loading
close
SON DAKİKALAR

'Paket'e rağmen kitaplar hala yasaklı

'Paket'e rağmen kitaplar hala yasaklı
Tarih: 08.10.2012 - 13:59
Kategori: Sağlık, Yaşam

5 Temmuz’da yürürlüğe giren üçüncü yargı paketiyle ‘sakıncalı kitaplara’ getirilen özgürlük, kimi cezaevi yönetimlerince dikkate alınmıyor...

Bunun son örneği Ankara Sincan Cezaevi’nde yaşandı. Mart ayından beri ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklu bulunan Hakan Yılmaz’a ziyaretçisi, 1981’de yayımlanan Server Tanilli’nin ‘Uygarlık Tarihi’ kitabıyla 1977’de yayımlanan ‘Batı Avrupa’da Silahlı Mücadele - Raf Kolektifi’ isimli kitaplar götürdü. Ancak Cezaevi Eğitim Kurulu, ‘Uygarlık Tarihi’ için İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nce 1983’te, diğer kitap için de İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 16 Aralık 1977’de ‘toplatma kararı’ verildiğini, ‘sakıncalı olduklarını’ gerekçe göstererek kitapları Yılmaz’a vermedi.

Özgürlük 'paket'te kaldı

Oysa üçüncü yargı paketinde sakıncalı kitaplara özgürlük getirilmişti. Söz konusu madde şöyleydi: “31 Aralık 2011 tarihine kadar mahkemeler, yetkili mülki idari amirlikleri ve diğer makamlarca basılı yayınlarla ilgili verilmiş toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararları, bu kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde, yetkili ve görevli mahkemeden bu yasaklılığın devamı niteliğinde bir karar alınmamış olması durumunda kendiliğinden hükümsüz hale gelir. ”

Yasa buraya uğramamış

Tutuklu Hakan Yılmaz’ın avukatı Evrim Deniz Karatana, verilen karara karşı dava açacaklarını belirtti. “Üçüncü yargı paketi kapsamında yapılan değişikliğin hapishanelerde hiçbir karşılığı yok” diyen Karatana, “Görünen o ki kanunlar, keyfi uygulamalarının önüne geçemiyor. Söz konusu cezaevi yönetimi daha önce de benzer uygulamalara imza atmıştı. Bir başka müvekkilimize götürülen Çinli lider Mao’nun Zedung’un seçme yazıları isimli kitabını yine geçmiş tarihli bir karar gerekçe gösterilerek verilmemişti. Tüm itirazlarımızın reddedilmesi üzerine konuyu AHİM’ye taşımıştık. Yargı paketindeki açık düzenlemeye rağmen verilen karar hukuksuz bir karardır. Kararın iptali için her türlü yasal hakkımızı kullanacağız” diye konuştu.

Radikal/Mesu Hasan Benli


 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları