loading
close
SON DAKİKALAR

Öcalan'ın umudu 'İslam Birliği'

Öcalan'ın umudu 'İslam Birliği'
Tarih: 17.10.2013 - 18:46
Kategori: Gündem

Abdullah Öcalan; Şeyh Said gibi tarihi kişilerin ruhuna uygun bu çalışmaların yapılması önemlidir” mesajı verdi.

Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajındaki 'Bugün kadim Anadolu'yu Türkiye olarak yaşayan Türk halkı bilmeli ki Kürtlerle bin yıla yakın İslam bayrağı altındaki ortak yaşamları kardeşlik ve dayanışma hukukuna dayanmaktadır' sözleri, özellikle Alevi kesimde tepkilere yol açmıştı.

Öcalan, İmralı’dan gönderdiği bayram mesajında “Özellikle El Kaide, El Nusra gibi İslama ihanet içinde olan kesimlere karşı Diyarbakır’da Demokratik İslam Kongresi” çağrısı yaparken, bu kez “Alevi” eklemesi de yaptı. Öcalan, “Bu kongre çalışmalarında Alevisi, Sünnisi ile tüm halkımızın derinlikli tartışmalar yürütmesi son derece önemlidir. Şeyh Said gibi tarihi kişilerin ruhuna uygun bu çalışmaların yapılması önemlidir” mesajı verdi.

Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nden araştırma görevlisi Yalçın Çakmak “Alevilere, Kürt siyasal hareketiyle birlikte hareket edebilecekleri bir ortam yaratılarak, diğer türlü bir İslam yorumu altında birleşme teklifi getirilmekte. Problem de buradan kaynaklanmakta ve Öcalan’ın Aleviliğin tarih ve sosyolojisine yönelik derinlikli bir okuma yapmadığı anlaşılmakta. Düne kadar Şeyh Said’e eleştiriler getiren Öcalan’ın bugün onu örnek alınabilecek bir şahsiyet olarak sunması bir yana, Şeyh Said isyanında Dersimli Kürt Alevilerin sessiz kalması ve aynı zamanda bölgedeki diğer Alevilerin de doğrudan isyana karşı çıkmaları, Öcalan’ın kullandığı Şeyh Said örneğinin pek de yerinde olmadığını gösteriyor.”

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de “Öcalan’ın umudu ‘İslam Birliği’dir. İslam dininin ‘birleştiriciliği’ aracılığıyla Kürt sorununun çözüleceğini sanıyor, ama bu kez muhtemel tepkileri azaltmak için küçük bir ‘Alevi’ takısı eklemiş” dedi.

Türey Köse - Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları