loading
close
SON DAKİKALAR

Nisan ayında 20 kadın öldürüldü

Nisan ayında 20 kadın öldürüldü
Tarih: 03.05.2020 - 12:05
Kategori: Kadın

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun nisan ayı raporuna göre, nisan ayında erkekler tarafından 20 kadın öldürüldü, 20 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu nisan ayı raporunu yayınladı.

Rapora göre, nisan ayında 20 kadın cinayeti işlendi, 20 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 14 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 2’si ekonomik bahaneyle, 4’ü barışma isteğini reddetmek ve boşanmayı istemek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 

Rapora göre, nisan ayında öldürülen 20 kadının 4’ünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. 2’si evli oldukları erkek, 3’ü birlikte olduğu erkek, 7’si tanıdık biri, 2’si oğlu, 1’i babası ve 1’i de tanımadığı biri tarafından öldürüldü.

Kadınların 16’sı evinde, 3’ü sokak ortasında, 1’i de bir arazide öldürüldü. Kadınların 10’u ateşli silahlarla, 5’i kesici aletle, 3’ü boğularak, 2’si darp edilerek öldürüldü. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan Meclis'ten geçen infaz yasasına da dikkat çekilerek şöyle denildi:

"Geçen aydan beri süregelen tartışmalı infaz yasa tasarısı kamuoyundan gelen büyük tepkiye rağmen bu ay mecliste yapılan oylama ile kabul edilerek onaylandı. Öncelikli olarak şunu belirtmek isteriz. 'Cinsel suçlarda indirime izin vermeyeceğiz', 'kadına ve çocuğa yönelik suçlar' yer almayacak denilmesine rağmen ceza kanunumuzda  'kadına yönelik suç' şeklinde bir tanımlama bulunmamaktadır. Bu nedenle de kadına ve çocuğa yönelik suç faillerine, yönelik ceza infazı indirimine gidilebilmektedir. Açık cezaevine geçen faillerin izinli sayılabileceği durumlar söz konusudur. Çoğunluğu kadınlara karşı işlenmiş olan tehdit, hakaret, yaralama, şantaj gibi suçlar da ceza infaz indirimi ile serbest bırakılmaktadır. Ancak her dava ve her suç ile ilgili ayrı bir düzenleme söz konusudur. O nedenle de takip ettiğimiz tüm kadın cinayeti, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı davalarının hepsi ayrı olarak değerlendirilmektedir. 

Korona günlerinde özellikle hane içinde şiddetin artacağına dair tüm dünya önlem anlamaya çalışırken, Türkiye’de onaylanan bu yasa ile yine kadınların ve çocukların yararına değil onlara yönelik şiddeti arttıracak bir adım atıldı. 

Kadınlar bu tahliyelere ilişkin acilen haberdar edilmelidir. İstanbul Sözleşmesi’nin 56. maddesi ve İçişleri Bakanlığı’nın 1 Ocak 2020 tarihli Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele genelgesinde kadınlara ve çocukların ailelerine acil olarak bu infaz düzenlemesiyle serbest bırakılacaklar hakkında bilgi verilmesi ve şiddet mağdurlarını korumaya yönelik koruyucu/önleyici tedbirlerin ivedilikle alınmasının sağlanması gerektiği belirtilmektedir. Tüm bu bilgilendirmelerin ve tedbirlerin acilen alınması gerekmektedir.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları