loading
close
SON DAKİKALAR

Nijerya Noel'de kana bulandı

Nijerya Noel'de kana bulandı
Tarih: 12.02.2012 - 02:38
Kategori: Dünya

Başkent Abuja ve 2 farklı kentte, Noel kutlamalarına gelen insanlarla dolu kiliselere saldırılar düzenlendi: 27 ölü

Nijerya’nın başkenti Abuja’nın yakınlarındaki bir Katolik kilisesinde bu sabah erken saatlerde patlama meydana geldi

Çok sayıda kişinin öldüğü patlamayı, iki ayrı kentte yine kiliseleri hedef alan bombalı saldırılar izledi. Radikal İslamcı bir örgütün üstlendiği saldırılarda en az 27 kişi öldü.

Ulusal Acil Yönetim Dairesi sözcüsü Yuşau Şuaib ve polis yetkilisi Richard Oguçe, ilk patlamanın bu sabah erken saatlerde Noel hazırlıkları esnasında yaşandığını aktardı.

Şuaib, St. Theresa Kilisesi’nde yaşanan patlamada 27 kişinin öldüğünü, yaralıları bölgeden tahliye etmek için yeterli ambulans olmadığını söyledi.

St. Theresa Kilisesi'ndeki patlamanın ardından, Abuja'dan 160 km uzaklıktaki Jos kentinde de Ateş Dağı Kilisesi'nde de bombalı saldırı yaşandı.

Üçüncü bir patlama, Kuzey Yobe eyaletindeki Damaturu kentinde, bir kilisede meydana geldi. İntihar saldırısının neden olduğu bildirilen patlamada çok sayıda yaralı olduğu aktarıldı.

Polis, Damaturu'da öğle saatinde bomba yüklü araçlarla yapılan intihar saldırılarının hedefinin, Nijerya emniyetine bağlı gizli servisin karargahları olduğunu söyledi.

En az 27 kişinin öldüğü bilgisi verilen patlamaları, radikal İslamcı Boko Haram üstlendi. Örgüt yaptığı açıklamada, benzer saldırıların devam edeceği tehdidinde bulundu.

Nijerya, yakın dönemde Boko Haram adındaki Müslüman grubun saldırılarına tanık oldu. AP haber ajansına göre, Boko Haram 2011’de 491 insanın ölümünden sorumlu.

Boko Haram, Ağustos ayında Abuja’daki Birleşmiş Milletler (BM) binasına düzenlediği saldırıda 24 kişiyi öldürmüştü.
Abuja dışında Suleija kentinde de eylemler düzenleyen grup 2010 yılı Noel’inde de Jos kentinde bombalı saldırılar gerçekleştirmişti. Saldırılarda 32 kişi ölmüş, 74 kişi de yaralanmıştı. Radikal İslamcı örgüt, 21 Ekim'de yayımladıkları videoda yeni saldırılar yapacaklarını açıklamıştı.

İnsan hakları grupları, Boko Haram ile ordu arasındaki çatışmaların son aylarda 100 kişinin ölümüne neden olduğunu öne sürüyor.

Genelkurmay Başkanı Azubuike Ihejirika, Damaturu kentinde Perşembe ve Cuma günü düzenlenen operasyonlarda 59 Boko Haram üyesinin öldürüldüğünü açıkladı.

Yakın dönemdeki saldırıları üstlenen Boko Haram ise eylemlerinin 2009’da kendilerini hedef alan operasyonlara misilleme olduğunu belirtti. O yıl Maiduguri kentinde yaşanan çatışmalarda 800’e yakın kişi hayatını kaybetmişti.

Maiduguri'de dün bir pazar alanında çıkan yangın paniğe neden olurken, olayda ölen veya yaralanan olmadı.

Vatikan, Nijerya'nın başkenti Abuja'da bir kiliseye düzenlenen bombalı saldırıyı kınadı.

Vatikan'ın sözcüsü Peder Federico Lombardi, yaptığı açıklamada, insan haklarına saygısı olmayan ve nefreti körükleyen, düşüncesiz ve mantıksız  "terörist şiddet" olarak tanımlanan saldırıyı kınadıklarını bildirdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları