kosova medyasına yaptığı açıklamada, NATO'nun Kosova'da kullandığı fakirleştirilmiş uranyum mermi ve bombalarının Kosova'da sağlığa tehdit oluşturmadığını belirtti. Sözcü Willing, fakirleştirilmiş uranyum bombalarla ilgili olarak KFOR'dan her hangi bir eylem gerçekleştirmesi talep edilmemiştirö açıklamasını yaptı.

Fakirleştirilmiş uranyum mermi ve bombaların Kosova'da kanser vakalarını artırdığı iddiaları üzerine 2000 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kurulan uzman bir ekip, Kosova'da, NATO'nun sözü edilen silah ile saldırı düzenlediği bölgelerin yüzde 12'inde inceleme yapmıştı. Bir yıl sonra açıklanan raporda, fakirleştirilmiş uranyum mermi ve bombaların toprak ve suda zehirlenmelere ve radyasyona yol açmadığı belirtilmişti. Raporda buna rağmen, fakirleştirilmiş uranyum mermi ve bombaların gelecekte toprak ve yer altı ile yer üstü sularında nasıl bir tahribat yapacağı tahminlerine yer verilmemişti.

Kosova'da kanser vaka sayısının artmasıyla, fakirleştirilmiş uranyum mermi ve bombaların zararlı etkisini bir kez daha gündeme geldi. Fakirleştirilmiş uranyum mermi ve bombalarının düştüğü bölgelerde yeni incelemelerin yapılıp yapılmayacağı henüz belli değil. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları