loading
close
SON DAKİKALAR

Olimpiyatlar bu gece başlıyor

Olimpiyatlar bu gece başlıyor
Tarih: 27.07.2012 - 16:10
Kategori: Spor

2012 Londra Olimpiyatları, Big Ben saat kulesinin çanlarının çalmasıyla başladı. Resmi açılış töreni ise Türkiye saati ile 23.00'te Olimpik Park'ta gerçekleşecek...

 İngiltere'nin başkenti Londra'da parlamento binasının Big Ben adıyla bilinen saat kulesinin çanları, Olimpiyatların başladığını ilan etmek için üç dakika boyunca tam 40 kez aralıksız çaldı.

Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya parlamentolarının saat kuleleri de aynı saatte çalmaya başladı.

70 gün önce Yunanistan'dan çıkan Olimpiyat meşalesinini son durağı da Thames nehri üzerindeki Tower Bridge olacak. Hampton Court Sarayından alınan meşale, Olimpiyatların simgesi 5 halkanın bulunduğu köprüye 16 kürekçi tarafından getirilecek. Meşale daha sonra 22 yaşındaki basketbolcu Ember Charles tarafından belediye binasına götürülecek ve akşam düzenlenecek açılış törenine kadar sergilenecek.

Resmi açılış töreni ise Türkiye saati ile 23. 00'te Olimpik Park'ta gerçekleşecek.

Dün de Londra sokaklarında Olimpiyat ateşi karnavalı vardı. Olimpiyat ateşi, Londra'nın simgelerini gezdi. Ünlü isimler, Olimpiyat ateşini taşıdı.

10 Mayıs'ta Yunanistan'dan yola çıkan Olimpiyat meşalesinin, yolculuğunun 69. ve son gününde sokaklarda karnaval havası hakimdi. Olimpiyat ateşi, Londra'nın simgelerini gezdi. Binlerce kişi sokaktaydı. Meşaleyi taşıyanlar arasında ünlü isimler de vardı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun o isimlerden biriydi. Beyaz spor kıyafetiyle Ban, hem meşaleyi taşıdı, hem de kalabalığı selamladı.

Olimpiyat ateşinin ilk durağı Saint Paul Katedraliydi. Meşale daha sonra Milenyum Köprüsünden geçirildi. Trafalgar Meydanı'nın ardından ateş, Başbakanlığın bulunduğu Downing Street'e gitti. İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz Başbakanlık konutunun önünde olimpiyat meşalesini karşılayanlar arasındaydı.

Olimpiyat ateşinin bir diğer durağı, kraliyet ailesinin yaşadığı Buckingham Sarayı oldu. Meşale, İngiltere kraliyet ailesinin ünlü çifti, Cambridge Dükü ve Düşesi Prens William ile eşi Kate Middleton tarafından sarayın önünde teslim alındı.

Olimpiyat ateşinin gezisi, Hyde Park'ta düzenlenen kutlamayla son buldu.



'Demokratik bir ülkede bunun olması kabul edilemez'

Öte yandan; Londra Olimpiyat Oyunları nedeniyle şehrin merkezine asılan 206 ülkenin bayrağı arasında bulunan Tayvan bayrağının indirilmesi tartışmalara yol açtı.

''Çin'i kızdırmamak'' için Londra'nın merkezindeki alışveriş caddesi olan Regent Street'ten Tayvan bayrağının çıkarılmasına karar verildiği basına yansırken, Tayvan'ın Londra'daki en üst düzey temsilcisi olan Shen Lyushun olayı kınadı.

Shen, ''Demokratik bir ülkede bunun olması kabul edilemez. Umarım bayrağımız yeniden asılarak dalgalanır'' dedi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ise, Tayvan'ın oyunlarda ''Çin Taipei'' ismiyle ve kendi olimpiyat komitesinin bayrağıyla mücadele ettiğini, ''doğru'' bayrağın sokağa yeniden asıldığını açıkladı.

Tayvan bayrağının kaldırılması Londra Olimpiyatları'nda bayrakla ilgili yaşanan ikinci tartışmalı olay oldu. Önceki gün de Kuzey Kore-Kolombiya kadın futbol maçında ekrana yanlışlıkla, Kuzey Kore yerine Güney Kore bayrağı yansıtılmıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları