loading
close
SON DAKİKALAR

Partilerin adayları belli oluyor

Partilerin adayları belli oluyor
Tarih: 05.06.2014 - 13:34
Kategori: Siyaset

Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken muhalefet partilerinin adayları hakkında kulislerde çeşitli isimler söyleniyor...

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda pazartesi günü HDP’nin kapısını çalacak. HP lideri, görüşmede HDP Eşbaşkanı Kürkçü’nün yanı sıra, BDP Genel Başkanı Demirtaş’ın da görüşmede bulunmasını istedi.

Cumhuriyet'ten Ayşe Sayım'ın haberine göre Kılıçdaroğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli ve bazı parlamento dışı partilerle de gelecek hafta görüşüp cumhurbaşkanlığı turlarını tamamlamayı planlıyor.

İlk turda kendi adayını çıkarmaya hazırlanan HDP kanadında, ikinci tur için CHP ve sol güçlerle işbirliği yapılabileceği görüşü dile getirilirken, bu konuda eski AİHM yargıcı ve CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen’in ismi seslendiriliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için kendi adaylarını çıkarmayı planlayan HDP kulislerinde, ortak aday arayışının ancak ikinci turda gündeme geleceğine dikkat çekiliyor. HDP kanadında, seçimin ikinci tura kalması halinde CHP ve diğer sol güçlerle ortak adayın desteklenebileceği, ancak MHP ile birlikte hareket etmelerinin olanaksız olduğu görüşü dile getiriliyor. HDP’liler, CHP içinde adı adaylık için geçen isimlerden sadece eski AİHM yargıcı ve İzmir Milletvekili Rıza Türmen’e sıcak bakıyor.

Türmen’in Anayasa Uzlaşma Komisyonu sırasında ‘vatandaşlık’ tanımıyla ilgili ortaya koyduğu görüşleri olumlu bulan HDP, bu nedenle Türmen’in Kürtlerin de oyunu alabileceğini düşünüyor. HDP’liler, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in bölgede karşılığının olmadığı, adı çatı adaylar arasında geçen eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın ise Kürt sorunu konusunda geçmişten bu yana sergilediği tavır nedeniyle Kürt oylarını almalarının zor olduğu görüşü dile getiriliyor.

HDP, DEMİRTAŞ'I İSTİYOR

HDP içinde ağırlıklı bir grup, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı adayı olmasını istiyor. Ancak Demirtaş’ın şimdilik adaylık fikrine soğuk baktığı belirtiliyor. Daha önce de HDP Genel Başkanlığı için aday olmayacağını açıklamasına karşın parti tabanından gelen baskılar üzerine tavır değiştirmişti. Demirtaş’ın parti tabanının istemesi halinde adaylıktan kaçamayacağı belirtilirken, kulislerde HDP adayının belirlenmesinde ‘çözüm süreci’ konusunda hükümetle yürüyen pazarlığın önemli bir etken olacağı dile getiriliyor. HDP’nin ilk turda aday çıkarmasının altında da bu strateji yatıyor.

HDP’nin ilk turda alacağı oy oranına hem iktidar, hem de muhalefetle ikinci tur pazarlığı yapacağı yorumları yapılıyor. Kulislerde, çözüm süreci konusunda hükümetle uzlaşma sağlanması halinde, HDP’nin ‘güçlü bir aday çıkarmayarak’ AKP adayına dolaylı destek vereceği iddiaları da seslendiriliyor.

MHP'DE BAHÇELİ İSMİ

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmalarına niçin önceden başladığı ortaya çıktı.

Gazeteport'tan İhsan Demir'in haberine göre, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildikten sonra terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ı serbest bırakacağına kesin gözüyle bakan Devlet Bahçeli Erdoğan'ın karşısına Cumhurbaşkanı adayı olarak çıkacak. Devlet Bahçeli'nin siyasi liderlerle ve STK'larla 'Çatı aday' görüşmelerini bitirdikten sonra çatı aday olarak kendisini Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklayacağı ileri sürülüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın karşısına Cumhurbaşkanı adayı olarak çıkmayı düşünen Devlet Bahçeli'nin seçim sürecindeki en büyük kozu ise PKK'nın lideri Abdullah Öcalan ve onunla girişilen gizli pazarlıklarla ilgili açıklayacağı belgeler olacak.

MHP lideri Devlet Bahçeli yerel seçimlerde sık sık Başbakan Erdoğan'a 'Terör örgütü PKK'ya ve Öcalan'a ne sözler verdin. Serbest bırakma sözü verdin mi?' şeklinde sorular yönetmişti. Gelen bilgilere göre Devlet Bahçeli'nin seçim sürecinde Abdullah Öcalan ve onunla ilgili yapılan görüşmelerle ilgili olarak önemli belgeler açıklayacağı ileri sürülüyor. Devlet Bahçeli'nin meydanlarda 'Öcalan'ı serbest bırakmayacağına teminat ver Erdoğan' sloganı ile seçim çalışmalarını yürüteceği öğrenildi. Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Başbakan Erdoğan'ı seçim meydanlarında vuracağı ikinci konu ise 17 Aralık yolsuzluk soruşturması sürecinde yargı tarafından elde edilen ancak bugüne dek henüz ortaya çıkmamış deliller olacağı öğrenildi.

BAHÇELİ'DEN ADAYLIK CEVABI

Cumhurbaşkanlığı için çatı aday arayışlarını sürdüren MHP Genel Başkanı Bahçeli, bir gazetecinin ''Köşk için sizin de isminiz geçiyor?'' sorusuna ise şu yanıtı verdi: ''Cumhurbaşkanlığı düşüncesine sahip değilim. Bunu daha önce arkadaşlarımla paylaştım. Ülkücü hareket verdiği sözün arkasında durur.''

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları