loading
close
SON DAKİKALAR

Operasyon dolar

Operasyon dolar
Tarih: 21.12.2013 - 12:20
Kategori: Ekonomi

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun yatırımcıların 2002'den beri unuttuğu siyasi risk endişelerini hortlatması doları 2.10 TL'ye ulaştırdı...

Salı günü başlayan operasyonun, yatırımcıların 2002’den bu yana neredeyse unuttuğu siyasi risk endişelerini tekrar hortlatması ve ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını azaltmaya başlaması iç piyasayı sarsmaya devam ediyor. Dolar dün 2.10 TL’ye kadar yükselerek tarihi zirveye çıktı. Merkez Bankası, doların güne 2.08 TL’yi aşarak başlaması üzerine, döviz kurlarında aşırı oynaklık gözlenen günlerde ihale tutarının minimum tutarın 10 katına kadar arttırılabileceğini açıkladı.

Merkez 400 milyon $ sattı

Merkez’in bu hamlesinin de durduramadığı dolar günün ikinci yarısında 2.10 TL’ye kadar yükseldi. Merkez Bankası dün düzenlediği ihalede satış tutarını 50 milyon dolardan 400 milyon dolara çıkardı. İhalenin ardından dolar 2.0880 TL’ye gerilemesine rağmen daha sonra tekrar 2.0900 TL’nin üstüne çıktı. TL, dün dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Dolar, operasyonun başladığı salı gününden bu yana yüzde 4 değer kazandı. Bu yıl 11 Haziran’da döviz satım ihalelerine başlayan Merkez Bankası, o tarihten bu yana 14 milyar 260 milyon dolarlık satış yaptı.

Haftaya müdahale gelebilir

Merkez Bankası’nın ilk etapta ek sıkılaştırmalar ve günlük döviz satım ihalelerinin tutarını arttırarak kurda değer kaybını sınırlamayı tercih ettiğine işaret eden analistler, yabancı yatırımcıların Noel tatilinde olacağı önümüzdeki hafta kura doğrudan müdahale olabileceği görüşünde.
Mevcut faiz koridoruyla yapılabilecek sıkılaştırmanın sınırlarına gelindiğini söyleyen analistler, ayrıca Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın 27 Ağustos’taki “Dolar yıl sonunda 1.92 TL, hatta altında olacak” açıklamasını da hatırlattı.
Merkez Bankası, dolara satış yönünde en son 30 Aralık 2011’de sert müdahalede bulunmuştu.
Cari açık tedirginliğine salı günü başlayan operasyonun siyasi risk algısını yükseltmesi, Türkiye ’nin 5 yıl vadeli tahvillerini iflasa karşı sigortalamanın maliyetini 3.5 ayın zirvesine taşıdı. Türkiye’nin beş yıl vadeli kredi iflas takas primi (CDS) 220 baz puana çıkarak eylül ayı sonundan bu yana en yüksek düzeyi gördü.

Borsa düşüşe ara verdi

Üç günde %7,67 düşerek bu hafta dünyanın en fazla düşen piyasası olan Borsa İstanbul ’da endeks haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. BIST-100 günü yüzde 0,68 artışla 69.572 puandan tamamladı. Üç günde %20 değer kaybeden Halkbank’ın hisseleri dün %4,78 değer kazandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları