loading
close
SON DAKİKALAR

Obama'dan Yeni Hamle

Obama'dan Yeni Hamle
Tarih: 09.09.2011 - 13:14
Kategori: Dünya

ABD Başkanı Obama, Kongre'den ekonomik büyümeyi canlandırmayı amaçlayan 447 milyar dolarlık paketi onaylamasını istedi.

Bu paket, Obama'nın 2012 seçimleri öncesinde ekonomiyi canlandırmak ve dolayısıyla da tekrar seçilme olasılığını artırmak için yaptığı son şans olarak gösteriliyor.

Obama'nın planının yarısından fazlasını hem işveren hem de çalışanların maaşından alınan vergilerin indirilmesi oluşturuyor. Beyaz Saray, bu vergi indirimleriyle Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin pakete desteğini almayı hedefliyor.

Paketteki diğer önlemler arasında işsizlik sigortası ödemelerini 2012 yılına kadar uzatmak ve uzun vadede işsizliği azaltmak amacıyla 62 milyar dolarlık  harcama da yer alıyor.

Ayrıca pakette altyapı harcamaları ve eyaletlere yardım için de 140 milyar dolar ayrılmış bulunuyor.

300 MİLYAR DOLARI GEÇTİ
Paketin büyüklüğünün daha önce 300 milyar dolar düzeyinde olacağı telaffuz ediliyordu. Açıklanan miktarın bunun üzerinde olması piyasalarda olumlu karşılanmasına rağmen, Kongre'deki onay sürecinin kısa sürede gerçekleşmeyeceği ve iki ayı bulabileceği beklentisi bulunuyor.
 
ABD'de istihdamın geçen ay artmamasının ardından Obama'nın Kongre'ye onaylama çağrısında bulunduğu paket, ABD'de ekonomik toparlanmanın sallantıda olduğu endişelerini de artırdı.

EL ARIAN: OLUMLU ANCAK...
Plan sonrası dünyanın en büyük tahvil fonu PIMCO'nun CEO'su El Arian, Obama yönetiminin işsizlik sorununu görerek adımlar atmaya başlamasının olumlu olduğu değerlendirmesini yaptı. Ancak El Arian, bu adımlar atılırken, yapılan harcamaların sıkı mali politikalarla dengelenmesi gerektiğini ve Kongre'nin bu konuda bir araya gelmesinin kolay olmadığını yönündeki çekincelere de dikkat çekti.

BERNANKE BEKLENENİ VERMEDİ
Piyasaların dün dikkatle takip ettiği bir diğer konuşma da ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin yaptığı açıklamalar oldu.
 
Ben Bernanke, dün Minnesota’da yaptığı konuşmada, büyümeyi destekleyecek yeni bir plan konusunda detay vermezken, ek teşvik programlarının Eylül'deki toplantıda görüşüleceğini söyledi. Bu açıklama, Bernanke'nin yeni bir parasal genişleme ve tahvil alım programını açıklayıp açıklamayacağına yönelik beklentilerini boşa çıkardı.
 
Bernanke, Fed’in ABD ekonomisine destek vermeye devam edeceği sözünü tekrarlarken,  alınabilecek yeni eylem kararları hakkında net ve yeni bir bilgi vermedi. Ek teşvik programlarının Eylül ayındaki Fed toplantısında ele alınacağını belirten Bernanke, "daha fazla teşvik için Fed'in elinde araçları var ve kullanmaya hazır" dedi. Umutları 20-21 Eylül'deki Fed'in para politikası kurulu toplantısına bıraktı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları