loading
close
SON DAKİKALAR

O kazaktaki 13 kurşunun izi 'utanç' müzesi'nde

O kazaktaki 13 kurşunun izi 'utanç' müzesi'nde
Tarih: 29.08.2012 - 12:57
Kategori: Sağlık, Yaşam

12 Eylül askeri darbesinin acı izlerinin sergilendiği Utanç Müzesi'nde bu yıl yakın geçmişin izleri de sergilenecek...

Devrimci 78’liler Federasyonu’nun Ankara’da her yıl eylül ayında kapılarını açtığı, bu yıl da 3 Eylül’den itibaren ziyaret edilebilecek “12 Eylül Utanç Müzesi”, yine yüzleşmelere aracı olacak.

Müzenin en ilgi çeken bölümü olan, işkence, idam, yargısız infaz gibi yöntemlerle öldürülen, faili meçhule kurban giden isimlerin kıyafetlerine bu yıl yenileri eklendi.

Deniz Gezmiş, Erdal Eren, Mahir Çayan gibi isimlerin kıyafetlerinin yanına, 2004’te Kızıltepe’de babası Ahmet Kaymaz’la birlikte, henüz 12 yaşındayken öldürülen Uğur Kaymaz’ın öldürüldüğü sırada üzerinde bulunan kanlı atleti, kurşun delikleriyle dolu kazak ve süveteri de sergilenecek.

Kaymaz’ı vuran polislerin yargılandığı davada, polisler, sıkça, Uğur’un 12 yaşında olmadığını, kaleşnikof taşıyabilecek yaşta olduğunu, bıyıklarının çıktığını, kendilerine silahla saldırıda bulunduğunu öne sürmüşler, ancak adli tıp raporları, Uğur’un 12 yaşında olduğunu, sırtından sıralı biçimde ateşlenmiş 13 kurşunla vurulduğunu ortaya koymuştu. Polisler, buna rağmen meşru müdafaa gerekçesiyle beraat ettirilmiş, davaAİHM’ye taşınmıştı.

Ayağında terlikle babasının arkasından fırlayarak evden çıktığı aşamada vurulduğu belirtilen Uğur Kaymaz’ın kardeşinin, Uğur’a yazdığı mektup da müzede sergilenecek. Kardeşi Habip, mektubunda, Uğur’a, “Hatırlıyor musun? Uğurcan! Küçükken resimler çizerdik. Beyaz, saf, temiz bir sayfanın ortasına bir dünya, etrafında da her tenden insanlar çizerdik. Tenlerimiz, gözlerimiz, giyim ve kuşamlarımız farklı olabilirdi ama akan gözyaşlarımızın rengi hepsi aynıydı. Hani derdik ya hepimiz kardeşiz, evet Uğurcan hepimiz kardeşiz. İnadına barış inadına kardeşlik sloganları dilimizden düşmeyecek” diye seslendi.

Kızları, babalarını anlatacak

Müzede bu yıl, ilk kez tutuklu öğrencilerin fotoğraflarından oluşan Mehmet Özer ve Çınar Livane Özer’in “Biz Bu Yeni Çağın Çocukları” isimli fotoğraf sergisi de açılacak. “Çocukları anlatıyor” başlıklı panelde ise Uğur Mumcu’nun kızı Özge Mumcu, Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan ve İlhan Erdost’un kızı Alaz Erdost babalarını anlatacak.

O kıyafetler yeniden

Müzede, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya gibi 68 kuşağının önde gelen isimlerinin Erdal Eren gibi 12 Eylül’de idam edilen devrimcilerin kıyafetleri bu yıl da sergilenecek. Önceki yıllarda olduğu gibi, müzede yine işkence yöntemlerini tasvir amacıyla hazırlanan maketler, devrimcilerin 2000’e yakın fotoğrafı, kişisel eşyaları da yer alacak.

Müzede, bu yıl ilk kez, 12 Eylül döneminde, 1984’te idam edilen son isim olan Hıdır Aslan’ın süveteri, Diyarbakır Cezaevi’nde ölen Necmettin Büyükkaya, Ali Sarıbal, Ferhat Kurtay, Orhan Keskin’in kişisel eşyaları, 68 kuşağından Ulaş Bardakçı’nın kazağı, işkencede öldürülen Zeynel Abidin Ceylan’ın kıyafetleri, 1938’de yaşanan Dersim katliamı, 34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere olaylarına ilişkin fotoğraf sergisi de yer alacak.

Utanç Müzesi’nde ayrıca 2000 yılında düzenlenen Hayata Dönüş Operasyonu sırasında Çanakkale Cezaevi’nde kalan kadın mahkûmlara ait, küpe bilezik, toka gibi bir takım özel eşyalar da sergilenecek.

Müzede ayrıca HAS Parti kurucularından Mehmet Bekâroğlu, Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan, İlhan Erdostun kızı Alaz Erdost, ve öldürülen gazeteci Uğur Mumcu’nun kızı Özge Mumcu da düzenlenecek panellerde birer konuşma
yapacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları