loading
close
SON DAKİKALAR

Papua Yeni Gine'de askerler ayaklandı

Papua Yeni Gine'de askerler ayaklandı
Tarih: 11.02.2012 - 19:48
Kategori: Dünya

Güney Pasifik'teki ada ülkesi Papua Yeni Gine'de bir grup asker ayaklanarak, Genelkurmay başkanlığına emekli bir albayı getirdi.

Avustralya yayın kuruluşu, eski Başbakan Sir Michael Somare'ye bağlı 12 ila 20 isyancı askerin, sabaha karşı başkent Port Moresby'deki Taurama Karargahları'nı ele geçirdiğini, daha sonra Murray Karargahları'na geçen askerlerin, Genelkurmay başkanlığına emekli Albay Yaura Sasa'yı getirdiklerini duyurdu.

Yaura Sasa, olayın bir darbeye dönüşmeyeceğini savunurken, Yüksek Mahkeme kararının emrettiği gibi eski Başbakan Sir Michael Somare'nin görevine iade edilmemesi durumunda ordunun eyleme geçeceği uyarısında bulundu.

Başbakan Peter O'Neill liderliğindeki Papua Yeni Gine hükümeti, Sasa ve destekçilerine teslim olmaları çağrısında bulunarak, ayaklanmanın, ordunun büyük bölümünden destek görmediğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Belden Namah da, gazetecilere yaptığı açıklamada, ayaklanmaya 30 kadar askerin katıldığını, bunlardan 15'inin tutuklandığını, Sasa'nın, cezası idam olan vatana ihanetle suçlanabileceğini söyledi.

Eski Başbakan Sir Michael Somare'nin sözcüsü Betha Somare ise, Somare'nin devrik kabinesinin, Sasa'nın atamasını birkaç gün önce onayladığını kaydetti.

Papua Yeni Gine parlamentosu geçen Ağustos ayında, 1975 yılında bağımsızlığını kazandığında ülkenin ilk başbakanı olan Somare yurt dışında tedavi gördüğü sırada yerine O'Neill'i atamıştı.

Yüksek Mahkeme ise Somare'nin görevine iade edilmesine hükmetmişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları