loading
close
SON DAKİKALAR

'Osman Kavala, Enis Berberoğlu ve bazı belediye başkanlarının tutuksuz yargılanması Türkiye'nin elini güçlendirecek'

'Osman Kavala, Enis Berberoğlu ve bazı belediye başkanlarının tutuksuz yargılanması Türkiye'nin elini güçlendirecek'
Tarih: 28.08.2018 - 12:42
Kategori: Medya

Hürriyet'in AKP'ye yakın yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında "Önümüzdeki dönemde Almanya, Hollanda, Fransa ve Avusturya ile ilişkilerin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu ülkelerden de olumlu yönde sinyaller var" ifadelerini kullandı.

"Bunun için bizim de evin içini düzeltmemiz gerekiyor" diye yazan Selvi, Osman Kavala, Enis Berberoğlu ve bazı belediye başkanlarının tutuksuz yargılanma yolunun açılmasının Türkiye'nin elini güçlendireceğini kaydetti.

Selvi'nin Hürriyet'te bugün (28.08.2018) yayınlanan "AB ile ilişkilerde yeni adımlar geliyor" başlıklı yazısı şöyle:

"Avrupa Birliği yeniden gündemimize giriyor. Yeniden diyorum çünkü AB ile ilişkiler son 3 yıldır buzdolabına kaldırılmıştı.

Ve ben bundan heyecan duyuyorum. “Alice Harikalar Diyarında” gibi ayaklarım yerden kesilmiş değil. İhtiyatlı bir iyimserlik içindeyim. Ama bu süreçte siyasi iradenin cesaretlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefini önemsiyorum. 15 Temmuz darbe girişimi karşısında AB’den gereken desteği bulamadık. Yükselen milliyetçi dalganın etkisiyle AB, Türkiye’yi adeta itti. Ama biz de Kopenhag Kriterleri’ni Ankara kriterleri yapıp yolumuza devam edemedik.

Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin başlaması için pankartlarla destek verildiği bir konjonktürden Türkiye’nin Avrupa Konseyi tarafından denetime alındığı bir sürece gelindi. Şimdi karşılıklı hata-sevap cetveli çıkarma peşinde değilim. Bardağın dolu ve boş tarafını birlikte görmeye çalışıyorum.

AB ile ilişkilerde dibe vurduk. Şimdi yeniden ilişkilerin geliştirilmesi sürecine girildi. OHAL’in kaldırılması AB’de Türkiye’nin görünümünü olumlu yönde etkiledi. Tam bu süreçte maruz kaldığımız Trump saldırısı bize AB’nin ne denli önemli olduğunu, AB’ye de Türkiye’nin vazgeçilmezliğini hatırlattı.

Çünkü Trump ticaret savaşı ve NATO’ya katkı payı konusunda Avrupalı dostlarını üzmüştü. O nedenle bizim ne yaşadığımızı anladılar. Biz de sadece İran, Rusya ve Çin’le Trump saldırısına karşı güçlü olunamayacağını gördük. Almanya Başbakanı Merkel’in ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek telefonları, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Almanya’nın tutumu üzerine teşekkür eden açıklaması iklimi yumuşattı. Ancak “Bal bal diyerek ağız tatlanmıyor”, Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanamıyor. Bir takım adımların atılması gerekiyor.

ANKARA’DA AB MESAİSİ BAŞLIYOR

Ankara’da bir süredir AB ile yakalanan yeni konjonktürü değerlendirme gibi bir çaba görüyorum. Tekrar reform sürecini başlatmak ve AB ile uyum süreci canlandırılmak isteniyor. Kendimizi kandırmayalım. Bu süreçte öncelikle Türkiye’nin görünümünün değişmesi gerekiyor. Bunun yolu da normalleşme ve AB ile ilişkilerde ilerleme sürecinin başlamasından geçiyor. Reform sürecinin başlaması ve AB ile ilişkilerin canlandırılması bu açıdan yararlı olacak. AB’deki algımızın değişmesine katkı sağlayacak.

Bunun ilk adımı olarak Reform Eylem Grubu 3 yıl aradan sonra toplanıyor. Reform Eylem Grubu en son 11 Aralık 2015 tarihinde toplanmıştı. Demek ki 3 yıl gibi koca bir boşluk oluşmuş. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun başkanlığında yapılacak toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır katılacak.

REFORM EYLEM GRUBU’NUN GÜNDEMİ

1- Reform Eylem Grubu’nun önceliği Türkiye’yi Avrupa Konseyi’nin denetiminden çıkaracak iklimi hazırlamak olacak.

2- Öncelik “Yargı ve Temel Haklar” başlıklı 23. fasıl ile “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik” başlıklı 24. fasılların açılmasını sağlamak. Bu fasıllarda atılacak adımlar, Türkiye’nin demokratikleşmesine olumlu katkı sağlayacak.

3- Yargı Reformu Stratejisi’nin güncellenmesi.

Türkiye’ye yönelik eleştiriler ağırlıklı olarak yargı konusunda geldiği için ”Yargı Reformu Stratejisi”nin güncellenmesi bunun önünü kesmeye yarayacak.

4- Vize serbestisinde kalan kriterler gündemde olacak.

Kişisel verilerin korunması, yolsuzluk ve rüşvetle mücadele, Europol ile ilişkilerin güçlendirilmesi gibi. Terörle mücadele kriteri ise son ana bırakılabilir.

Ankara 1.5-2 yılı reformlar ve AB ile ilişkileri geliştirme dönemi olarak görüyor. Önümüzdeki dönemde Almanya, Hollanda, Fransa ve Avusturya ile ilişkilerin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu ülkelerden de olumlu yönde sinyaller var. Tabi bunun için bizim de evin içini düzeltmemiz gerekiyor.

AB ile ilişkilerde sembol haline gelen Osman Kavala, CHP milletvekili Enis Berberoğlu ve bazı belediye başkanlarının tutuksuz yargılanmasının yolunun açılması elimizin güçlenmesine yol açacak."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları