loading
close
SON DAKİKALAR

Öztrak'tan AA eleştrisi

Öztrak'tan AA eleştrisi
Tarih: 07.10.2013 - 17:41
Kategori: Siyaset

CHP'li Faik Öztrak: Uluslararası Para Fonu’nun IV. Madde kapsamındaki değerlendirmelerini ve Anadolu Ajansının konuyu haberleştirmesini değerlendirdi...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak: “Anadolu Ajansı, AKP Polit Bürosunun yayın organı gibi davranarak üç sayfalık IMF notunu bile kamuoyuna taraflı bir şekilde aktarmış ve devletin değil; AKP’nin Resmi Haber Ajansı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu, kabul edilemez.”

Uluslararası Para Fonu’nun IV. Madde kapsamındaki değerlendirmelerini ve Anadolu Ajansının konuyu haberleştirmesini değerlendiren Faik Öztrak şu yazılı açıklamayı yaptı:

“Uluslararası Para Fonu’nun IV. Madde kapsamında Türkiye’yi ziyareti 30 Eylül 2013 tarihinde tamamlanmış konuya ilişkin değerlendirme notu ise geçtiğimiz hafta sonu kamuoyuna açıklanmıştır.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin uzunca bir süredir uyarılarını dikkate almayan ve ekonominin içsel dayanıklılığını artıramayan AKP Hükümeti, Türkiye’yi yaklaşan zor günlerde bu kurumların hedef tahtasına koymuştur. Geçtiğimiz yıl Türkiye’yi alkışlayan tüm kurumlar bugün Türkiye’yi en kırılgan ekonomi listelerinde başa koymaktadır. Sıcak paranın bol ve ucuz olduğu günlerde Türkiye ekonomisindeki bu kırılganlıklara gözlerini kapatan kurumlar, işler sıkışmaya başlayınca aynı kırılganlıkları birer birer ifşa etmeye başlamıştır. Bu çerçevede IMF’nin değerlendirmeleri “akşam yemeğinden sonra günaydın” sözünü hatırlatmaktadır.

Her hafta CHP adına yaptığımız basın toplantılarında para politikasının net olması gerekliliğine, mevcut para politikasının kafa karıştırdığına işaret etmiş; yine özellikle para politikasına ideolojik bakış açısının TCMB’nin elini kolunu bağladığını ve küresel çalkantılar karşısında para politikasında en önemli silahın kullanmasını engellediğini ifade etmiştik.

Yine CHP olarak uzunca bir süredir Türkiye’nin, kısa vadeli borçlarına göre, döviz rezervlerinin yetersizliğine dikkat çekmekte ve sınırlı rezervlerin dikkatli kullanılması uyarısında bulunmaktayız. Bu konuya ilişkin en güncel uyarımız 4 Ekim tarihli basın toplantımızda yapmıştık.

Yine hükümetin övündüğü mali disiplinin özellikle bir defalık gelirler ve sürdürülemez ekonomik dengelerden beslendiğini ve özellikle 2007’den sonra mali disiplinde ciddi bir gevşeme olduğunu müteaddit defalar ifade etmiştik. Özellikle 2006’dan sonra yapısal genel devlet dengesindeki gevşemeye ve kamunun tasarruflarındaki gerilemeyi dikkat çekerek; gelenin harcandığı ve son 11 yılda çıkarılan 7 mali aftan ve özelleştirmelerden elde edilen bir defalık gelirlerle işlerin götürülmeye çalışıldığını belirtmiştik.

Yine CHP olarak yıllardır büyüme ve cari açık kıskacına sıkışmış Türkiye ekonomisinde, üretim ekonomisinin önemine, rekabet gücündeki aşınmaya vurgu yapmakta; bunun neticesinde Türkiye’nin düşen potansiyel büyümesine rağmen yüksek cari açığa vurgu yapmakta idik.

Şimdi bütün bu unsurlara nihayet IMF’de son açıklamasında dikkati çekmiştir. CHP’nin yıllardır yaptığı bu uyarılar AKP tarafından zamanında değerlendirilmiş ve gerekli tedbirler alınmış olsa idi Türkiye Cumhuriyeti bu uyarılara muhatap olmaz ve Türkiye ekonomisi en kırılgan ekonomi listelerine girmezdi.

Tüm bunlar ortada iken Anadolu Ajansının “IMF hükümetin politikalarından memnun” diyerek haberi servis etmesi, Hükümetin içine düştüğü sıkıntıları saklama gayretinden başka bir şey değildir. Üç sayfalık IMF notunu bile kamuoyuna tarafsız şekilde aktaramayan bir ajans Devletin değil; olsa olsa AKP’nin Resmi Haber Ajansı olur. Anadolu Ajansı’nın, AKP’nin resmi yayın organı gibi davranması kabul edilemez.”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları