loading
close
SON DAKİKALAR

Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği koronavirüs aşısı maymunların tamamında olumlu sonuç verdi

Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği koronavirüs aşısı maymunların tamamında olumlu sonuç verdi
Tarih: 28.04.2020 - 17:57
Kategori: Bilim

Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve geçen hafta insanlar üzerinde denenmeye başlayan yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının, maymunlar üzerinde olumlu sonuç verdiği açıkladı.

İngiltere’deki yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen aşı çalışmalarının merkezinde yer alan Oxford Üniversitesi’nin potansiyel aşısı, maymunları ölümcül virüse karşı bir ay boyunca bağışık tuttu.

New York Times'ın haberine göre geçen ay ABD'deki bir tesiste 6 adet rhesus makak maymununa Oxford Üniversitesi'nde geliştirilen aşıdan bir doz enjekte edildi.  Ardından maymunlar, Covid-19 hastası olan diğerleriyle birlikte yaşamaya bırakıldı. Dört hafta boyunca, aşı enjekte edilen altı maymunun hiçbiri Covid-19 belirtisi göndermedi.

Araştırmanın lideri Doktor .Vincent Munster, "Rhesus makak maymunları genetik olarak insanlara en yakın tür” açıklamasını yaptı.

Bununla birlikte, Oxford üniversitesi aşının insan deneylerine geçen hafta başladı. Potansiyel aşının, virüsün ürettiği çivi proteine yapışarak onun hücrelere nüfuz etmesini önleyecek antikorları üretmesi amaçlanıyor. 2 gönüllüyle başlayan çalışmanın yöneticisi ve Oxford Üniversitesi Aşı Bilimi Profesörü Sarah Gilbert, ekibin aşıyı Eylül ayında geliştireceğinden "yüzde 80 oranında emin olduğunu" belirtmişti.

Öte yandan, Çinli ilaç şirketi SinoVac da  rhesus makaklarını aşılamada başarılı oldu ve 144 insan katılımcısıyla testlere başlayacağını duyurdu.

Avrupa’da ise Alman Leukocare, İtalyan  ReiThera ve Belçikalı Univercell şirketleri başka bir potansiyel aşı üzerinde birlikte çalışıyorlar ve önümüzdeki birkaç ay içinde insan testlerine başlayacaklarını açıkladılar.

Genel olarak bir aşının birinci faz denemelerinin bile yıllar alabileceği düşünülüyordu, ancak dünyadaki hükümetler süreci hızlandırmak için büyük miktarlarda para yatırıyor.

Daha önce, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde 3 milyondan fazla kişiyi enfekte eden virüsü durdurma çabalarına yeni araştırmaların katıldığını duyurmuş, dünya gelinde 83 corona virüs aşısının geliştirildiğini bildirmişti.DSÖ, yaptığı açıklamada, "Geliştirilen aşıların 6'sının insanlar üzerinde klinik testleri başladı 6 potansiyel aşının 3'ü Çin'de test ediliyor" ifadelerini kullandı.
 

Kaynak : NTV

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları