loading
close
SON DAKİKALAR

Ören, ''Emniyet’te ne kadar dinleme cihazı var?''

Ören, ''Emniyet’te ne kadar dinleme cihazı var?''
Tarih: 25.12.2013 - 18:59
Kategori: Siyaset

Manisa Milletvekili Ören, ''Emniyet’te ne kadar dinleme cihazı var?''

Manisa Milletvekili Hasan Ören, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergede Emniyette kaç adet dinleme cihazı olduğunu sordu.

Manisa Milletvekili Ören, hazırladığı önerge ile ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde yasadışı dinleme yaptırıldığı artık gün yüzüne çıkmıştır. Ergenekon davası sürecinde dinlenme korkusunun, toplumda nasıl paranoya haline geldiği hala hafızalardadır.

AKP’li Bakan çocuklarının adının karıştığı yolsuzluk iddialarında da “yasadışı dinleme” konusu yeniden gündeme gelmiştir. Bu süreçte dinleme emrini verenlerin de, dinlendiğinin açığa çıkması bizleri şaşırtmamıştır.

Bu nedenle dün başkaları dinlendiğinde ses çıkarmayanların, bugün feryat etme hakları yoktur.

Demokrasilerde, yasadışı dinleme ve izleme yapmak ve yaptırmak suçtur. Kime karşı yapılırsa yapılsın bu Anayasal bir hak ihlalidir.

Dolayısıyla, Emniyet Genel Müdürlüğüne alınan “teknik takip cihazlarının” kayıtlarda bulunup bulunmadığının ve bunlarla yasadışı dinleme yaptırılıp yaptırılmadığının açıklanması gerekmektedir.

Her şeyden önemlisi, Başbakanın emriyle dinleme yapılıp yapılmadığı sorusunun cevabının mutlaka verilmesi gerekmektedir.

Bu amaçla, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması talebiyle, Meclis Başkanlığına bir soru önergesi verdim.

Emniyet Genel Müdürlüğünde ne kadar Teknik takip cihazı var, bunların ne kadarı kayıt altında ne kadarı kayıt dışı, bu cihazlara Başbakanlık örtülü ödeneğinden ne kadar para harcandığını bilmenin herkesin hakkı olduğunu düşünüyorum.

CHP olarak, Anayasa ile güvence altına alınmış olan haberleşme hürriyeti ve özel yaşamın gizliliğine saygı temel ilkemizdir. Bu nedenle mahkeme kararı olmadan dinlenen veya izlenen kim olursa olsun yasadışı dinleme olayları artık bu ülkede son bulmalıdır.”

-Önerge-

Manisa Milletvekili Ören’in, Başbakan Erdoğan tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önerge şöyle:

“Türkiye yolsuzluk iddialarıyla önemli bir sürece girmiştir. Bu tür yolsuzluk iddialarının ortaya çıkmasında kullanılan en önemli etken kuşkusuz teknik takiplerdir. Fakat bu teknik takiplerim meşruluğu her zaman tartışma konusu olmuştur.

Son on yıldır ülkemizde yasadışı dinleme olaylarında önemli bir artış olduğu bilinmektedir. Kimin kimi ne amaçla dinlediği belli değildir.

Yasadışı dinleme ve izleme bilgileri hukuka uygun olmadığı halde mahkemelere delil olarak sunulmakta, çoğu zaman da bazı basın yayın organlarına servis edilerek makam mevkii sahibi bir çok kişi toplum nezdinde mahkum edilmeye çalışılmaktadır.

Teknik takip olarak da adlandırılan dinleme ve izlemelerde kullanılan cihazların büyük çoğunluğunun Emniyet Genel Müdürlüğünde bulunduğu iddia edilmektedir.

Emniyet Genel Müdürlüğünün istediği kişiyi dinlemesine olanak veren cihazların sayısının 11 olduğu belirtilmektedir. Fakat bunların dışında envantere alınmayan çok sayıda dinleme ve izleme cihazlarının da bulunduğu iddia edilmektedir.

Devletin parası ile alınan fakat resmi kayıtlarda gözükmeyen bu cihazlarla yasadışı dinleme yapıldığı iddialarının açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Bir hukuk devletinde bizzat Hükümetin bilgisi dahilinde polisin yasadışı işlere girmesi kabul edilemez bir durumdur.

Bunlara göre;

1-Başbakanlığınız döneminde satın alınan ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde bulunan teknik takip cihazlarının sayısı nedir? Bunlara ne kadar para ödenmiştir?

2- Bu dönemde satın alınan fakat Emniyet Genel Müdürlüğü resmi kayıtlarında gözükmeyen cihaz sayısı ne kadardır?

3- Envanter dışı teknik takip cihazlarına ödenen para ne kadardır?

4-Bu cihazlar için Başbakanlık örtülü ödeneğinden ne kadar para harcanmıştır?

5-Yasadışı dinleme emirlerinin tarafınızdan verildiği iddiaları doğru mudur?”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları