loading
close
SON DAKİKALAR

'O hamilelik sonlandırılacak'

'O hamilelik sonlandırılacak'
Tarih: 22.12.2012 - 15:25
Kategori: Kadın

Tecavüze uğrayarak hamile kalan genç kadın için Bakanlık devreye girdi...

Tecavüze uğrayarak hamile kalan 23 yaşındaki genç kadının dramı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Kürtaj için savcılığı harekete geçiren bakanlık, töre korkusuyla şikayet edemeyen kadına ulaşacak.

Van’da tecavüz sonucu hamile kalan, ancak öldürülme korkusuyla şikayette bulunamayan ve 12 haftalık gebeliğinin sonlandırılması başvuruları sonuçsuz kalan genç kadının “yardım çığlığı” Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’de karşılık buldu.

Bakanlık kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Bakan Şahin haberin gazetemizde yer aldığı 19 Aralık günü Bakanlık 1. Hukuk Müşaviri Halil İbrahim Ayçiçek ile Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Meral Demirtaş’ı “Sorunu çözmeden geri dönmeyin” talimatıyla Van’a gönderdi. Daha önce Van’da Vali Yardımcılığı görevi de yaptığı için bölgeyi yakından tanıyan ve hassasiyetleri bilen Demirtaş ile Ayçiçek, savcılık ile görüştü. Savcılık, “Şikayet başvurusu yapılsa hukuki sorun çözülür. Ancak bu yönde bir başvuru yok” bilgisini verdi.

Bakanlık ekibi bunun üzerine mağdure ile irtibat halinde olan VAKAD ile temasa geçti. Genç kadın ile görüşmek istedi. Ancak Dernek yetkililerinden, genç kadının olayın açığa çıkması halinde öldürülmekten ve aileler arasında kavga çıkmasından korktuğu için kimliğini açıklamak istemediği yanıtı alındı. Bakanlık ekibinin “Gizlilik esası ile savcılığa başvurabilirsiniz” şeklindeki ikna çabaları sonuçsuz kalınca, bürokratları durumu Bakan Şahin’e aktardı. Şahin, “Bu işi çözene kadar ne gerekiyorsa yapın” talimatını yineledi.

Suç duyurusu sayıldı

Bunun üzerine, ortada şahsen yapılmış bir tecavüz şikayeti bulunmadığından, bu gebeliğin sonlandırılabilmesi için ne yapılabileceği yönünde mevzuat çalışması yapıldı. Yapılan görüşmelerin ardından, genç kadının töre korkusuyla bizzat şikayette bulunmamasına karşın irtibata geçtiği VAKAD aracılığıyla olaya ilişkin yapılan ihbarın ve konuyla ilgili çıkan haberlerin suç duyurusu kabul edilerek soruşturma açılmasına karar verildi.

Bakanlık kaynakları, “Sonuçta haberler suç duyurusu kabul edildi ve savcılık harekete geçti. Soruşturma başlatıldı. Mağdure tecavüze uğradığını söylüyor ama isim vermiyor. Buna rağmen savcılık gerekeni yapacak. Bakanlık da bu soruşturmayla ilgili her türlü yardımda bulunacak” bilgisini verdiler.

Yine yapılan görüşmeler sırasında, savcılığın mevzuat uyarınca sonucunu beklemeksizin soruşturma sürerken kürtaj için izin verme hakkı olduğu tespit edildi ve tecavüz gebeliğinin sonlandırılması konuÖsunda izin işlemlerine de eşzamanlı start verildi. TCK uyarınca tecavüz sonucu hamileliklerde yasal kürtaj sınırının 20 hafta olduğuna dikkat çeken bakanlık yetkilleri, “Soruşturma sürerken yasal süre içinde yani 20 hafta dolmadan gebeliğin sonlandırılması için izin işlemi tamamlanacak” bilgisini verdiler.

Cezasız kalmasın

Bakanlık kaynakları, Bakan Şahin’in bu olayla ilgili hassasiyetinin hem mağdurenin can güvenliğin sağlanması hem de bu tip tecavüz suçlarının cezasız kalmaması düşüncesinden kaynaklandığını vurguladı. Kaynaklar, “Sorun kürtaj engelini çözmekse, bu sorun çözülecek. Ama biz olayı sadece kürtaj boyutuyla ele almıyoruz. Sayın Bakan bir tecavüz varsa bu gizli kalmasın istiyor. Sayın Bakan’ın arzusu suçlu ortaya çıksın ve hakettiği cezayı alsın ki kimse bu suçu işlemeye cesaret edemesin” görüşünü dile getirdiler. Bu nedenle iki bakanlık bürokratının mağdure ile görüşme çabalarını sürdüreceğini belirten bakanlık kaynakları, “O gebelik sonlandırılacak. Eğer mağdure ile yüz yüze görüşme sağlanabilirse kendisine bakanlık olarak her türlü koruma ve önleme tedbirlerinin uygulanması konusunda yardımcı olunacağı iletilecek. Tecavüz suçunun cezasız kalmaması gerektiği anlatılacak” dedi.

Kimliği değiştirilebilir

Bakanlık kaynakları, “Kürtaj sonrası koruma nasıl sağlanacak?” sorusuna, “Öncelikle ailesinin yanında hayati tehlikesi olduğunu düşünüyorsa derhal sığınmaevine alınacak. Yaşamını sürdürmesi ve geleceğini garantiye alması için işe yerleştirmeden, il değiştirmeye hatta kimliğini değiştirmeye kadar elimizdeki tüm yasal imkanlar kullanılacak. Eğer arzu edilirse ailesiyle görüşülerek ikna yoluna dahi gidilebilir” yanıtını verdiler.

Tecavüze uğrayan kadınların 20 haftalık yasal süre içinde kürtaj olabilmelerine ilişkin savcılık ve doktorların bu yöndeki bir raporla kürtaj talebini karşılayabilecekleri yönündeki açıklamaların anımsatılması üzerine ise bakanlık kaynakları, “Bir başvuru, şikayet olmalı ki, tecavüz raporu verilsin. Böyle bir başvuru ve şikayet olmadan hukuki açıdan tecavüz kabul edilemez ki” görüşünü dile getirdiler.

Bakanın gözyaşları

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, evlat edinme sırasında bekleyen 200 aileyle bir araya gelerek koruyucu aile hizmeti hakkında bilgi verdi. Toplantı sırasında duygusal anlar yaşanırken, Bakan Şahin de gözyaşlarına hakim olamadı. Şahin, ”Koruyucu ailelik sistemini gönüllülük sistemi üzerinde güçlendirmek istiyoruz. O yüzden öyle çok mali olarak şunu yaptık demek istemiyoruz. Bu işte ihtiyaç olan şey, maddiyat değil. Ama hayat devam ediyor ve ihtiyaçların giderilmesi gerekiyorsa sosyal devlet gereği hareket ettik ve yönetmeliği de o mantıkla değiştirdik” dedi. Yönetmelikle aile bireylerinden birinin istemesi halinde sosyal güvenceye kavuşturulacağını bildiren Şahin, “Bu en radikal değişimlerden bir tanesidir. Annenin sosyal güvenlik sitemi içine girmiş olması emekli olabilme hakkının getirilmiş olması, devlet olarak bunu desteklemiş olmamız da bizim olaya nasıl baktığımızı gösteriyor” diye konuştu. Şahin, 0-3 yaş grubunda 800’e yakın çocuğun beklediğini, bin 400 ailenin de evlat edinmek istediğini bildirdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları