loading
close
SON DAKİKALAR

'Otogarın sorunları sürüyor'

'Otogarın sorunları sürüyor'
Tarih: 27.08.2012 - 12:17
Kategori: Özel Haberler

CHP'li İBB Meclis üyeleri Esenler Otogarı'nın sorunlarını bir kez daha gündeme getirdi...

Hazırladığı yazılı soru önergesi ile ilgili bilgi veren CHP İBB Meclis Üyesi Serdar Bayraktar, “1994 yılından bu yana faaliyette olan özellikle işletmecilikle ilgili problemleri ilk günden bu yana yaşayan sorunlar bir türlü çözülmüyor. Yolcuların, esnafın, kısaca herkesin şikâyetçi olduğu otogarın sorunlarına bir türlü el atılmıyor. Otogar Başakşehir Metrosunun faaliyete geçmesiyle iki metro hattının kesiştiği bir alan haline gelecek olması nedeni ile de otogar esnafı ve İstanbullular sorunun çözümünü bekliyorlar. Ayrıca, sıkıntıların giderilmesi, yapısal ve hukuksal sorunlarının çözülmesi, yap işlet devret sözleşmesinden kaynaklanan hakların kamu lehine değerlendirilmesini istemiştik ve istemeye devam edeceğiz” diyerek Başkan Topbaş’a bir kez daha seslenen CHP’li Serdar Bayraktar, İBB Başkanı Kadir Topbaş’a, "25 yıl işletme hakkıyla 2019'a kadar işletilmek üzere yap işlet devret modeliyle yapılmış olan ve 18 yıldır İstanbul’a hizmet eden Büyük İstanbul Otogarı ile ilgili, İlgili muhatap, başlangıçtan bu güne kadar geçen süre içinde, zamanında yapılmış olan yap işlet devret sözleşme şartlarına uygun davranmış mıdır? Sözleşmenin tek taraflı fesih koşulları oluşmuş mudur? Oluşmuş ise sözleşmeyi tek taraflı fesih etmeyi düşünüyor musunuz? 2.000’e yakın esnaf ve on binlerce çalışan kişiyi ilgilendiren hak kayıpların giderilmesi konusunda neler yapılmıştır? Mağduriyetleri nasıl giderilecektir? Cep Otogarları ve Büyük İstanbul Otogarı işletmesini İSPARK üstlenecek midir? Böyle bir çalışma var ise detayları nedir?” Sorularını sordu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2012 yılı Ağustos ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyeleri Serdar Bayraktar, Dr. Hakkı Sağlam, Mehmet Yıldız ve Dr. Tuncer Özyavuz’un imzaları ile verilen ve Başkan Kadir Topbaş’ın yazılı cevaplanması için Başkanlık Makamına oybirliği ile havale edilen soru önergesinde şunlara değinildi:

''25 yıl işletme hakkıyla 2019'a kadar işletilmek üzere yap işlet devret modeliyle yapılmış olan ve 18 yıldır İstanbul’a hizmet eden Büyük İstanbul Otogarı ile ilgili daha önce önergeler vermiştik. Önceki önergelerimizde; Otogarın imar durumu, planlara uygunluğu, dere yatağı üzerinde olması, birçok işyerinin işletilememesi, yapının büyük bölümünün kirli ve bakımsız olması, ruhsat problemleri, bazı bölümlerindeki kaçak yapılaşmalar, işletmelerin denetlenmesinde yetersizlikler, güvenlik açısından riskli bir bölge haline gelmesi, araç trafiği ve park alanları konusunda ek düzenleme ve çalışmalara ihtiyaç duyması, kuyu suyu kullanılması ve otogarın düşük kapasite ile kullanılmasına ilişkin sorularımız olmuştu. Ayrıca, inşa edilmekte olan hafif raylı sistem ve cep otogarları nedeniyle, gelişmeler ve yeni vizyonla; sıkıntıların giderilmesi, yapısal ve hukuksal sorunlarının çözülmesi, yap işlet devret sözleşmesinden kaynaklanan hakların kamu lehine değerlendirilmesini istemiştik. Önceki önergelerimizde belirtmiş olduğumuz kaygılar ve sıkıntılar halen devam etmektedir. Bu kapsamda;

1. Ulaşım ana planını ile İstanbul'un şehirlerarası ve uluslararası ulaşım karayolu ulaşım öngörülerinde, Büyük İstanbul Otogarı ve Cep Otogarları nasıl bir işleyiş içerisinde öngörülmüş ve tasarlanmıştır.

2. Yapılmış ise Büyük Otogar ve Cep Otogarlarının takviminin detayları nedir?

3. Büyük İstanbul Otogarı'nda; İmar durumu, planlara uygunluk ve ruhsat problemleri konusunda neler yapılmıştır?

4. İlgili muhatap, başlangıçtan bu güne kadar geçen süre içinde, zamanında yapılmış olan yap işlet devret sözleşme şartlarına uygun davranmış mıdır? Sözleşmenin tek taraflı fesih koşulları oluşmuş mudur? Oluşmuş ise sözleşmeyi tek taraflı fesih etmeyi düşünüyor musunuz?

5. Cep Otogarları ve Büyük İstanbul Otogarı işletmesini İSPARK üstlenecek midir? Böyle bir çalışma var ise detayları nedir?

6. Büyük İstanbul Otogarı'nın yapılı olduğu parsellerde, mülkiyet sorunu çözülmüş müdür?

7. 2.000’e yakın esnaf ve on binlerce çalışan kişiyi ilgilendiren hak kayıpların giderilmesi konusunda neler yapılmıştır? Mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

8. Büyük İstanbul Otogarı’nın İstanbul’a yakışır bir yapıya kavuşturulması amacıyla geçen süre içerisinde ne yapılmıştır?''

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları