loading
close
SON DAKİKALAR

''Özel yetkili mahkemelerin davalarının yeniden görülmesini öneriyorum''

''Özel yetkili mahkemelerin davalarının yeniden görülmesini öneriyorum''
Tarih: 05.06.2014 - 17:56
Kategori: Siyaset

CHP İzmir Milletvekili Balbay, ''Özel yetkili mahkemelerin tartışmalı delillerle baktığı ya da dijital verilere dayalı davaların yeniden görülmesini öneriyorum''

İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, yeniden yargılama tartışmalarıyla ilgili, özel yetkili mahkemelerin tartışmalı delillerle baktığı ya da dijital verilere dayalı davaların yeniden görülmesine ilişkin yasal düzenleme yapılması önerisinde bulundu.

Balbay, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yeniden yargılama konusunda, bulunan formüllerin önünü göremediklerini, konunun Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurular üzerine vereceği kararlarla aşılabileceğini söylediğini anımsattı.

Hükümetin kendini ilgilendiren konularda çok hızlı kanun yaptığını savunan Balbay, “2 kere 2 hükümetin işine geliyorsa 8, gelmiyorsa sıfır etmekte. Adalet Bakanı Bozdağ’ın bu açıklamasını, ‘biz bu davaları bir süre daha kullanacağız, ipoteğimiz, planlamalarımız tam olarak bitmedi’ şeklinde yorumlamak gerekir” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda sahte delillerle yargılama yapıldığını ve yeniden yargılamaya sıcak baktığını açıkladığını da anımsatan Balbay, istemesi halinde hükümetin bu davalarla ilgili net ve tartışmaya meydan vermeyecek çözüm önerileri getirebileceğini söyledi.

Balbay, özel yetkili mahkemelerin tartışmaları delillerle baktığı davaların yeniden görülmesine ilişkin yasal düzenleme önerisinde bulundu.

Siber Suçlar Sözleşmesi’nin de Meclis’te kabul edildiğini anlatan Balbay, sözleşmeye aykırı olarak elde edilen dijital verilerin delil olarak kullanılmasının yasaklandığını kaydetti.

Sözleşmeyle bir bilgisayardan delil elde edilmesi için yerinde inceleme yapılması ve el konulmaması gerektiğini dile getiren Balbay, aksi yollarla elde edilen bilgilerin delil sayılmayacağını söyledi. Balbay, bu çerçevede dijital verilere dayanan davaların yeniden görülmesine ilişkin yasal düzenleme yapılabileceğini de ifade etti.

Hükümetin, yeniden yargılama konusunda Anayasa Mahkemesi’ni işaret etmesiyle, yüksek mahkemeyi yalnızlaştırma, toplumla karşı karşıya getirme planı sezdiğini belirten Balbay, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan’ın özgürlüğüne kavuşturulmasının Meclis’in görevi olduğunu kaydetti.

Balbay, bir soru üzerine Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutukluluk kararı üzerine tahliye olduğunu anımsatarak, yargılama süreci bitmediği için adil yargılanma hakkıyla ilgili karar verilmediğini söyledi.

HSYK’nın Ergenekon Davası’na bakan yargıçlarla ilgili soruşturma izni vermediğini anlatan Balbay, “Bugün Ergenekon yargıçları da hukuka muhtaç tabloyla karşı karşıya” dedi.

Balbay, “Yalova’daki yerel seçimlerdeki uygulama Cumhurbaşkanlığı seçiminde olursa, sonuç ne çıkar?” sorusunu, “Bence Yalova seçimleri iki turluydu. Birinci turu 30 Mart’ta, ikinci turu 1 Haziran’da yapıldı. Oradaki genel sağduyunun Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir doz daha ileri gidebileceğini düşünüyorum” diye yanıtladı.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları