loading
close
SON DAKİKALAR

Patronların umudu barış!

Patronların umudu barış!
Tarih: 18.01.2013 - 18:35
Kategori: Ekonomi

TÜSİAD'ın 43'üncü genel kurulunda eski ve yeni başkanlar, yönetim kurulu ve üyelerin ortak noktası 'barış' oldu...

İSTANBUL - TÜSİAD’da bir devir sona erdi. İki kadın başkanın ardından TÜSİAD yeniden erkek başkanlığına geri döndü. Son Başkan Ümit Boyner ise hüzünlü bir ayrılık yaşarken üç yıllık başkanlığı sürecinde kendisine yönelik tüm saldırılara da yanıt verdi. TÜSİAD’ın 43. Genel Kurulu’na ise son günlerdeki barış umudu damgasını vurdu. Hem Boyner hem yeni Başkan Muharrem Yılmaz hem de TÜSİAD üyeleri tüm konuşmalarında barışa en yakın olunan günlerden geçildiğini vurguladı, devamında ise sağlam bir yol haritasıyla sorunun çözüme kavuşturulmasını istedi. 

Sedat Aloğlu’nun divan başkanı olduğu genel kurulda ilk olarak yönetim kurulu üyelerinin sayısının 10’dan 12’ye çıkarılması önergesi gündeme alındı. Ardından Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu kürsüye geldi. Yücaoğlu bugünlerdeki en önemli gelişmenin Kürt sorununun çözümü için başlayan süreç olduğuna dikkat çekerek “Süreç çok etaplı ve karmaşık olacak ama çözümün netleşmesi için gereken yol haritasını bekliyoruz. Süreci umutla takip ediyoruz. Terörün bitmesi Türkiye ’nin ekonomik ve siyasi geleceğine katkı sağlayacak” dedi. 

Yücaoğlu’nun ardından Boyner kürsüye çıkacaktı ki TÜSİAD Genel sekreterlik çalışanlarının onun için bir sürprizi vardı. Boyner’in üç yıllık başkanlık hikâyesini anlatan filmin ardından Boyner son konuşması için geldi. Konuşmasına Kürt meselesinde esen barış rüzgârlarının içinde Paris’te işlenen cinayetlerin söndüremeyeceği bir umut ışığı yaktığıyla başlayan Boyner, “Milletçe 30 yıllık kâbusumuzun biteceğine dair emarelerin artmasına seviniyorum. Sorunun çözümünde sona yaklaştığımız duygusu içimi ısıtıyor. Toplumun neredeyse tüm kesimleri artık çözüm diyor. Artık silahlarla değil, birbirimizle konuşalım diyor. Tüm bu duygular ayrılık duygusunu ve ona bağlı hüznümü dengeliyor” dedi.

‘Yakışıksız sataşmalar’

Yönetim kurulu ve TÜSİAD üyelerine teşekkür eden Boyner en zorlu günlere onların dayanışması ve desteği ile ‘enseyi karartmadan’ karşı durabildiğini söyledi. Başkanlığı boyunca Türkiye’nin her köşesinde iş dünyasının enerjisini, yaratıcılığını, daha iyi bir gelecek kurma çabalarını izlediğini belirten Boyner, öğrencilerin özlemlerini, daha iyi bir eğitim, daha yetkin bir üniversite taleplerini paylaştığını ancak eğitimde sansür eğilimleri, üniversitelerin bir türlü akademik özerkliğine kavuşamaması, gittikçe artan tutuklu öğrenci sayısı gibi gelişmeler nedeniyle umutlarının ara ara karardığını vurguladı. Boyner şöyle konuştu: “Adı, konumu, kimliği, geçmişi, kendisine isnat edilen suç ne olursa olsun her vatandaşın, vatandaş sıfatıyla adil yargılanma hakkına sahip olduğunu savunduk. Bugün 2010 referandumunda anayasa değişikliğinde kuvvetler ayrılığı ile ilgili düzenlemelerin yetersiz, hatta isabetsiz olduğunda ısrarcı olduğumuzda bizi eleştirenlerle aynı noktaya geldiğimizi görüyoruz.” 

“Kurum olarak saldırılara da uğradık. Muarızlarımız tarihi çarpıtmaktan kaçınmadılar. Defalarca düzelttiğimiz olgularda bile yanlışı sürdürmeyi içlerine sindirebildiler. Dernek olarak, savunduğumuz ilkeler çerçevesinde veremeyeceğimiz bir hesabımızın bulunmamasının rahatlığıyla hareket ettik” diyen Boyner “Ben bazen yakışıksız sataşmalara maruz kaldım. Kadın olmamı bir zaaf gibi görenlerin haksız ve seviyesiz saldırganlıklarından yılmadım. Her yerde doğru bildiklerimi ve inandıklarımı söylemeyi sürdürdüm” dedi. 

Söz söylemek için izin alması gerektiğini düşünmediğini vurgulayan Boyner, TÜSİAD’ın da ‘Kanarya Sevenler Derneği’ olmadığının altını bir kez daha çizdi.

Kürt meselesi çözümüne tam destek

Muharrem Yılmaz TÜSİAD’ın başkanlığına oybirliğiyle seçildikten sonra kürsüye geldi. TÜSİAD başkanlığının kolay bir görev olmadığını, fedakârlık gerektirdiğini bildiğini söyleyerek Ümit Boyner’e de bıraktığı miras için teşekkürlerini sundu. Yılmaz’ın da gündeminde ‘barış’ vardı. Yılmaz “Yeni anayasa, Türkiye’nin kronikleşmiş sorunlarının çözümü için de önemli bir adım atılmasını sağlayacaktır. Son bir ayın gelişmeleri kamuoyumuzun toplumsal barışa ulaşmak için meşru tüm yöntemlerin denenmesini desteklediğini göstermektedir. Bu bağlamda, gerek terörün bitirilmesi gerekse Kürt meselesinin çözüme ulaştırılması yolundaki tüm çabalara destek veriyoruz” dedi.

Barış süreci sekteye uğramasın

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un da talebi barıştı. Koç, Kürt sorunuyla ilgili barış sürecine ilişkin, “Bu barış sürecinin sekteye uğramamasını diliyorum” diye konuştu. 2013’ün enterasan bir yıl olacağını belirten Koç, “İnşallah bu görüşmeler bir şekilde devam eder. Çünkü silahla çözülemeyeceği görüldü. Dolayısıyla oturup bunun müzakere şeklinde çözülmesi lazım” dedi.

Sürecin iyi yönetilmesi lazım

TÜSİAD’ın yeni Başkan Yardımcısı Memduh Boydak, Kürt meselesindeki şu anki uzlaşı sürecini desteklediklerini vurgulayarak “Ben şahsen bir sanayici olarak destekliyorum. Barış sürecinin iyi yönetilmesi lazım. Bir kısım tahriklere kapılınmaması lazım. Bu sürece çomak sokmak isteyenler elbette olabilir. Ama bu süreci düzgün yönettiğimiz sürece Türkiye, özlediği barış ve kardeşlik ortamına kavuşacaktır “ dedi.

Barışa en yakın olduğumuz dönem

Cizreli Tarkan Kadooğlu TÜSİAD’ın yeni yönetim kurulu üyelerinden. 1974 doğumlu Kadooğlu 2010 yılında TÜSİAD yönetim kuruluna yedek üye olarak girmişti, şimdi ise asıl listede. Ayrıca Türkonfed’in de yönetim kurulu başkan yardımcısı. Barışın gündemde olduğu genel kurulda en çok ilgiyi de memleketinden kaynaklı Kadooğlu çekti. Kadooğlu gençleşen ve Anadolu’ya yayılan yeni TÜSİAD yönetiminin demokratikleşme ve bölgesel eşitsizliğin giderilmesi için çalışacağına vurgu yaptı ama söz yine barış çalışmalarına geldi. Kadooğlu içinde bulunduğumuz dönemi barışa en yakın olduğumuz dönem olarak tanımlarken kararlılıkla, geri adım atılmadan sorunun çözümü için çalışılması gerektiğini belirtti. Kadooğlu bu süreçte ümidin yitirilmemesi gerektiğini dile getirirken yol haritası ihtiyacına da dikkat çekti.

TÜSİAD’ın yeni yönetimi
Cansen BAŞARAN SYMES
Tayfun BAYAZIT
Memduh BOYDAK
Osman F. BOYNER
Cenk ÇİMEN
Haluk DİNÇER
Esin GÜRAL ARGAT
Tarkan KADOOĞLU
Simone KASLOWSKI
Sedat Şükrü ÜNLÜTÜRK
Volkan VURAL
Muharrem YILMAZ 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları