loading
close
SON DAKİKALAR

Ölümünün 5. yılında Tahir Elçi vurulduğu yerde anıldı

Ölümünün 5. yılında Tahir Elçi vurulduğu yerde anıldı
Tarih: 28.11.2020 - 15:20
Kategori: Gündem

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 4 yıl önce öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare önünde anıldı. Anmada konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın “Beş yıldır kalın bir cezasızlık zırhıyla korunan Tahir Elçi’nin faillerini arıyoruz. Şark cephesinde değişen bir şey yok” dedi....

28 Kasım 2015 yılında Diyarbakır Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, vurulduğu yer anıldı. 

EŞİ TÜRKAN ELÇİ DE KATILDI

Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan ve aralarında Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, akrabaları, bölge baro başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, avukatlar ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın da bulunduğu kalabalık, Türkçe ve Kürtçe "Seni unutmayacağız" yazılı pankart eşliğinde Dört Ayaklı Minare'ye doğru yürüdü.

"5 YILDIR TAHİR ELÇİ'NİN FAİLLERİNİ ARIYORUZ"

Sputnik'ten Sertaç Kayar'ın haberine göre, Dört Ayaklı Minare'nin önünde açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Tahir Elçi'nin öldürülmesinin üzerinden 5 yıl geçtiğini hatırlatarak "Baro Başkanımız Tahir Elçi’nin bulunduğumuz bu alanda katledilmesinin üzerinden tam 5 yıl geçti. Beş yıldır kalın bir cezasızlık zırhıyla korunan Tahir Elçi'nin faillerini arıyoruz. 218 hafta boyunca Diyarbakır Adliyesi önündeki adalet arayışımıza, dava açıldıktan sonra ara verdik. Bundan sonra gerçeği arayış çabalarımızı, mahkeme salonlarında sürdürmeye karar verdik" dedi.

"ARTIK HİÇBİR YURTTAŞIN HUKUK GÜVENLİĞİ YOK"

"Şark cephesinde değişen bir şey yok" diyen Aydın şöyle devam etti:

"Toplum olarak hapsedilmeye çalışıldığımız karanlık, daha da zifirileşti. Bu ülkede artık hiçbir yurttaşın hukuk güvenliği yok. Seksen milyon insan olağan şüpheli, her sabah kırılan ya da çalınan kapılar, gözaltına alınan onlarca kişi haberiyle güne başlamak rutin bir hale geldi. İşkence, yasadışı öldürmeler, kadın cinayetleri, çocuk istismarları, çevre katliamları konusunda yargının sağır edici sessizliğine tanıklık ediyoruz.

"ÇÖZÜMSÜZLÜK POLİTİKASI CAN YAKIYOR"

Kürt Meselesinin barışçıl çözümü konusunda Tahir Elçi'nin bıraktığının çok gerisindeyiz. Mesele tümüyle güvenlik bürokrasisine terk edilmiş durumda. Çözümsüzlük politikası, can almaya ve can yakmaya devam ediyor. İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğü ağır bir tehdit altında. Binlerce insan sosyal medya ve diğer iletişim araçlarından fikirlerini paylaştıkları için soruşturma ve kovuşturma tehdidi altında. Aynı şekilde meslek etiğine uygun bir şekilde görevlerini yapan onlarca gazeteci hapiste."

"AVUKATLAR GÖZALTINA ALINIYOR"

Aydın açıklamasını şöyle sürdürdü: "Hapishaneler; fikirlerinden dolayı tutuklanan siyasetçiler, sivil toplum temsilcileri, gazeteciler için kalıcı bir ikametgaha dönüşmüş durumda. Her yıl tedavisi yapılmayan onlarca hasta mahpusun cenazeleri çıkıyor cezaevlerinden. Mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik saldırılar ve tacizler de daha da aratarak devam ediyor. Avukatlar mesleki faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınmakta, tutuklanmakta ve cezalandırılmaktadır.

"AMA GÖZÜN ARKADA KALMASIN"

Ama gözün arkada kalmasın Sevgili Başkan, binlerce meslektaşın senin bıraktığın yerden kararlılıkla adalet ve insan hakları mücadelesini sürdürmektedir. İşte senden sonra memleketin pürmelali böyle Sevgili Başkan. Demokratik, özgür ve barış içinde bir yaşam hayalin, bizim de hayalimiz. Düşlerinin ve düşlerimizin savunucusu olmaya, bunlar için mücadele etmeye devam edeceğiz." 

Tahir Elçi'nin mezarı başında düzenlenen törende konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithar Sancar da Elçi için adaletin bir tutku olduğunu söyledi.

"ADALETİ BARIŞ İÇİN VAZGEÇİLMEZ ŞART GÖRDÜ"

"Bu ülkede çözüm ve barış için her daim uğraştı, bu hayalin peşinden koştu." diyen Sancar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Adaleti sağlamak için hepimiz üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Adaleti barış için vazgeçilmez bir şart olarak görüyordu, Tahir. O nedenle bu kadar tutkuyla adalet arayışındaydı. Bu ülkede Kürt sorununun demokratik çözümü barışı getirecektir. Barış demokratik çözümün önünü açacaktır. Ama bütün bunlar için önce adalet. Senin mirasının yerde kalmaması, tutkunun ve hayalinin gerçek olması için elimizden geleni yapmaya söz veriyoruz. İnşallah seni bu toprağın altında rahat uyutacağız."  

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'te Dört Ayaklı Minare'nin önünde vurularak öldürüldü.

Elçi cinayetinin failleri hala bulunamazken, soruşturma dosyasında herhangi bir ilerleme kaydedilemedi. Cinayet ile ilgili soruşturma dosyasında şüpheli kimse de yok.

 

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları