loading
close
SON DAKİKALAR

Okullar özelleşiyor

Okullar özelleşiyor
Tarih: 02.01.2013 - 14:13
Kategori: Eğitim

MEB, Hazine'ye ait arazi üzerinde, özel bir şirkete 49 yılı geçmemek koşuluyla kira karşılığında okul yaptıracak...

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2013 yılında kamu özel ortaklığı sistemi ile okulları özelleştirmeye yani “satmaya” hazırlanıyor. Hazine arazileri üzerinde okul kampusu kuracak olan özel şirket, okulun “altyapı, kantin, otopark, yurt, servis, kütüphane, kreş” gibi eğitim öğretim dışındaki tüm hizmetlerini yüklenecek. Devlet ise karşılığında şirkete 49 yıla kadar varan sözleşmeler kapsamında milyonlarca lira kira ödeyecek. Cumhuriyet gazetesinden Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre, MEB’in proje ile “şirketlere binlerce öğrenci ve öğretmeni yani ihtiyacı olan ‘müşteriyi’ sunacağını” değerlendiren Eğitim-Sen’e göre “ders kitaplarından öğretmen istihdamına kadar bütün bir eğitim öğretimin de şirketlere devredilmesi” için hiçbir engel yok. MEB, 2013 yılında çok tartışılacak bir uygulamaya imza atmaya hazırlanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın “kent hastaneleri” olarak uygulamaya koyduğu kamu özel ortaklığı ile özel şirketlere hastane yaptırılması sisteminin aynısı MEB tarafından eğitime uyarlanacak. Sisteme göre; MEB, Hazine’ye ait arazi üzerinde, özel bir şirkete 49 yılı geçmemek koşuluyla kira karşılığında okul yaptıracak. Şirket ise aldığı kira bedeli ile eğitim öğretim hizmetleri dışındaki tüm hizmetleri yüklenecek. Eğitim-Sen’in aktardığı bilgilere göre, kent içindeki “özellikle arazisi değerli okullar” kent dışına, Organize Sanayi Bölgeleri’ne yakın yerlerde kurulacak olan eğitim kampuslarına taşınacak. Boş kalan arazinin kullanım hakları ise ihaleyi alan şirkete ait olacak. Yani şirket genellikle kentin en merkezi yerlerindeki okul arazileri üzerinden rant elde edecek.

Devlete kira

MEB İnşaat ve Emlak Grup Başkanlığı’nın “Kampuslarda Hizmet Alımı” başlıklı çalışmasına göre şirket “yemekhane işletmesi, temizlik ve güvenlik hizmetleri, okul kütüphanesinin kurulması, otoparkların yapımı” gibi A’dan Z’ye tüm hizmetleri üstlenecek. Devlet, şirkete tüm bu hizmetleri karşılığında en fazla 49 yıl kira ödeyecek.

Eğitim-Sen, kamu özel ortaklığı sisteminin bir gereği olarak ihaleyi kazanan şirketlere “müşterilerinin de MEB tarafından sunulduğunu” açıkladı. Buna göre “Devlet eğitim öğretim hizmetini sunacak personeli, yani öğretmenleri bu okullarda ya da kampuslarda istihdam ederek ve öğrencileri de buralara göndererek şirketin ‘müşteri’ garantisini 49 yıl güvenceye” alacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları