loading
close
SON DAKİKALAR

PEN ayın kitabını seçti: Füruzan’ın kaleme aldığı ‘Parasız Yatılı’

PEN ayın kitabını seçti: Füruzan’ın kaleme aldığı ‘Parasız Yatılı’
Tarih: 11.04.2021 - 12:45
Kategori: Kültür & Sanat

PEN Türkiye Yazarlar Derneği, yazar Füruzan’ın 1971’de yayımlanan öykü kitabı “Parasız Yatılı”yı nisan ayı kitabı olarak seçti. PEN’in açıklamasında,”50 yıldır Türkiye’nin iftihar listesinde olan ‘Parasız Yatılı’yla, Füruzan’la Türkiye’nin gurur duyduğu günler de gelecektir. ‘Parasız Yatılı’ 50 y...

PEN Türkiye, Füruzan’ın 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı’na değer görülen ilk öykü kitabı “Parasız Yatılı”yı ayın kitabı olarak belirledi. Füruzan, bu ödülü kazanan ilk kadın yazar olma unvanına sahip olduğu kitabında birbirinden bağımsız on iki öykü kaleme aldı. Genellikle ana kahramanın kadın olduğu, ana-kız temalı hikâyerlerin yer aldığı yapıt, 2011 yılında Editions Bleu Autour yayınevi tarafından Fransızcaya kazandırıldı.

Eseri, “Kadınların hepimizi özgürleştireceğine bir kez daha inanç duymamızı sağlayan bir büyük, unutulmaz, dokunaklı, kalıcı edebi başyapıtlarımızdan biri, belki de birincisi” sözleriyle niteleyen PEN Türkiye, gerekçesini şöyle açıkladı:

’50 yıldır iftihar listesinde’

“Türkiye’nin onunla gurur duymasını ne çok isterdik! Ama bir kitabının da adı gibi, Türkiye ne yazık ki uzun yıllardır ‘Kuşatma’da. Gurur duyup alkışlananlar, mafya bozuntuları, çıkar çeteleri, ırkçı, Cumhuriyet aydınlığından ürken örümcek kafalar, yobazlar… O, ‘Gül Mevsimidir’ diye bir umudu duyurmaktan geri kalmadı yine de çok zamandır karanlığın mevsimi yaşansa da… O kitabın sayısız baskılarından birinin kapağından, saçlarında kurdelesi, siyah önlüğünün üstündeki beyaz yakası ve gözlerindeki ışıkla bakan kız, işte o kız, 50 yıldır, ülkesini, dilini sevenlerin, barış isteyenlerin, kimseye kin gütmeyenlerin, düşmanlık beslemeyenlerin, kadını erkekten aşağı değil, ne münasebet, daha üstün görenlerin, Cumhuriyetin, demokrasinin, laikliğin kıymetini bilenlerin iftihar listesinde.

‘Kadınların direncine inanç duymamızı sağladı’

“100. yılını demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olarak, kuruluş ilkelerinden milim sapmadan kutlayacağımıza tüm kalbimizle inandığımız Cumhuriyetimizin en güzel edebiyat olaylarından biriydi, 1971’de, o kızın, o kızların öykülerini anlattığı ‘Parasız Yatılı’nın yayımlanması. Ve ilk kitabıydı henüz.

“Türkiye’nin kadınlarının, eskiden beri, yaratıcılığına, direncine, onuruna, insan, doğa, hayvan sevgisine, merhametine, adalet duygusuna, şefkatine, özgürlük talebine, ellerinden hakları alınmak istense, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılsa bile, asla pes etmeyeceklerine ve kadınların hepimizi özgürleştireceğine bir kez daha inanç duymamızı sağlayan bir büyük, unutulmaz, dokunaklı, kalıcı edebi başyapıtlarımızdan biri, belki de birincisidir ‘Parasız Yatılı.'”

Kaynak : Kültür Servisi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları