loading
close
SON DAKİKALAR

Nihat Matkap Karadeniz'de

Nihat Matkap Karadeniz'de
Tarih: 04.04.2013 - 00:22
Kategori: Siyaset

CHP Genel başkan yardımcısı Nihat Matkap, ''bizim kırmızı çizgimiz ise Atatürk’ün kurucu ve önder rolünden kesinlikle ödün vermeyiz''.

Karadeniz illeri gezisini sürdüren CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap Giresun’da, “Cumhuriyetimizin temel değerleri var. Sosyal, hukuk, laik ve ulus devlet niteliği anlayışından asla ödün vermeyiz” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Matkap Giresun’da CHP il başkanlığını ziyaret edip, partililerle ve halkla buluştuktan sonra basın toplantısı düzenleyerek barış süreci, yeni anayasa ve başkanlık sistemi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

“Cumhuriyet Halk Partisi toplumsal barışı şuan ki tüm partilerden daha çok isteyen ve bu konuda 30 yıldır bedel ödeyen bir partidir” diyen Matkap, ”CHP bu sorunun demokrasinin derinleşmesiyle çözüleceğine inanıyor. Geçmişte çoğulculuk anlayışına dönük yanlış uygulamalar olmasaydı özellikli 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra belki de sorun bu kadar yakıcı hale gelmeyecekti” dedi.

CHP’nin bu süreçte duyarlılığı ve kırmızı çizgileri olduğunu kaydeden Matkap, ”Cumhuriyetimizin temel değerleri var. Sosyal, hukuk, laik ve ulus devlet niteliği anlayışından asla ödün vermeyiz. Cumhuriyetimiz 90 yıldır ayaktaysa bu ulus devlet niteliğimizden kaynaklanan bir durum. Milliyetçilik anlayışı ile bağlantılı olarak söylersem Türkiye Cumhuriyeti Devleti din, dil, ırk cumhuriyeti olsaydı etrafımızda ki ülkelere bakın çoktan çökmüştü. Çoktan yerinde yeller esiyordu. ‘Türkiye Cumhuriyeti din, dil, ırk ve etnik köken temelinde değil, siyasal bilinç ve ideal beraberliğin zemininde kurulmuştur’ anlayışımızı sonuna kadar savunuyoruz ve bundan kesinlikle ödün vermeyiz. Devletimizin idari yapısının değiştirilmesinden de söz edilmeye başlandı. Eyalet ve benzeri farklı görüşlere kesinlikle kapalı olduğumuzun bilinmesini açıklamak istiyorum. Sınırlarımızın veya komşularımızın sınırlarının değiştirilmesi konusundaki duruşumuzdan kesinlikle ödün vermeyiz. Bunlar anlaşıldıktan sonra Cumhuriyet Halk Partisi”nin toplumsal barışla ilgili ne düşünüyor sorusuna gerek kalmıyor” diye konuştu.

“ANAYASA’NIN İLK 4 MADDESİNİN KALDIRILMASINA KARŞIYIZ”

Yeni Anayasa çalışmaları ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, “Şuan AKP’nin yeni bir önerisi var; ‘Başkanlık sistemini dahil edelim’ diye. Başkanlık sistemi şuan ki işleyişi tamamen tersine çevirme anlamı taşır. AKP dışında ki diğer partiler konuyu gündemine bile almadı” ifadelerini kullandı.

Matkap, Anayasa’nın ilk dört maddesi ile ilgili net duruşları olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu maddeler bizim kırmızı çizgilerimiz. Bu ilk dört maddenin değiştirilmesine kesinlikle karşıyız. Bir diğer kırmızı çizgimiz ise Atatürk’ün kurucu ve önder rolünden kesinlikle ödün vermeyiz. Ona dönük de bir saldırı var. Takiye yaparak farklı şeylerle bir saldırı var. Onu kaldırarak bu ifadeleri belki cumhuriyeti yerle bir etme anlayışı var. Buna da kesinlikle izin vermeyiz. Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesi çok önemli. Bu modeli en çok savunması gerekenler sayın Başbakan ve sayın Cumhurbaşkanıdır. Bu arkadaşlarımız gençlik dönemlerinde Cumhuriyet’in temel değerlerine hep karşı durmuşlar ama o Cumhuriyet onları Cumhuriyetin başına getirmiş. Dolayısıyla herkesin Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin değerlerini her zamankinden daha fazla kollaması gerekiyor.”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları