loading
close
SON DAKİKALAR

Öztrak: Elektrik ve Doğalgaz zamlarına hazır olun

Öztrak: Elektrik ve Doğalgaz zamlarına hazır olun
Tarih: 15.11.2013 - 17:15
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yabancı yatırımcıların ekonomide bugüne kadar yapılan hovardalıkların faturasını AKP’nin önüne koyduğunu belirtti...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın yılsonu için verdiği kur hedefinin bir an önce oluşması gerektiği yönündeki açıklamalarını değerlendirerek, “Bunun anlamı elektrik ve doğalgaz zamlarına hazır olun demek” dedi.

Öztrak, yabancı yatırımcıların ekonomide bugüne kadar yapılan hovardalıkların faturasını AKP’nin önüne koyduğunu belirterek, “Öfkesi burnunda Başbakana dayak veya fırça yemeden bunu kim anlatabilecek? Bu politikalar sürerse ekonominin bu seçimler öncesinde olmasa da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce takla atmasının kuvvetle muhtemel olduğunu Başbakan’a kim söyleyecek?” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TBMM’deki basın toplantısında, Başbakan Erdoğan’ın Finlandiya, İsveç ve Polonya’yı ziyaretinden sonra yaptığı açıklamalarda, söz konusu ülkelerin liderlerinin Marmaray ve 4+4+4 eğitim sistemi konusunda “Türkiye’nin tecrübelerini paylaşmak istediği” yönündeki açıklamalarını değerlendirdi. Marmaray’ın deniz altından geçen ilk raylı geçit olmadığını, Manş tüneli ve Seikan geçidi gibi daha önce yapılmış pekçok örneğin bulunduğunu hatırlatan Öztrak, “Avrupalıların tecrübemizden yararlanmak istedikleri bu tüneli Japonlar, Japon teknolojisiyle ve finansmanıyla yaptı. Başbakan’ın denize kendisinin batırdığı bir tüp varsa bilelim. Dolayısıyla bu ülkeler Başbakan’la hangi tecrübeyi paylaşacak anlamadım” diye konuştu.

-BAŞBAKAN’IN KİBRİ HAYALLERİNİ GERÇEK SANMASINA NEDEN OLUYOR-

Başbakan’ın “yabancıların hayran kaldığını söylediği” 4+4+4 sistemiyle ilgili de açıklamada bulunan Öztrak, İsveç, Finlandiya ve Polonya’nın eğitimin kalitesini ölçen PİSA skorlarına ve kişibaşına milli gelire bakıldığında Türkiye’nin bu ülkelerin çok gerisinde olduğunu ifade etti. Öztrak, “Başbakan’ı ya kuzey ülkelerinin havası çarptı, ya tercümanlar yanlış tercüme yaptı, ya da başbakanın kibri artık hayallerini de gerçek sanmasına neden oluyor” diye konuştu.

-EKONOMİYE GÜVEN DOĞRUDAN YATIRIMLA ÖLÇÜLÜR-

Çalışanı, çiftçiyi, esnafı bitirdikten sonra ekonomide anlatacak hikâyesi kalmayan Başbakan’ın grup toplantısında Emlak GYO’nun halka arzından bahsederek, Türkiye ekonomisine duyulan güvenle övünmeye başladığını, buna karşın ertesi gün Emlak GYO hisselerinin yüzde 8.5 oranında düştüğünü anlatan Öztrak, “Bir ekonomiye duyulan güveni en iyi o ülkeye gelen doğrudan yatırımlar gösterir. Yabancılar fabrikalar kuruyorlarsa, istihdam yaratıyorlarsa güven duyuyorlardır. Arazi pazarlayan bir şirketin hisselerine gelen talep spekülasyon saikiyledir” dedi.

-BAŞBAKAN’IN İNANÇ EKSENLİ TALEPLERİ-

Eylül’de beklentilerin üzerinden gelen cari açık rakamlarını da değerlendiren Öztrak, açığın finansmanı için normal finansman kanallarından gelen paranın yetersiz kaldığını ifade etti. ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını azaltma sinyali vermesinin ardından para bolluğu döneminin sonuna gelinmeye başlandığını belirten Öztrak, Haziran-Eylül döneminde toplam cari açığın 16 milyar dolar olduğunu, buna karşın toplam gelen paranın 8 milyar dolar olduğunu belirtti. Bu ortamda Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların da görünür hale geldiğini söyleyen Öztrak, “Başbakan’ın görmek istemediği bilmediği budur. Başbakanın inanç eksenli taleplerini yerine getirmek zorlaşıyor” ifadelerini kullandı.

-DOĞALGAZ VE ELEKTRİK ZAMMINA HAZIR OLUN-

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın bir süre önce yıl sonu için verdiği 1.92 TL’lik dolar kuru hedefiyle ilgili olarak, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın “Merkez Bankası Başkanımızın bahsettiği 1,92’lik kurların bir an önce oluşması lazım” dediğini hatırlatan Öztrak, “Bunun anlamı elektrik ve doğalgaz zamlarına hazır olun demek” değerlendirmesinde bulundu.

-NE OLDU DA 11 YILLIK POLİTİKALARINI REDDEDİYORLAR?-

Hükümet kanadından gelen “krediye dayanan tüketimi kontrol altına alacağız” çıkışının AKP’nin 11 yıldır sürdürdüğü vatandaşı borçlandırma politikalarını inkar anlamına geldiğini belirten Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“79 yılda tüm iktidarların yaptığı dış borç 129,6 milyar dolar; bunların 11 yılda yaptığı dış borç 237,7 milyar dolar. Dış borcu 2,8’e katlamışlar. AKP iktidara geldiğinde kişi başına düşen dış borç 1.963 dolardı şimdi 4 bin 830 dolar olmuş. Doğan her çocuk kaşını, gözünü annesinden, babasından, 2 bin 867 dolar ilave dış borcu da Başbakan’dan alıyor. Bunlar iktidara geldiğinde ailelerin her 100 TL’lik gelirine karşı 4,7 TL borcu vardı. 11 yılda bu borç 51 TL’ye yükseldi. AKP iktidara geldiğinde vatandaşın tüketici kredisi borcu 2,3 milyar TL idi, bu yılın eylül ayında yaklaşık 237 milyar TL oldu. Artış 104 kat. Bunlar iktidara geldiğinde vatandaşın kredi kartı borcu 4,3 milyar TL idi, şimdi 83,2 milyar TL. Artış 19,3 kat. Bu iktidar seçimleri geliri değil borcu artırarak aldı. Şimdi çıkmışlar ‘borçla tüketimi kontrol altına almaya odaklandık’ diyorlar. Ne oldu da 11 yıldır izlenen politikaları reddetme noktasına geldiniz?”

-EKONOMİ BAŞBAKAN’IN İDEOLOJİK BOYUNDURUĞUNDAN KURTULMAZSA GÜMBÜRTÜ KOPACAK-

Öztrak bu tür önlemlerin 2010 ve 2011’de alınması gerektiğini, bugün bu önlemler için artık geç olduğunu belirterek, şu uyarılarda bulundu:

“Şimdi tedbir alacağım telaşıyla ekonomiye takla attırmayın. Vatandaşı boğmayın. Kredi kartlarında birikmiş borçlar var, vatandaşı tefecilerin kucağına düşürmeyin. Taksitli kredileri sınırlayacağım diye başta perakende, konfeksiyon, beyaz eşya, mobilya gibi sektörleri sıkıntıya sokmayın. Ekonomide aşırılıkları törpüleyeceğim diye, ekonomiyi lime lime etmeyin. Para politikasında, düzenleyici denetleyici politikalarda yapacağınız değişikliklerde küresel konjonktürdeki değişmeyi, paradigmalardaki değişimi, Türkiye algısındaki değişimi dikkate alın. Bu gün piyasalar bir miktar da aldıkları Türkiye riski nedeniyle ekonomi yönetiminin başbakanın ideolojik boyunduruğundan kurtulup önlem alabileceğini umuyorlar. Bu umut da biterse o zaman kopacak gümbürtüyü görürsünüz.

-HOVARDALIĞIN FATURASI ORTAYA KONDU-

Dünyada sıcak para bolluğu bitince Türkiye’nin yüksek cari açığın ve düşük rezervlerinin yarattığı kırılganlığın gün yüzüne çıktığını ifade eden Öztrak, “Kısacası elin parasıyla yaptığınız hovardalığın faturası yabancılar tarafından önünüze kondu. İyi İngilizcesi olan bakanlar durumu anladı da sorun öfkesi burnunda Başbakana dayak veya fırça yemeden bunu kim anlatabilecek? Bu politikalar sürerse ekonominin bu seçimler öncesinde olmasa da cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce takla atmasının kuvvetle muhtemel olduğunu Başbakan’a kim söyleyecek?” dedi. Öztrak ekonomideki gerçek durumu Başbakan’a söyleyemeyen Bakanların kamuoyuna açıklamalarda bulunduğunu ifade etti.

-3. ÇEYREKTE BÜYÜME SORUNLU OLABİLİR-

Bugün açıklanan işsizlik rakamlarını da değerlendiren Öztrak, Ağustos’ta işsizliğin 1 puan artarak yüzde 9.8’e yükseldiğini, bunun 2009 Ekim’den bu yana en yüksek artış olduğunu belirten Öztrak, sanayi üretimin yüzde 3.8, sanayi istihdamının yüzde 4.6 arttığı bir dönemde tarım ve inşaat istihdamında gerileme yaşandığına, hizmet istihdamında ise artışın düştüğüne dikkat çekti. Öztrak, bu verilerin sanayi üretimindeki artışa rağmen üçüncü çeyrekte büyümenin sorunlu olabileceği izlenimini verdiğini ifade etti.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları